- Kort sammanfattning (abstract) som redovisar syfte, metod, resultat och slutsatser.
- Inledning som ger en allmän bakgrundsbeskrivning samt redovisar teoretiska utgångspunkter, syfte, frågeställningar och avgränsningar.
- Metodbeskrivning som ger möjlighet att bedöma resultatens tillförlitlighet samt upprepning av studien.
- Redovisning av resultat, förutom i text gärna med hjälp av tabeller/diagram.
- Slutsatser/diskussion av resultaten i förhållande till studiens syfte samt teori och tidigare forskning.
- Noter och referenser (Vancouver).
Mer vetenskap i Äldre i Centrum
OBS! Notera att en del information i denna nyhetsartikel är inaktuell. Gå till aicvs.se för uppdaterade anvisningar.
Nu startar arbetet med ett återkommande vetenskapligt supplement till Äldre i Centrum, med en planerad första utgåva tillsammans med #4/20. Syftet med det vetenskapliga supplement är att tillgängliggöra forskningsresultat på svenska om äldre personers levnadsbetingelser, hälsa och situation i samhället för en bred publik av praktiker och kliniker, beslutsfattare, en intresserad allmänhet och inte minst äldre personer själva. Supplementet öppnar möjligheten att publicera fackgranskade bidrag från både akademin och FoU-verksamheter inom äldre- och åldrandeområdet. Manuskript tas emot löpande från och med nu fram till 16 augusti.
Att tillgängliggöra resultat från forsknings- och utvecklingsarbeten på svenska främjar långsiktig praktik- och kliniknära kunskapsuppbyggnad. Möjligheten att publicera fackgranskade texter kan både stimulera forskningen inom äldreområdet och synliggöra och höja kvaliteten på FoU-litteraturen. Vi välkomnar bidrag från alla forskningsområden som rör äldre och åldrande, från det biologiska åldrandets processer till frågor som rör vård, omsorg och välfärd för äldre personer. Vi strävar efter att publicera artiklar med hög relevans och användbarhet:
- Originalartiklar som presenterar resultat från empiriska studier.
- Översiktsartiklar/meta-analyser som belyser eller utvärderar publicerade studier/metoder.
- Teoretiska artiklar som diskuterar generella metodologiska frågor/problem eller utifrån existerande forskning söker utveckla teorier.
Vi tar gärna emot bearbetningar på svenska av originalmaterial på annat språk.
Bedömningen av relevans för publicering utgår från fem screeningfrågor som ger vägledning om manuskriptet ryms inom ramen för det vetenskapliga supplements syfte och målgruppernas intressen:
- Rör frågeställningen äldres levnadsbetingelser och/eller äldres situation i samhället?
- Adresserar artikeln en kliniskt/praktiskt relevant och aktuell frågeställning?
- Är syfte, frågeställning och metod tydligt beskrivna?
- Finns godkännande från etisk kommitté?
- Är artikeln välskriven?
För arbetet med att bedöma artiklar för publicering ansvarar ett vetenskapligt redaktionsråd. Varje manuskript granskas dessutom av minst två oberoende ämnesexperter, som också ger förslag på hur manuskriptet eventuellt behöver kompletteras eller revideras. Bedömningen av vetenskaplig kvalitet utgår från vedertagna instrument beroende på typ av studie. Välkommen med manuskript eller frågor kring publicering till mikael.milden@aldreicentrum.se!
Relaterat
Stor potential i äldreomsorgens personal
Hur ska äldreomsorgen klara kompetensförsörjningen? Det finns stor potential i den personal som redan är anställd, visar Socialstyrelsens nya rapport.
Så kan äldres fallolyckor förebyggas
Det finns relativt enkla sätt att minska antalet fallolyckor rejält, visar ny forskning vid Lunds universitet. Vården behöver ta ett helhetsgrepp kring dessa…
Lägre demensrisk med bra kondition
Människor med förhöjd demensrisk kan minska den med upp till en tredjedel genom att förbättra konditionen. Bättre kondition är också kopplat till bättre…
Fler nyheter
Sjukdomstillstånd får hjärnan att åldras snabbare
Med hjälp av magnetkameraundersökningar har forskare jämfört 70-åringars biologiska hjärnålder. Det visade sig att kärlsjukdomar fick hjärnan att åldras snabbare, medan en hälsosam…
Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande
Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…
Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg
Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…