ARC-forskarna Isabelle von Saenger (till vänster) och Neda Agahi (i mitten) besökte ÄiC-podden för att prata om ålderism och vilka konsekvenser det kan få. Foto: Mikael Mildén

ÄiC-podden 6: Ålderism och äldres röster

Vad är ålderism och hur yttrar det sig – till exempel under coronapandemin? Det tar vi reda på i detta avsnitt av ÄiC-podden. Dessutom uppmärksammas ett Art & science-projekt som letts av Aging research center, ARC, och Fotoskolan som har fokuserat på att fotografera äldre och fånga deras röster.

I februari hölls en unik fotoutställning där 20 fotostudenter från Fotoskolan porträtterade äldre personer utifrån forskningen som bedrivs vid ARC. Viktigt var att de äldre personernas vardagsliv skildrades och att studenterna skulle utgå från sina egna erfarenheter.

– Det var jättefina bilder som blev väldigt personliga. Under projektets gång spelades det in en dokumentär där vi fick följa en fotograf under arbetsprocessen och vi fick bekräftat att hon, och många andra, har fått en förändrad bild på äldre, säger Isabelle von Saenger, en av forskarna på ARC som tillsammans med kollegan Neda Agahi arbetade med fotoprojektet.

Dessutom upplevde de äldre själva att de fick en chans att själva reflektera över åldrandet. En av de äldre sa ”Ju äldre jag blir desto senare tycker jag att man blir gammal”.

I samband med utställningen hölls föreläsningar om bland annat ålderism, det vill säga föreställningar, stereotyper eller fördomar om en grupp baserat på deras ålder.

– Pensioneringen är ett exempel på ålderism där man efter en viss ålder inte har rätt till att jobba längre. I medier uttrycks ålderism genom att äldre oftast porträtteras som svaga och hjälpbehövande, säger Neda Agahi.

I avsnittet går vi också in på hur ålderism blev tydligt under coronapandemin där alla över 70 år identifierades som en riskgrupp enbart utifrån åldern. Det är just den här grova indelningen som kan vara problematisk, säger Isabelle von Saenger.

Avsnitt 6: Ålderism och äldres röster

Hela poddavsnittet kan du lyssna på via Soundcloud eller Spotify – eller direkt i spelaren nedanför.

Relaterat

Börja agera för allas bästa

Chefredaktör Lotta Segelberg introducerar den nordiska gerontologiska konferensen om att åldras i en värld i ständig förändring som är denna tidnings tema, och…

Ålderism – en fara för folkhälsan

Som huvudtalare för NKG 2024, berättar Vânia de la Fuente-Núñez om varför kampen mot ålderism inte enbart handlar om att förbättra levnadsvillkoren för…

AI:s inverkan på ålderismen

Maria Edström: Vad kommer artificiell intelligens göra med mediebilden av äldre? Och vad gör mediebilden av äldre med AI? Det är inga oviktiga…

Fler nyheter

Fortfarande är det långt fler kvinnor än män som blir 100 år och äldre. Foto: Mostphotos

Hundraåringarna blir allt fler

Allt fler fyller hundra år, visar statistik från Statistiska centralbyrån (SCB). Det är fortfarande betydligt fler kvinnor än män som uppnår den höga…

Kvinna i arbetskläder kör runt en äldre person i rullstol

Närhet till personal lockar äldre att flytta till boende

Trots att äldre personer i Sverige förväntas bo hemma så länge som möjligt, väljer många att ansöka om att flytta till ett särskilt…

Skärmdump från forskarnas hemsida med ett formulär, där man kan skriva in sin ålder och klicka i vilka riskfaktorer man har.

Ny enkel metod räknar ut risken för höftfraktur

Med en ny beräkningsmodell kan forskarna med hög precision räkna ut hur stor risk en person har för att få en höftfraktur. Bäst…