Markörer som identifierades var till exempel tidigare stroke, nedsatt förmåga att sköta hygien, och lägre upplevelse av meningsfullhet. Eftersom dessa markörer inte ingår i ordinarie kriterier för depression så blev en slutsats att vårdpersonal behöver bredda sina perspektiv för att inte förbise när en äldre person lider av lindrig depressivitet.
Med insamlade data från flera års uppföljning i befolkningsstudien ELSA85 kunde vi räkna ut att personer med lindrig depressivitet gav cirka 45 procent högre sjukvårdskostnader jämfört med icke-deprimerade. Denna ökade samhällskostnad vid lindrig depressivitet jämfört med icke-depression hos personer 85+ skattades grovt motsvara cirka 4,3 miljarder kronor per år för hela Sverige.
Det är mer än till exempel den nationella budgetposten för samhällsplanering, bostadsförsörjning och byggande under 2017.
Med andra ord skulle det kunna finnas pengar att spara, om man med enkla medel kunde förebygga lindrig depressivitet i samhället. Möjliga förklaringar till att samhällskostnaderna är högre vid depressivitet är att deprimerade personer får mer kroppsliga sjukdomar när kropp och själ påverkar varandra, och att man också söker olika sorters sjukvård när man upplever ett dåligt psykiskt mående.
Lindrig depressivitet var i studierna även associerat till ökad sjuklighet, exempelvis vad gäller känslor av ensamhet, grad av depressivitet, lägre hälsoupplevelse och lägre aktivitetsförmåga i vardagen, enligt mätningar vid flera års uppföljning.
Liksom för yngre vuxna fanns även ett ganska starkt samband mellan lindrig depressivitet och dödlighet, men detta samband försvann när vi kontrollerade för effekter av kön, multisjukdom och aktivitetsförmåga. Även en tidigare vetenskaplig studie från Tyskland har pekat på att lindrig depressivitet leder till ökad dödlighet bara i yngre åldrar (till exempel genom ökade kroppsliga sjukdomar eller suicid), medan sambandet avtar i åldrar över 80 år (trots att frekvenser av suicid är generellt högre bland äldre personer) jämfört med yngre.