Välfärdsteknik ger ökad självständighet

Sedan 2017 pågår i Karlstad ett pilotprojekt med en upplevelseverkstad, där både brukare och personal inom vård- och omsorgsförvaltningen själva kan prova välfärdsteknik.

Det finns också möjlighet för biståndsbedömarna att besluta om insatser i form av välfärdsteknik för att bevara de äldres självständighet. Bland insatserna finns dusch- och torkbidé, digital läkemedelsfördelare, ätrobot, trygghetskamera, benlyftare och GPS.

När äldre i stadsdelen Kronoparken i Karlstad tillfrågades om vad de helst skulle vilja klara på egen hand kom personlig hygien, toalettbesök och att kunna äta och klä sig själv högt på önskelistan. Avlastning vid just dessa arbetsuppgifter önskades också av hemtjänstpersonalen. Samtidigt ansåg både brukare och personal att det mänskliga mötet i hemtjänsten behövs.

Det handlar inte om att ersätta personlig hjälp med robotar, säger Linda Gödebu, utvecklingsledare i Karlstad kommun och Cecilia Edqvist, samordnare för upplevelse­verkstaden:

– Där händer behövs ska händer finnas!

Äldre par sitter i soffa där kvinnan är ledsen, men inte mannen

Så kan demens påverka empatiförmågan

Patienter med frontallobsdemens saknar ofta förmågan till att känna empati. En ny studie visar att dessa patienter inte har samma aktivitet i hjärnan som friska personer när de bevittnar andras smärta.

Personer med parkinson får hjälp att bryta ensamhet

En ny app kan hjälpa personer med Parkinsons sjukdom att bryta isolering och ensamhet. Forskaren Gomathi Thangavel, Örebro universitet, har utvecklat tekniken tillsammans med målgruppen.

Äldre kvinna borstar tänderna med en eltandborste framför spegeln

Bättre livskvalitet med smart tandborste

Med hjälp av sensorer kan en smart, intelligent eltandborste göra stor skillnad för äldre personers munhälsa och livskvalitet. Det visar en avhandling från Blekinge tekniska högskola.

Många kommuner delar upp arbetet i hemtjänsten

Att dela upp arbetet i mer och mindre kvalificerade uppgifter kan vara en lösning på problemen med kompetensförsörjningen i äldreomsorgen. Socialstyrelsen har kartlagt hur kommunerna använder arbetsdifferentiering.

Undersköterskor mer positiva till dödshjälp

Olika yrkesgrupper inom palliativ vård har olika syn på dödshjälp. Läkarna är mer negativa och undersköterskor överraskande positiva, enligt en ny studie vid Lunds universitet.