Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.
Foto: Aleksandr Davydov/Mostphotos

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

En forskargrupp från Göteborgs universitet har analyserat sambanden mellan utmattningssyndrom i medelåldern och demenssjukdom senare i livet. Utgångspunkten var data från Kvinnostudien, en populationsundersökning av kvinnor i Göteborg, som initierades redan 1968. Nästan 800 kvinnor i åldrarna 38, 46, 50 och 54 år följdes under 50 år.

Forskarna hittade ett samband mellan utmattningssyndrom och högre risk att utveckla demenssjukdom före 75 års ålder. Kvinnor med tidigare utmattning fick också i genomsnitt demens tidigare. Även för dem som inte utvecklade demens gick det att se en skillnad i kognitiv funktion senare i livet.

Forskargruppen skriver att studien visserligen vilar på ett ganska litet dataset, men att det finns anledning att reflektera över vikten av att fortsätta följa upp den kognitiva funktionen hos personer som tidigare drabbats av utmattningssyndrom.

Läs den vetenskapliga artikeln

Xinxin Guo, Tore Hällström, Lena Johansson, Jenna Najar, Hanna Wetterberg, Simona Sacuiu, Silke Kern och Ingmar Skoog (2024). Midlife stress-related exhaustion and dementia incidence: a longitudinal study over 50 years in women. BMC Psychiatry.

Relaterat

Nu finns ett nytt diskussionsmaterial som stöd i arbetet med våldsutsatta äldre. Foto: Mostphotos

Nytt stöd i arbetet med våldsutsatta äldre

Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer…

Steg för steg kan personalen lära sig mer om att förebygga hälsorisker hos äldre, med ­Kunskapstrappan som hjälp. Illustrationen är ­hämtad från avhandlingens omslag – se ref.

Kunskapstrappa förebygger hälsorisker

En ny utbildningsmodell kan hjälpa till att förebygga hälsorisker som trycksår, under­näring och dålig munhälsa hos äldre. Forskare och omsorgspersonal har utvecklat den…

Äldre inte mer ensamma än förr

Ensamhet och social isolering bland äldre har legat på samma nivå de senaste trettio åren. Men trots att ingen ökning har skett, behöver…

Fler nyheter

Allt fler blir jobbonärer

När Pensionsmyndigheten publicerar en ny rapport om jobbonärer står det klart att de blir allt fler. Hur många som väljer att jobba efter…

Miljoner till forskning om musik för personer med demens

Hur kan musikaliska gruppsessioner stärka livskvaliteten hos personer med demenssjukdom? Det kommer forskare nu att undersöka med hjälp av ett nytt forskningsanslag.

Terese Anving, sociolog och lektor i genusvetenskap, letar nu efter fler äldre som kan delta i studien. Foto: Sarah Hirani

Rut-tjänster för äldre – en växande marknad under lupp

Äldre är en stor kundgrupp för rut-tjänster. Samtidigt finns det också äldre som extraknäcker i branschen, berättar forskaren Terese Anving vid Lunds universitet.…