Folkhälsomyndigheten (2024). Ensamhet – förekomst, konsekvenser och åtgärder. En kartläggning.

Var fjärde person över 60 år upplever ensamhet
Folkhälsomyndigheten har sammanställt internationell data och forskning i en ny kartläggning för att belysa hur vanligt ensamhet är i befolkningen, vilka grupper som är mest utsatta och vilka samband som finns mellan ensamhet och hälsa.
Resultatet visar att ensamheten i Sverige är störst i grupperna ensamstående, personer med funktionsnedsättning, personer som står utanför arbetslivet på grund av sjukskrivning eller arbetslöshet, yngre och äldre.
26 procent av alla personer 60 år och äldre i Europa uppger att de har måttliga besvär av ensamhet, medan åtta procent uppger allvarliga besvär. Äldre i Nordeuropa rapporterar att de känner sig ensamma i lägre omfattning, jämfört med jämnåriga i Sydeuropa.
Kartläggningen visar också att det finns totalt fem riskfaktorer som bidrar till att äldre känner sig ensamma: vara ensamstående, ha förlorat en partner, ha ett begränsat socialt nätverk, ha en låg nivå av social aktivitet och ha dålig självupplevd hälsa, depression eller depressiva symptom. Även multisjuklighet kan öka risken för ensamhet bland äldre personer.
Ungefär var femte äldre svensk som bor på särskilt boende rapporterar att de oftare besväras av ensamhet, jämfört med äldre svenskar som har hemtjänst. Däremot visar det sig att de som bor på särskilda boenden som erbjuder dagliga aktiviteter, känner sig mindre ensamma än de som bor på boenden med färre aktiviteter.
– Båda forskning och svenska undersökningar visar på det tydliga sambandet mellan ensamhet och ohälsa. Till exempel kan långvarig ensamhet bidra till depression och hjärt- och kärlsjukdomar. Det är oroande och viktigt att försöka ändra på, säger Hillevi Busch, utredare på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.
Folkhälsomyndighetens kartläggning har genomförts i samarbete med Socialstyrelsen, och ligger till grund för en nationell strategi för att utveckla arbetet med att förebygga och motverka ofrivillig ensamhet. Strategin kommer att presenteras 1 februari 2025.
Relaterat

”Dans för Parkinson” ger god effekt
Aktiviteten ”Dans för Parkinson” påverkar de sjuka positivt, visar en ny studie. Dansen kan vara en av fler hälsoaktiviteter som kan komplettera den…

Bättre sömn med tyngdtäcke
Tyngdtäcken kan vara ett effektivt alternativ för att förbättra sömn och livskvalitet hos sköra äldre. Dock är det viktigt att användningen anpassas individuellt,…

ÄiC-podden, avsnitt 27: Om boendemiljö och aktivt åldrande
Nu startar vi en ny serie i Äldre i Centrum-podden, där vi presenterar nya avhandlingar inom äldre- och åldrandeforskningens fält. Först ut i…
Fler nyheter

Nytt nummer: Om boendemiljö, tema hbtq, nya avhandlingar och forskningsrön
Äldre i Centrums nya nummer har just kommit från tryckeriet. Vi bjuder på många spännande nyheter inom äldreforskningens område. Läs mer om tidningens…

Risker med blodförtunnande minskar över tid
Blodförtunnande läkemedel som ges efter en blodpropp i ben eller lunga ökar initialt blödningsrisken, särskilt hos kvinnor och äldre personer. Men nu visar…

Forskare följer unik äldresatsning i Härnösand
Insatser för äldre behöver utvärderas på bättre sätt, enligt forskare vid Lunds universitet. Nu ska de jobba fram en ny modell för det,…