Viktigt att ha nationell demensstrategi

En ny rapport från Alzheimer Europe konstaterar att de europeiska länder som kommit längst i sitt demensarbete alla har en nationell demensstrategi och arbetar med dess implementering.

Alzheimer Europes nya rapport European Dementia Monitor 2023. Comparing and benchmarking national dementia strategies and policies jämför i samarbete med de nationella patient- och anhörigorganisationerna europeiska länders arbete med demensfrågorna. Sedan förra rapporten, 2020, har en hel del blivit bättre även om man också konstaterar att det finns mycket kvar att göra.

I en rankning av Europas länder hamnar Sverige på femte plats, med god tillgång till läkemedel och vård- och omsorgstjänster. Ett av de stora problemen i Europa är att skapa jämlika förutsättningar för vård och omsorg, och rapporten visar också att de östeuropeiska länderna ligger långt efter Västeuropa i demensfrågorna.

Länder med nationella demensstrategier och ett aktivt arbete för att implementera dem, har i allmänhet kommit längre. Alzheimer Europe uppmanar nu Europas länder att skapa demensstrategier, att stödja demensforskningen och rikta resurser till demensvård och anhörigstöd.

De svenska medlemsorganisationerna i Alzheimer Europe är Demensförbundet och Alzheimer Sverige.

Läs rapporten

Alzheimer Europe (2023). European Dementia Monitor 2023. Comparing and benchmarking national dementia strategies and policies.

Relaterat

Äldre par sitter i soffa där kvinnan är ledsen, men inte mannen

Så kan demens påverka empatiförmågan

Patienter med frontallobsdemens saknar ofta förmågan till att känna empati. En ny studie visar att dessa patienter inte har samma aktivitet i hjärnan…

Studie undersöker rörelseförmågans koppling till demens

Att tidigt upptäcka personer med ökad risk för kognitiv försämring är avgörande för att kunna ge stöd och behandling i tid. En ny…

Äldre par cyklar genom skog

Lägre demensrisk med bra kondition

Människor med förhöjd demensrisk kan minska den med upp till en tredjedel genom att förbättra konditionen. Bättre kondition är också kopplat till bättre…

Fler nyheter

En man sitter i soffan och mäter sitt blodtryck.

Fler och fler använder egenvårdsintyget

En ny studie från Stockholm konstaterar att antalet egenvårdsintyg har ökat med 600 procent mellan 2015 och 2022 i länet. Men samverkan mellan…

Äldre kvinna sitter och äter mat ensam

Kommuner tar ut matavgifter – trots maxtaxan

Det är stora skillnader mellan vad som ingår i kommunernas äldreomsorg. Ungefär fyra av tio kommuner tar ut en avgift för matdistribution, trots…

Tidig hembaserad palliativ vård ger bättre livskvalitet

Palliativ vård som inleds redan när en person diagnostiserats med en dödlig sjukdom kan få en avgörande roll för att förbättra patientens livskvalitet.…