Prostatacancer är den vanligaste cancerformen hos män i Sverige och en av de vanligaste dödsorsakerna bland män globalt. En stor utmaning inom diagnostiken har varit bristen på specifika biomarkörer som kan avslöja sjukdomen tidigt.
Nu har en internationell forskargrupp, med bland annat forskare från Karolinska institutet, identifierat nya, precisa biomarkörer som överträffar de som används kliniskt i dag.
Forskarna har bland annat sett att biomarkörerna i urin med hög precision kan visa om en person har prostatacancer – och hur allvarlig den är.
– Det finns många fördelar med att mäta biomarkörer i urin. Det är en icke-invasiv och smärtfri provtagning som skulle kunna genomföras i hemmet och provet kan sedan analyseras med rutinmetoder i kliniska laboratorier, säger Mikael Benson, senior forskare vid Karolinska institutet som har lett forskningen, i ett pressmeddelande.
Nästa steg i forskningen kommer att vara storskaliga kliniska prövningar. Rakesh Heer, forskare vid Imperial college London, leder Storbritanniens nationella prostatacancerstudie Transform, som erbjuder en plattform för att testa lovande biomarkörer.
– Nya, mer precisa biomarkörer kan leda till tidigare diagnos och bättre prognos för män med prostatacancer. Dessutom kan det minska antalet onödiga prostatabiopsier bland friska män, säger Mikael Benson.