Utmaningar för äldre par att fortsätta bo hemma

Möjligheten att bo kvar i den egna bostaden som äldre person har varit den officiella policyn länge. Nu visar en studie från Luleå att det finns en rad komplexa utmaningar med kvarboendeprincipen – särskilt om det gäller äldre par.

Forskare från Luleå tekniska universitet och Luleå kommun har undersökt vilka möjligheter och problem som kvarboendeprincipen för med sig. 

Resultatet visar att det både är positivt och möjligt att låta äldre par bo kvar i sina bostäder så länge som de vill och kan, samt att det är en vinst för både individerna och samhället. Men det finns faktorer som utgör hinder för ett gott åldrande. 

I intervjuer som forskarna gjorde betonade de äldre partnervårdarna och hälso- och sjukvårdspersonalen vikten av att ha en bra relation till varandra. Hembesök sågs som särskilt avgörande för att det äldre paret skulle säga ja till hjälp. 

Även engagerad och kompetent personal samt ett engagerat civilsamhälle skulle göra det lättare för äldre personer att bo kvar hemma. De beslutsfattare och kommunala tjänstemän som ingick i studien berättade att det finns stora praktiska och ekonomiska utmaningar när det framför allt gäller bristen på personal – särskilt kompetent personal. 

Forskarna drar slutsatsen att kvarboendeprincipen involverar en rad utmaningar som “kopplas till olika sammanhang, från individer och par till civilsamhället, tjänster, system och befintliga resurser. Alla dessa behöver beaktas och balanseras mot varandra för att äldre par kan åldras i sina hem och bidra till ett hållbart samhälle.”

Läs den vetenskapliga artikeln

Jenni Riekkola, Gunilla Isaksson, Margareta Lilja och Stina Rutberg (2024). Possibilities and challenges for older couples to continue ageing in place. Journal of aging studies.

Relaterat

Äldre kvinna som går med en rullator

Hemtjänst för sommargäster ett problem för kommuner

Sommarkommuner är kommuner som har en inflyttning av invånare under sommaren som huvudsakligen bor i andra kommuner. En undersökning från SKR visar att sommargäster med behov av hemtjänst är en utmaning för sommarkommuner.

Närbild på en ambulansdörr.

Så ser regionens vårdkostnader ut för boende på säbo

Forskare vid Stockholms sjukhem och Karolinska institutet har undersökt hur mycket extern vård boende på säbo får, och vad den kostar regionen. Hypotesen var att vårdbehoven skulle vara jämnt fördelade, men några grupper stack ut.

Äldre man sover i säng

Vårdrelaterade infektioner på säbo ökar

De senaste åren har antalet vårdrelaterade infektioner på särskilda boenden minskat – fram tills nu. Det visar en mätning från Folkhälsomyndigheten.

Fler nyheter

Skärmdump från forskarnas hemsida med ett formulär, där man kan skriva in sin ålder och klicka i vilka riskfaktorer man har.

Ny enkel metod räknar ut risken för höftfraktur

Med en ny beräkningsmodell kan forskarna med hög precision räkna ut hur stor risk en person har för att få en höftfraktur. Bäst av allt är att de inte ens behöver mäta bentätheten.

Cyklar 80 mil för att sprida forskning

I vår ska forskaren Oskar Jonsson ge sig ut på en 80 mil lång föredragsturné om åldrande och hälsa – på tandemcykel. Målet är både att sprida forskningsresultat och väcka intresse för forskning.

Miljoner till forskningsprojekt om aggressiv prostatacancer

Ett projekt för effektivare behandling av aggressiv prostatacancer får 21 miljoner kronor av Sjöbergsstiftelsen. Umeå universitet och Göteborgs universitet leder projektet där flera svenska lärosäten och universitetssjukhus ingår.