ARC-forskarna Isabelle von Saenger (till vänster) och Neda Agahi (i mitten) besökte ÄiC-podden för att prata om ålderism och vilka konsekvenser det kan få. Foto: Mikael Mildén

ÄiC-podden 6: Ålderism och äldres röster

Vad är ålderism och hur yttrar det sig – till exempel under coronapandemin? Det tar vi reda på i detta avsnitt av ÄiC-podden. Dessutom uppmärksammas ett Art & science-projekt som letts av Aging research center, ARC, och Fotoskolan som har fokuserat på att fotografera äldre och fånga deras röster.

I februari hölls en unik fotoutställning där 20 fotostudenter från Fotoskolan porträtterade äldre personer utifrån forskningen som bedrivs vid ARC. Viktigt var att de äldre personernas vardagsliv skildrades och att studenterna skulle utgå från sina egna erfarenheter.

– Det var jättefina bilder som blev väldigt personliga. Under projektets gång spelades det in en dokumentär där vi fick följa en fotograf under arbetsprocessen och vi fick bekräftat att hon, och många andra, har fått en förändrad bild på äldre, säger Isabelle von Saenger, en av forskarna på ARC som tillsammans med kollegan Neda Agahi arbetade med fotoprojektet.

Dessutom upplevde de äldre själva att de fick en chans att själva reflektera över åldrandet. En av de äldre sa ”Ju äldre jag blir desto senare tycker jag att man blir gammal”.

I samband med utställningen hölls föreläsningar om bland annat ålderism, det vill säga föreställningar, stereotyper eller fördomar om en grupp baserat på deras ålder.

– Pensioneringen är ett exempel på ålderism där man efter en viss ålder inte har rätt till att jobba längre. I medier uttrycks ålderism genom att äldre oftast porträtteras som svaga och hjälpbehövande, säger Neda Agahi.

I avsnittet går vi också in på hur ålderism blev tydligt under coronapandemin där alla över 70 år identifierades som en riskgrupp enbart utifrån åldern. Det är just den här grova indelningen som kan vara problematisk, säger Isabelle von Saenger.

Avsnitt 6: Ålderism och äldres röster

Hela poddavsnittet kan du lyssna på via Soundcloud eller Spotify – eller direkt i spelaren nedanför.

Relaterat

”Inte världsrekord i ensamhet”

Ensamheten bland äldre har inte ökat i närtid, utan förekom också förr, skriver forskarna Gerdt Sundström och Maria Ángeles Tortosa i en kommentar.…

Helena Bjurbäck och Hanna Mac Innes sitter på varsin pall vända mot varandra och tittar in i kameran.

En plattform för äldres rättigheter och välfärd

Som forskare och med lång erfarenhet av sociala frågor kring äldre personer vill Helena Bjurbäck och Hanna Mac Innes lyfta diskussionen om äldre…

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…

Fler nyheter

Anhöriga som vårdar behöver stöd

Äldre som vårdar sina närstående intensivt, upplever vissa hälsoproblem i högre grad än andra, visar en ny studie vid ARC, Karolinska institutet. Dessa…

Porträttbild på Dennis Fahlgren

Historisk avhandling ger insikter om äldres ekonomi i dag

Många äldre personer fastnade i lågavlönade branscher och förlorade viktiga familjenätverk under början av 1900-talet. Det visar en avhandling som har undersökt äldres…

Syskon och föräldrar till 108-åringar lever längre

Föräldrar och syskon till personer som blir 108 år, lever också längre än genomsnittet. Det visar Jimmy Lindberg, doktorand vid Linköpings universitet, i…