Vårdanalys fokuserar förändrad åldersstruktur

Myndigheten för vård- och omsorgsanalys, Vårdanalys, pekar i sin aktuella analysplan ut den ökande andelen äldre som en av de stora utmaningarna för vård, tandvård och omsorg under kommande år. Digitalisering är enligt myndigheten en del av lösningen men det finns också behov av att öka det förebyggande arbetet.

Analysplanen ger den huvudsakliga inriktningen för Vårdanalys arbete. En av flera utmaningar för vården, tandvården och omsorgen är enligt myndigheten att samhällets åldersstruktur förändras. Redan 2035 kommer andelen personer som är 65 år och äldre att vara betydligt större än i dag.

– Det är positivt att allt fler lever längre och friskare liv, men det innebär både utmaningar och möjligheter. Den snabba medicinska och tekniska utvecklingen och digitaliseringen är en del av lösningen för att möta vård- och omsorgsbehovet, men det räcker inte. Det finns också ett stort behov av att öka det förebyggande arbetet inom både hälso- och sjukvården och socialtjänsten, säger Vårdanalys analyschef Cecilia Stenbjörn.

Vårdanalys genomför både egeninitierade uppdrag och regeringsuppdrag. Under året kommer myndigheten särskilt att fokusera på omotiverade skillnader när det gäller den hjälp och det stöd som brukarna får inom socialtjänsten. I hälso- och sjukvården studeras bland annat i vilken utsträckning digitaliseringen kan bidra till en mer jämlik vård. Analysplan 2020 finns att läsa och ladda ner på www.vardanalys.se.

Relaterat

Så gamla väntas vi bli

Vi kommer att leva längre än vi tror. Medellivslängden, som vi ofta utgår ifrån, kan vara missvisande. Nu visar Pensionsmyndighetens siffror att varannan kvinna som är 66 år i dag väntas bli 90 år.

Äldre man tittar frustrerat på en surfplatta

Ensamhet vanligare hos digitalt otrygga äldre

Äldre personer som är mindre digitalt aktiva har oftast mer besvär med ensamhet, jämfört med äldre som är digitalt aktiva. Det visar en undersökning som Skövde kommun och Högskolan i Skövde har gjort.

Fler nyheter

”Inte världsrekord i ensamhet”

Ensamheten bland äldre har inte ökat i närtid, utan förekom också förr, skriver forskarna Gerdt Sundström och Maria Ángeles Tortosa i en kommentar. De är tveksamma till ensamhetsministrar och ensamhetskommissioner.

ÄiC-podden, avsnitt 27: Om boendemiljö och aktivt åldrande

Nu startar vi en ny serie i Äldre i Centrum-podden, där vi presenterar nya avhandlingar inom äldre- och åldrandeforskningens fält. Först ut i serien är Frida Nordeström, nydisputerad vid Lunds universitet, som har forskat om boendemiljöns betydelse för välmåendet.

”Tänk till om boendemiljön i tid”

Vår hemmiljö är viktig för ett aktivt åldrande. Vi bör fundera på hur vi bor i god tid, och behöver fler valmöjligheter också. Frida Nordeström, nydisputerad i ämnet vid Lunds universitet, ger tips och råd.