Alzheimer Europe (2023). European Dementia Monitor 2023. Comparing and benchmarking national dementia strategies and policies.
Viktigt att ha nationell demensstrategi
Alzheimer Europes nya rapport European Dementia Monitor 2023. Comparing and benchmarking national dementia strategies and policies jämför i samarbete med de nationella patient- och anhörigorganisationerna europeiska länders arbete med demensfrågorna. Sedan förra rapporten, 2020, har en hel del blivit bättre även om man också konstaterar att det finns mycket kvar att göra.
I en rankning av Europas länder hamnar Sverige på femte plats, med god tillgång till läkemedel och vård- och omsorgstjänster. Ett av de stora problemen i Europa är att skapa jämlika förutsättningar för vård och omsorg, och rapporten visar också att de östeuropeiska länderna ligger långt efter Västeuropa i demensfrågorna.
Länder med nationella demensstrategier och ett aktivt arbete för att implementera dem, har i allmänhet kommit längre. Alzheimer Europe uppmanar nu Europas länder att skapa demensstrategier, att stödja demensforskningen och rikta resurser till demensvård och anhörigstöd.
De svenska medlemsorganisationerna i Alzheimer Europe är Demensförbundet och Alzheimer Sverige.
Relaterat
Digitala stenar väcker berättelser till liv
Ett taktilt koncept för att aktivera och tillgängliggöra livsberättelser. Det har forskare utvecklat i form av stenliknande objekt med en digital kärna. Det…
Miljoner till forskning om musik för personer med demens
Hur kan musikaliska gruppsessioner stärka livskvaliteten hos personer med demenssjukdom? Det kommer forskare nu att undersöka med hjälp av ett nytt forskningsanslag.
Risken för demens kan öka med blodtrycket
Det finns många skäl att behandla högt blodtryck. Enligt en nypublicerad studie kan det även ger en ökad risk för demenssjukdom.
Fler nyheter
Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande
Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…
Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg
Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…
Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut
Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…