Viktigt att ha nationell demensstrategi

En ny rapport från Alzheimer Europe konstaterar att de europeiska länder som kommit längst i sitt demensarbete alla har en nationell demensstrategi och arbetar med dess implementering.

Alzheimer Europes nya rapport European Dementia Monitor 2023. Comparing and benchmarking national dementia strategies and policies jämför i samarbete med de nationella patient- och anhörigorganisationerna europeiska länders arbete med demensfrågorna. Sedan förra rapporten, 2020, har en hel del blivit bättre även om man också konstaterar att det finns mycket kvar att göra.

I en rankning av Europas länder hamnar Sverige på femte plats, med god tillgång till läkemedel och vård- och omsorgstjänster. Ett av de stora problemen i Europa är att skapa jämlika förutsättningar för vård och omsorg, och rapporten visar också att de östeuropeiska länderna ligger långt efter Västeuropa i demensfrågorna.

Länder med nationella demensstrategier och ett aktivt arbete för att implementera dem, har i allmänhet kommit längre. Alzheimer Europe uppmanar nu Europas länder att skapa demensstrategier, att stödja demensforskningen och rikta resurser till demensvård och anhörigstöd.

De svenska medlemsorganisationerna i Alzheimer Europe är Demensförbundet och Alzheimer Sverige.

Läs rapporten

Alzheimer Europe (2023). European Dementia Monitor 2023. Comparing and benchmarking national dementia strategies and policies.

Relaterat

En sköterska mäter blodtrycket på en äldre man.

Risken för demens kan öka med blodtrycket

Det finns många skäl att behandla högt blodtryck. Enligt en nypublicerad studie kan det även ger en ökad risk för demenssjukdom.

Samlevnad och hjärnhälsa

Att leva tillsammans med andra skyddar oss mot både kognitiva och andra sjukdomar. Att förlora en nära och viktig relation ökar samtidigt risken…

Forskare utvecklar nya verktyg för tidig alzheimerdiagnostisering

Diagnostisering av Alzheimers sjukdom sker ofta väldigt sent i sjukdomsförloppet. Nu vill ett internationellt projekt med bland annat svenska forskare ändra på det…

Fler nyheter

AI ska på sikt hjälpa vårdpersonal att upptäcka hälsoproblem hos äldre i ett tidigare skede. Foto: Mostphotos

AI ska upptäcka sjukdomar i god tid

I ett nytt forskningsprojekt ska data från äldre analyseras med hjälp av AI, för att upptäcka hälsoproblem i god tid. Den nya tekniken…

Foto på en tandborste

Goda rutiner kan ge bättre munhälsa på särskilt boende

En ny studie har undersökt arbetet för god munhälsa på särskilt boende. Det finns verktyg som fungerar, men oklar ansvarsfördelning och bristande kunskap…

Äldre par på träningscykel

Högintensiv träning bra och säkert för äldre

Äldre personer gynnas och klarar av att träna högintensivt i korta intervaller. Trots att den totala träningstiden kan halveras, jämfört med konventionell träning,…