Välfärdsteknik ger ökad självständighet

Sedan 2017 pågår i Karlstad ett pilotprojekt med en upplevelseverkstad, där både brukare och personal inom vård- och omsorgsförvaltningen själva kan prova välfärdsteknik.

Det finns också möjlighet för biståndsbedömarna att besluta om insatser i form av välfärdsteknik för att bevara de äldres självständighet. Bland insatserna finns dusch- och torkbidé, digital läkemedelsfördelare, ätrobot, trygghetskamera, benlyftare och GPS.

När äldre i stadsdelen Kronoparken i Karlstad tillfrågades om vad de helst skulle vilja klara på egen hand kom personlig hygien, toalettbesök och att kunna äta och klä sig själv högt på önskelistan. Avlastning vid just dessa arbetsuppgifter önskades också av hemtjänstpersonalen. Samtidigt ansåg både brukare och personal att det mänskliga mötet i hemtjänsten behövs.

Det handlar inte om att ersätta personlig hjälp med robotar, säger Linda Gödebu, utvecklingsledare i Karlstad kommun och Cecilia Edqvist, samordnare för upplevelse­verkstaden:

– Där händer behövs ska händer finnas!

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven doktor vid Linnéuniversitetet.

En äldre man sitter i en soffa och tittar på sin mobiltelefon.

Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg

Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om utvärderingarna görs på dem som har lättast att ta till sig och använda digital teknik?

Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut

Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya studier från Göteborgs universitet och nya siffror från Socialstyrelsen.

Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning

Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar ny forskning.

Allt fler blir jobbonärer

När Pensionsmyndigheten publicerar en ny rapport om jobbonärer står det klart att de blir allt fler. Hur många som väljer att jobba efter pensionen skiljer sig också åt i landet.