Tuber med urinprov
Foto: Mostphotos

Urinprov kan skvallra om tidig prostatacancer

Ett enkelt urinprov kan vara en nyckel till att diagnostisera prostatacancer i ett tidigt skede i framtiden. Det visar forskning från Karolinska institutet som med hjälp av artificiell intelligens och genanalyser har identifierat nya biomarkörer för cancerformen.

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen hos män i Sverige och en av de vanligaste dödsorsakerna bland män globalt. En stor utmaning inom diagnostiken har varit bristen på specifika biomarkörer som kan avslöja sjukdomen tidigt.

Nu har en internationell forskargrupp, med bland annat forskare från Karolinska institutet, identifierat nya, precisa biomarkörer som överträffar de som används kliniskt i dag.

Forskarna har bland annat sett att biomarkörerna i urin med hög precision kan visa om en person har prostatacancer – och hur allvarlig den är.

– Det finns många fördelar med att mäta biomarkörer i urin. Det är en icke-invasiv och smärtfri provtagning som skulle kunna genomföras i hemmet och provet kan sedan analyseras med rutinmetoder i kliniska laboratorier, säger Mikael Benson, senior forskare vid Karolinska institutet som har lett forskningen, i ett pressmeddelande.

Nästa steg i forskningen kommer att vara storskaliga kliniska prövningar. Rakesh Heer, forskare vid Imperial college London, leder Storbritanniens nationella prostatacancerstudie Transform, som erbjuder en plattform för att testa lovande biomarkörer.

– Nya, mer precisa biomarkörer kan leda till tidigare diagnos och bättre prognos för män med prostatacancer. Dessutom kan det minska antalet onödiga prostatabiopsier bland friska män, säger Mikael Benson.

Fakta
Studien

Forskarna analyserade aktiviteten i molekylen mRNA, som finns i celler och som berättar hur proteiner ska byggas, i prostatatumörer. Därefter konstruerade de digitala modeller av cancern.

Med hjälp av artificiell intelligens analyserade de modellerna för att hitta proteiner som kan användas som biomarkörer. Sedan analyserade forskarna om de kunde hitta biomarkörerna i blod, prostatavävnad och urin från nästan 2 000 patienter.

De nya biomarkörerna verkar vara mer träffsäkra än de som används i dag, där PSA är den biomarkör som används i dag.

Forskningen finansierades av bland annat Cancerfonden, Radiumhemmet och Vetenskapsrådet.

Läs den vetenskapliga artikeln

Martin Smelik, Daniel Diaz-Roncero Gonzalez, Xiaojing An, Rakesh Heer, Lars Henningsohn m fl (2025). Combining spatial transcriptomics pseudotime, and machine learning enables discovery of biomarkers for prostate cancer. Publicerad i Cancer research.

Relaterat

Ökade ojämlikheter i äldres covid-19-skydd

Det finns både regionala och socioekonomiska skillnader i äldre personers vaccinskydd mot covid-19 i Sverige. Det visar ny svensk forskning.

Äldre man äter ensam på en hamburgerrestaurang

Äta ensam kan ge sämre matrutiner

Äldre personer som äter ensamma köper mer färdigköpt mat och äter färre antal måltider per dag än de som äter tillsammans med andra.…

Ekonomisk stress tidigare i livet påverkar äldres hälsa

Ekonomisk utsatthet i barndomen ökar risken för att drabbas av ångest och depression senare i livet. Det visar en ny studie från Jönköping…

Fler nyheter

Europeiskt projekt ska skapa bättre vård för äldre

Det blir allt vanligare att digitala verktyg ingår i olika delar av vården. Nu ska ett nystartat europeiskt projekt förbättra vården för äldre…

Ensamhet kopplas till ökade hälsoproblem

Var tionde person över 75 år uppger att ensamhet påverkar deras mående negativt. Det visar en avhandling från Lunds universitet som även pekar…

Anhöriga som vårdar behöver stöd

Äldre som vårdar sina närstående intensivt, upplever vissa hälsoproblem i högre grad än andra, visar en ny studie vid ARC, Karolinska institutet. Dessa…