ARC-forskarna Isabelle von Saenger (till vänster) och Neda Agahi (i mitten) besökte ÄiC-podden för att prata om ålderism och vilka konsekvenser det kan få. Foto: Mikael Mildén

ÄiC-podden 6: Ålderism och äldres röster

Vad är ålderism och hur yttrar det sig – till exempel under coronapandemin? Det tar vi reda på i detta avsnitt av ÄiC-podden. Dessutom uppmärksammas ett Art & science-projekt som letts av Aging research center, ARC, och Fotoskolan som har fokuserat på att fotografera äldre och fånga deras röster.

I februari hölls en unik fotoutställning där 20 fotostudenter från Fotoskolan porträtterade äldre personer utifrån forskningen som bedrivs vid ARC. Viktigt var att de äldre personernas vardagsliv skildrades och att studenterna skulle utgå från sina egna erfarenheter.

– Det var jättefina bilder som blev väldigt personliga. Under projektets gång spelades det in en dokumentär där vi fick följa en fotograf under arbetsprocessen och vi fick bekräftat att hon, och många andra, har fått en förändrad bild på äldre, säger Isabelle von Saenger, en av forskarna på ARC som tillsammans med kollegan Neda Agahi arbetade med fotoprojektet.

Dessutom upplevde de äldre själva att de fick en chans att själva reflektera över åldrandet. En av de äldre sa ”Ju äldre jag blir desto senare tycker jag att man blir gammal”.

I samband med utställningen hölls föreläsningar om bland annat ålderism, det vill säga föreställningar, stereotyper eller fördomar om en grupp baserat på deras ålder.

– Pensioneringen är ett exempel på ålderism där man efter en viss ålder inte har rätt till att jobba längre. I medier uttrycks ålderism genom att äldre oftast porträtteras som svaga och hjälpbehövande, säger Neda Agahi.

I avsnittet går vi också in på hur ålderism blev tydligt under coronapandemin där alla över 70 år identifierades som en riskgrupp enbart utifrån åldern. Det är just den här grova indelningen som kan vara problematisk, säger Isabelle von Saenger.

Avsnitt 6: Ålderism och äldres röster

Hela poddavsnittet kan du lyssna på via Soundcloud eller Spotify – eller direkt i spelaren nedanför.

Relaterat

Börja agera för allas bästa

Chefredaktör Lotta Segelberg introducerar den nordiska gerontologiska konferensen om att åldras i en värld i ständig förändring som är denna tidnings tema, och…

Ålderism – en fara för folkhälsan

Som huvudtalare för NKG 2024, berättar Vânia de la Fuente-Núñez om varför kampen mot ålderism inte enbart handlar om att förbättra levnadsvillkoren för…

AI:s inverkan på ålderismen

Maria Edström: Vad kommer artificiell intelligens göra med mediebilden av äldre? Och vad gör mediebilden av äldre med AI? Det är inga oviktiga…

Fler nyheter

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell…

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och…