Äldre kvinna mixar sallad
Foto: Mostphotos

Växtrik kost kan bromsa kroniska sjukdomar

En hälsosam kost med fokus på intag av grönsaker och omättade fetter kan bromsa ansamlingen av kroniska sjukdomar hos äldre personer. Det visar forskning från Karolinska institutet.

Forskare vid Karolinska institutet har undersökt hur fyra olika dieter påverkar kroniska sjukdomar hos 2 400 äldre personer i Sverige under 15 år. Resultaten visar att dieterna som var hälsosamma bromsade utvecklingen av vissa kroniska sjukdomar. Det gällde framför allt hjärt-kärlsjukdom samt neurologiska och psykiatriska sjukdomar, men inte för tillstånd som är kopplade till muskler och skelett. 

– Våra resultat visar hur viktig kosten är för att påverka utvecklingen av multimorbiditet hos åldrande befolkningar, säger Adrián Carballo-Casla, forskare vid Aging research center på Karolinska institutet och studiens försteförfattare, i ett pressmeddelande. 

De tre dieter som ingick i studien och som ansågs vara hälsosamma, fokuserade på intag av grönsaker, frukt, fullkorn, nötter, baljväxter och omättade fetter. Dessutom minskade de intaget av sötsaker, rött och processat kött och smör eller margarin. 

Den fjärde dieten fokuserade på rött och processat kött, raffinerade spannmål och sötade drycker, med lägre intag av grönsaker, te och kaffe. Risken för inflammation och utveckling av kroniska sjukdomar var större om man följde den här kosten. 

Nästa steg för forskarna är att identifiera kostrekommendationer som kan ha störst inverkan på livslängden, och vilka äldre personer som kan dra mest nytta av dem. 

Fakta
De olika dieterna
  • MIND, Mediterranean-DASH intervention for neurodegenerative delay, är en diet som är framtagen för hjärnhälsa och att minska risken för demenssjukdomar. 
  • AHEI, Alternative healthy eating index, är en diet som fokuserar på att mäta följsamhet till kostråd som minskar risken för kroniska sjukdomar i allmänhet. 
  • AMED, Alternative mediterranean diet, är en modifierad veresion av medelhavsdieten som anpassats till västerländska kostvanor. 
  • EDII, Empirical dietary inflammatory index, är ett index som uppskattar kostens inflammatoriska risker. 
Läs studien

David Abbad-Gomez, Adrián Carballo-Casla, Giorgi Beridze, Esther Lopez-Garcia, Fernando Rodríguez-Artalejo, Maria Sala m fl (2025). Dietary patterns and accelerated multimorbidity in older adults. Publicerad i Nature aging.

Relaterat

Äldre kvinna ligger i sängen och håller sig om huvudet

Så kan dålig sömn påverka åldrandet

Personer som sover dåligt är mer benägna att ha hjärnor som ser äldre ut än vad de faktiskt är. Det visar forskning från…

Äldre asiatisk kvinna sitter ensam i trädgård

Ensamhet bland äldre migranter uppstår tidigt

Känslan av existentiell ensamhet börjar tidigt i migrationsprocessen hos äldre migranter, och är ofta kopplat till att man förlorar det som tidigare varit…

Äldres röster om psykisk ohälsa samlas in

Äldre personers psykiska ohälsa kartläggs i ett medborgarforskningsprojekt, där äldres egna berättelser står i fokus. Målgruppen är också med och formar forskningsfrågorna, berättar…

Fler nyheter

Äldre man arbetar inom industrin

Allt fler 65-plussare arbetar

Personer som är födda på 1950-talet tar i högre grad ut sin pension senare i livet och fortsätter att arbeta längre upp i…

En grupp sjukvårdspersonal i möte

Sjuksköterskors ledarskap avgörande i livets slutskede

I norra Sverige är avstånden långa och vården sker ofta i hemmet. Här spelar sjuksköterskor en avgörande roll i livets slutskede. Det visar…

Entré till akutmottagning

Akutvården inte anpassad för äldre patienter

Äldre personer som söker vård på akutmottagningarna ökar, men dagens arbetssätt är ofta utformade efter yngre personer. Akutvården behöver därför uppdatera sina rutiner…