I Västerbotten implementeras under 2022 ett nytt arbetssätt för att hantera betalningsansvar när personer skrivs ut från slutenvård till det egna hemmet. Syftet är att frigöra resurser från kontroll av fakturor och bestridanden för betalningsansvarsdagar till arbete som är värdeskapande för västerbottningar som behöver insatser från regionen och kommunen i samband med utskrivningen. Projektet arbetar också med förbättring av utskrivningsprocessen och måluppfyllelsen följs och utvärderas.
Vi är två projektledare, jag, Dagmar Schröder, och Gun Mikaelsson, från FoU Socialtjänst, som leder arbetet tillsammans med en projektgrupp med representanter från länets kommuner och regionens verksamheter. Målet är att få en ökad förståelse och insikt hos berörda medarbetare och chefer om roller och ansvar i utskrivningsprocessen och att stärka samverkan mellan aktörer för en trygg och säker hemgång. I förlängningen är också målet att varje enskild patient och brukare ska känna ökad delaktighet och medskapande i sin vård och omsorg.
Skulle betalningsansvar avskaffas helt eller skulle man införa en ny modell? I januari 2021 fick FoU Socialtjänst i uppdrag av Länssamverkansgruppen i Västerbotten, som består av områdeschefer från Region Västerbotten och länets socialchefer, att ta fram ett förslag på hur betalningsansvaret fortsatt ska hanteras i Västerbotten. Efter en utredning och riskanalys av fyra olika förslag beslutades i december 2021 om en ny överenskommelse mellan Region Västerbotten och kommunerna i Västerbottens län om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård.
Målet för den nya utskrivningsprocessen i Västerbotten är att enskilda som inte längre har behov av slutenvårdens resurser ska kunna skrivas ut inom ett dygn från sjukhus eller sjukstuga på ett tryggt och säkert sätt, men detta utgör inte grund för betalningsansvar. Den enskildes behov av trygghet, kontinuitet, samordning och säkerhet ska tillgodoses. Samverkan ska stärka den enskildes rätt till en trygg och effektiv utskrivning och utgå från den enskildes behov och förutsättningar.
Målet för att betalningsansvar inte ska träda i kraft är att en kommun under en kalendermånad tar hem alla patienter inom i genomsnitt tre dagar från att patienten är utskrivningsklar, och slutenvården har underrättat kommunen om det. I Västerbotten eftersträvar nu alla parter att betalningsansvar inte ska behöva inträda.
Målgruppen för förbättrad samverkan är inte endast äldre utan alla patienter som skrivs ut från slutenvård och som är i behov av samverkan mellan kommun och region. Men äldre utgör majoriteten av målgruppen för samverkan vid utskrivning. Under maj månad 2022 var 660 (82,5 procent) av 800 patienter äldre (65+), och av dessa var 420 patienter (52,5 procent) 80 år och äldre.
En länsgemensam, partssammansatt referensgrupp, med representanter från samtliga 15 kommuners socialtjänster, från länets tre sjukhus – både från somatiska och psykiatriska kliniker – och från regionens primär- och öppenvård tillsattes. Regionen, såväl som varje enskild kommun utsåg själva sina representanter utifrån behov av förankring i den egna organisationen. På så sätt säkrades att olika perspektiv kom fram, från verksamhetschefsnivå till professioner som arbetar brukar-/patientnära.
Det sågs som en styrka att ha en blandad representation, med skilda roller och förutsättningar i utskrivningsprocessen, som kunde se olika behov av förbättringsarbete för att stärka brukarens/patientens rätt till en trygg och säker hemgång från slutenvård.