Vårdanalys fokuserar förändrad åldersstruktur

Myndigheten för vård- och omsorgsanalys, Vårdanalys, pekar i sin aktuella analysplan ut den ökande andelen äldre som en av de stora utmaningarna för vård, tandvård och omsorg under kommande år. Digitalisering är enligt myndigheten en del av lösningen men det finns också behov av att öka det förebyggande arbetet.

Analysplanen ger den huvudsakliga inriktningen för Vårdanalys arbete. En av flera utmaningar för vården, tandvården och omsorgen är enligt myndigheten att samhällets åldersstruktur förändras. Redan 2035 kommer andelen personer som är 65 år och äldre att vara betydligt större än i dag.

– Det är positivt att allt fler lever längre och friskare liv, men det innebär både utmaningar och möjligheter. Den snabba medicinska och tekniska utvecklingen och digitaliseringen är en del av lösningen för att möta vård- och omsorgsbehovet, men det räcker inte. Det finns också ett stort behov av att öka det förebyggande arbetet inom både hälso- och sjukvården och socialtjänsten, säger Vårdanalys analyschef Cecilia Stenbjörn.

Vårdanalys genomför både egeninitierade uppdrag och regeringsuppdrag. Under året kommer myndigheten särskilt att fokusera på omotiverade skillnader när det gäller den hjälp och det stöd som brukarna får inom socialtjänsten. I hälso- och sjukvården studeras bland annat i vilken utsträckning digitaliseringen kan bidra till en mer jämlik vård. Analysplan 2020 finns att läsa och ladda ner på www.vardanalys.se.

Relaterat

”Språktester är inte hela lösningen”

Språkfrågan är viktig inom äldreomsorgen. Men det krävs mer än språktester för att få systemet att fungera. Personalen måste få utbildning och stöd, skriver Palle Storm.

AI ska på sikt hjälpa vårdpersonal att upptäcka hälsoproblem hos äldre i ett tidigare skede. Foto: Mostphotos

AI ska upptäcka sjukdomar i god tid

I ett nytt forskningsprojekt ska data från äldre analyseras med hjälp av AI, för att upptäcka hälsoproblem i god tid. Den nya tekniken kan bidra till tidigare vårdinsatser.

Fler nyheter

Cyklar 80 mil för att sprida forskning

I vår ska forskaren Oskar Jonsson ge sig ut på en 80 mil lång föredragsturné om åldrande och hälsa – på tandemcykel. Målet är både att sprida forskningsresultat och väcka intresse för forskning.

En äldre kvinna står och tittar ner i sin mobiltelefon.

Fortfarande står fler äldre utanför den digitala världen

När Internetstiftelsen publicerar sin årliga rapport Svenskarna och internet är det återigen de äldre användarna och ickeanvändarna som sticker ut.

Tema Det digitala samhället i Äldre i Centrum #3/24

Allt fler aktiviteter i vardagen innehåller någon form av digitala inslag. Årets tredje nummer av Äldre i Centrum handlar bland annat om de nya utmaningar, samt den nya utanförskapet och ojämlikheten som den snabba digitaliseringen har bidragit till. Men tidningen…