ÄiC-podden avsnitt 19: Samverkan – och annat socialt

I det här avsnittet pratar redaktionen om det senaste numret av tidskriften, #3/22. Temat i tidningen den här gången är samverkan mellan vårdgivare – ett arbetssätt som inte alltid är så lätt. Dessutom tipsar redaktionen om några speciella artiklar i numret.

Det senaste numret av tidningen bjuder på ett tema om samverkan, det som sägs vara lösningen på allt inom välfärden, men som trots allt är svårt att faktiskt införa. Redaktionen presenterar de fyra temaartiklarna kortfattat.

Vi bjuder också på två intervjuer: en med Susanne Iwarsson om ett nytt unikt nätverk, och som även skrivit en recension av boken A multidisciplinary approach to capability in age and ageing, och en med Martin Hyde från Swansea University om forskares närvaro på sociala medier.

Redaktören Mai Engström berättar om sitt reportage om det spännande samverkansprojektet Isolde som drivs av Maria Wolmesjö vid Högskolan i Borås, vars syfte är att öka tryggheten för personer med demens som försvinner fysiskt från sina hem. Hon har även intervjuat Lars-Christer Hydén, professor i socialpsykologi vid Linköpings universitet, under vinjetten Forskaren i fokus.

Mikael Mildén har träffat Carin Lennartsson vid Aging research center, ARC, på Karolinska institutet och Stockholms universitet. Äldre i Centrums chefredaktör Lotta Segelberg har intervjuat den nybakade doktorn Lame Maatla Kenalemang-Palm som har lagt fram en avhandling som undersöker varför kvinnligt åldrande inte får synas i reklamvärlden.

Det och mycket mer i det senaste avsnittet av Äldre i Centrum-podden!

Avsnitt 19: Samverkan – och annat socialt

Hela poddavsnittet kan du lyssna på via Soundcloud, Spotify eller iTunes – eller direkt i spelaren nedanför.

Här kan du hitta fler avsnitt av Äldre i Centrum-podden. 

Relaterat

Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut

Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…

Nu finns ett nytt diskussionsmaterial som stöd i arbetet med våldsutsatta äldre. Foto: Mostphotos

Nytt stöd i arbetet med våldsutsatta äldre

Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer…

Stenen blir ett föremål som kan få en stor ­betydelse för användaren, enligt forskarna i projektet. Foto: Rise

Digitala stenar väcker berättelser till liv

Ett taktilt koncept för att aktivera och tillgängliggöra livsberättelser. Det har forskare utvecklat i form av stenliknande objekt med en ­digital kärna. Det…

Fler nyheter

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…

En äldre man sitter i en soffa och tittar på sin mobiltelefon.

Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg

Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…

Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning

Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar…