M Kirvalidze, A Abbadi, L Dahlberg, L B Sacco, L Morin & A Calderón-Larrañaga (2023). Effectiveness of interventions designed to mitigate the negative health outcomes of informal caregiving to older adults: an umbrella review of systematic reviews and meta-analyses. British medical journal open.

Vårdgivare behöver skräddarsytt stöd
Att ta hand om äldre vuxna har blivit allt viktigare i takt med att vår befolkning åldras och den sociala välfärdspolitiken förändras. Många informella vårdgivare, som ofta är familjemedlemmar, vänner eller grannar, ger viktigt stöd för att hjälpa äldre människor med dagliga sysslor, sjukvård och sociala aktiviteter.
De informella vårdgivarna riskerar sin hälsa till följd av omsorgen de ger. De kan få stöd från sin kommun att hantera de fysiska, känslomässiga och ekonomiska krav som de ställs inför. Stödet varierar från kommun till kommun men kan exempelvis röra sig om avlastningsvård för tillfällig avlösning, ekonomiskt stöd, emotionellt stöd genom rådgivning och i grupper, tillgång till samhällsresurser och hjälp med juridiska frågor och vårdplanering.
Forskare vid Karolinska Institutet och Stockholms universitet har undersökt hur informella vårdgivare upplever dessa former av stöd som kan lindra negativa fysiska och psykologiska hälsokonsekvenser. Undersökningen är en paraplyöversikt över systematiska översikter och har nyligen publicerats i en studie.
Totalt analyserade forskarna 47 olika systematiska översikter, vilket motsvarar 619 olika primärstudier. Både kvantitativa och kvalitativa översikter ingick, med fokus på informella vårdgivare till äldre personer eller personer med åldersrelaterade sjukdomar.
Till forskarnas stora förvåning var resultaten inte entydiga: trots en betydande mängd litteratur fanns det inga definitiva bevis för att olika insatser var effektiva när det gäller informella vårdgivares hälsa. Det verkar dock som om insatser med flera komponenter och personcentrerade insatser kan vara de mest effektiva och väl mottagna.

Amaia Calderón-Larrañaga, senior forskare och Mariam Kirvalidze, doktorand, Aging research center, Karolinska institutet.
Foto: privat
– Även om det inte finns några definitiva bevis för att vissa insatser verkligen är effektiva, är det mest sannolikt att flexibla insatser med flera komponenter kan tillgodose vårdgivarnas komplexa behov och ge bättre effekt på deras hälsa, säger Mariam Kirvalidze, en av forskarna bakom Aging research centers studie.
Studien lyfte fram flera kritiska frågor, bland annat den låga kvaliteten på bevisen och den överflödiga produktionen av liknande granskningar. För att ta itu med dessa problem betonade forskarna behovet av mer robust interventionsforskning och utvärderingspraxis. De betonade också vikten av skräddarsydda metoder för att utforma interventioner, och insåg att en strategi som passar alla kanske inte är effektiv.
– Det behövs inte fler recensioner utan mer noggrant utformade interventionsstudier av hög kvalitet. Under tiden bör primärvården och andra befintliga resurser utnyttjas för att ge mer personligt stöd till anhörigvårdare, säger Amaia Calderon Larrañaga, huvudforskare i studien.
Relaterat

Anhöriga som vårdar behöver stöd
Äldre som vårdar sina närstående intensivt, upplever vissa hälsoproblem i högre grad än andra, visar en ny studie vid ARC, Karolinska institutet. Dessa…

55 miljoner kronor till forskning om bättre livskvalitet för äldre
Familjen Kamprads stiftelse har beviljat över 50 miljoner kronor till forskning som ska förbättra livskvaliteten hos äldre personer. Digital trygghet på nätet och…

Gamlebo – en plats för äldre missbrukare
På Gamlebo får äldre med aktivt missbruk stöd av personal. Den här typen av boenden brottas med många utmaningar och behöver följas upp…
Fler nyheter

Historisk avhandling ger insikter om äldres ekonomi i dag
Många äldre personer fastnade i lågavlönade branscher och förlorade viktiga familjenätverk under början av 1900-talet. Det visar en avhandling som har undersökt äldres…

Syskon och föräldrar till 108-åringar lever längre
Föräldrar och syskon till personer som blir 108 år, lever också längre än genomsnittet. Det visar Jimmy Lindberg, doktorand vid Linköpings universitet, i…

Ny prognos: Så många får demens
Runt en kvarts miljon personer uppskattas ha en demenssjukdom i Sverige år 2050. En ny rapport från Karolinska institutet ger även prognos på…