Alzheimer Europe (2023). European Dementia Monitor 2023. Comparing and benchmarking national dementia strategies and policies.

Viktigt att ha nationell demensstrategi
Alzheimer Europes nya rapport European Dementia Monitor 2023. Comparing and benchmarking national dementia strategies and policies jämför i samarbete med de nationella patient- och anhörigorganisationerna europeiska länders arbete med demensfrågorna. Sedan förra rapporten, 2020, har en hel del blivit bättre även om man också konstaterar att det finns mycket kvar att göra.
I en rankning av Europas länder hamnar Sverige på femte plats, med god tillgång till läkemedel och vård- och omsorgstjänster. Ett av de stora problemen i Europa är att skapa jämlika förutsättningar för vård och omsorg, och rapporten visar också att de östeuropeiska länderna ligger långt efter Västeuropa i demensfrågorna.
Länder med nationella demensstrategier och ett aktivt arbete för att implementera dem, har i allmänhet kommit längre. Alzheimer Europe uppmanar nu Europas länder att skapa demensstrategier, att stödja demensforskningen och rikta resurser till demensvård och anhörigstöd.
De svenska medlemsorganisationerna i Alzheimer Europe är Demensförbundet och Alzheimer Sverige.
Relaterat

Nytt nummer: Om boendemiljö, tema hbtq, nya avhandlingar och forskningsrön
Äldre i Centrums nya nummer har just kommit från tryckeriet. Vi bjuder på många spännande nyheter inom äldreforskningens område. Läs mer om tidningens…

Bortglömda? Om hbtq-personer med demens
Hbtq-personer med demenssjukdomar är osynliga i policys och i omsorgens vardag, visar en ny studie. Demensomsorgen måste utmana heteronormer och skapa bättre förutsättningar…

”Han försvinner bit för bit”
Fotografen Jens Sølvberg står bakom många av bilderna som du ser i temats artiklar och även omslaget för Äldre i Centrum nummer 1/25.…
Fler nyheter

65-åringar tar inte ut tjänstepensionen livet ut
En rapport från Jönköping university visar att fyra av tio av alla 65-åringar planerar för att få tjänstepensionen utbetald livet ut. Oroväckande resultat,…

Så upplever äldre sin sömn
Äldre upplever oro och rädsla som påverkar nattsömnen. Även störningar från personalens håll kan förekomma på särskilda boenden, visar en ny studie vid…

God hörsel och syn förbättrar hjärnans funktion
När vi blir äldre försämras vår kognitiva förmåga. Men god hörsel och syn kanske är nyckeln till att bromsa försämringen. Det visar en…