Äldre kvinna mixar sallad
Foto: Mostphotos

Växtrik kost kan bromsa kroniska sjukdomar

En hälsosam kost med fokus på intag av grönsaker och omättade fetter kan bromsa ansamlingen av kroniska sjukdomar hos äldre personer. Det visar forskning från Karolinska institutet.

Forskare vid Karolinska institutet har undersökt hur fyra olika dieter påverkar kroniska sjukdomar hos 2 400 äldre personer i Sverige i 15 års tid. Resultaten visar att dieterna som var hälsosamma bromsade utvecklingen av vissa kroniska sjukdomar. Det gällde framför allt hjärt-kärlsjukdom samt neurologiska och psykiatriska sjukdomar, men inte för tillstånd som är kopplade till muskler och skelett. 

– Våra resultat visar hur viktig kosten är för att påverka utvecklingen av multimorbiditet hos åldrande befolkningar, säger Adrián Carballo-Casla, forskare vid Aging research center på Karolinska institutet och studiens försteförfattare, i ett pressmeddelande. 

De tre dieter som ingick i studien och som ansågs vara hälsosamma, fokuserade på intag av grönsaker, frukt, fullkorn, nötter, baljväxter och omättade fetter. Dessutom minskade de intaget av sötsaker, rött och processat kött och smör eller margarin. 

Den fjärde dieten fokuserade på rött och processat kött, raffinerade spannmål och sötade drycker, med lägre intag av grönsaker, te och kaffe. Risken för inflammation och utveckling av kroniska sjukdomar var större om man följde den här kosten. 

Nästa steg för forskarna är att identifiera kostrekommendationer som kan ha störst inverkan på livslängden, och vilka äldre personer som kan dra mest nytta av dem. 

Fakta
De olika dieterna
  • MIND, Mediterranean-DASH intervention for neurodegenerative delay, är en diet som är framtagen för hjärnhälsa och att minska risken för demenssjukdomar. 
  • AHEI, Alternative healthy eating index, är en diet som fokuserar på att mäta följsamhet till kostråd som minskar risken för kroniska sjukdomar i allmänhet. 
  • AMED, Alternative mediterranean diet, är en modifierad veresion av medelhavsdieten som anpassats till västerländska kostvanor. 
  • EDII, Empirical dietary inflammatory index, är ett index som uppskattar kostens inflammatoriska risker. 
Läs studien

David Abbad-Gomez, Adrián Carballo-Casla, Giorgi Beridze, Esther Lopez-Garcia, Fernando Rodríguez-Artalejo, Maria Sala m fl (2025). Dietary patterns and accelerated multimorbidity in older adults. Publicerad i Nature aging.

Relaterat

Framtidens äldreforskning behöver rustas

Det behövs en plattform där olika vetenskapliga discipliner kan samarbeta och formulera mål tillsammans, för att skapa en värld där människor i alla…

Äldre man håller i ett glas

Så ser äldres ­alkoholvanor ut

Allt fler äldre personer lever med alkoholproblem men bara en liten andel får behandling. Ett bättre anpassat bemötande och vård behövs, skriver Wossenseged…

Äldreprojekten som får pengar från Vetenskapsrådet

Totalt tio forskningsprojekt med anknytning till äldre och åldrande har fått medel i Vetenskapsrådets utlysning inom humaniora och samhällsvetenskap. Projekten rör allt från…

Fler nyheter

Porträttbild på William Son Galanza

Mer vardagsaktivitet om äldre involveras i teknikutvecklingen

Ny teknik kan underlätta äldre personers aktiviteter, men då måste de involveras i utvecklingen av den. Det visar en avhandling från Lunds universitet.

Så är livet på särskilda boenden – bakom fasaden

Begränsat med inflytande, korta möten med personalen och otydlig gräns mellan privat och gemensamt. Så kan äldre uppleva vardagen på särskilda boenden, enligt…

Äldre kvinna sitter och äter mat själv

Försämrat måltidsstöd för äldre

Färre äldre personer får ledsagning till restaurang eller sällskap av en måltidsvän. Även stödet kring måltiderna på äldreboenden har försämrats, visar Livsmedelsverkets senaste…