Utmaningar för äldre par att fortsätta bo hemma

Möjligheten att bo kvar i den egna bostaden som äldre person har varit den officiella policyn länge. Nu visar en studie från Luleå att det finns en rad komplexa utmaningar med kvarboendeprincipen – särskilt om det gäller äldre par.

Forskare från Luleå tekniska universitet och Luleå kommun har undersökt vilka möjligheter och problem som kvarboendeprincipen för med sig. 

Resultatet visar att det både är positivt och möjligt att låta äldre par bo kvar i sina bostäder så länge som de vill och kan, samt att det är en vinst för både individerna och samhället. Men det finns faktorer som utgör hinder för ett gott åldrande. 

I intervjuer som forskarna gjorde betonade de äldre partnervårdarna och hälso- och sjukvårdspersonalen vikten av att ha en bra relation till varandra. Hembesök sågs som särskilt avgörande för att det äldre paret skulle säga ja till hjälp. 

Även engagerad och kompetent personal samt ett engagerat civilsamhälle skulle göra det lättare för äldre personer att bo kvar hemma. De beslutsfattare och kommunala tjänstemän som ingick i studien berättade att det finns stora praktiska och ekonomiska utmaningar när det framför allt gäller bristen på personal – särskilt kompetent personal. 

Forskarna drar slutsatsen att kvarboendeprincipen involverar en rad utmaningar som “kopplas till olika sammanhang, från individer och par till civilsamhället, tjänster, system och befintliga resurser. Alla dessa behöver beaktas och balanseras mot varandra för att äldre par kan åldras i sina hem och bidra till ett hållbart samhälle.”

Läs den vetenskapliga artikeln

Jenni Riekkola, Gunilla Isaksson, Margareta Lilja och Stina Rutberg (2024). Possibilities and challenges for older couples to continue ageing in place. Journal of aging studies.

Relaterat

Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut

Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya studier från Göteborgs universitet och nya siffror från Socialstyrelsen.

Nu finns ett nytt diskussionsmaterial som stöd i arbetet med våldsutsatta äldre. Foto: Mostphotos

Nytt stöd i arbetet med våldsutsatta äldre

Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer i olika former.

Stenen blir ett föremål som kan få en stor ­betydelse för användaren, enligt forskarna i projektet. Foto: Rise

Digitala stenar väcker berättelser till liv

Ett taktilt koncept för att aktivera och tillgängliggöra livsberättelser. Det har forskare utvecklat i form av stenliknande objekt med en ­digital kärna. Det nya verktyget når bortom diagnoserna.

Fler nyheter

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven doktor vid Linnéuniversitetet.

En äldre man sitter i en soffa och tittar på sin mobiltelefon.

Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg

Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om utvärderingarna görs på dem som har lättast att ta till sig och använda digital teknik?

Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning

Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar ny forskning.