ÄiC-podden avsnitt 19: Samverkan – och annat socialt

I det här avsnittet pratar redaktionen om det senaste numret av tidskriften, #3/22. Temat i tidningen den här gången är samverkan mellan vårdgivare – ett arbetssätt som inte alltid är så lätt. Dessutom tipsar redaktionen om några speciella artiklar i numret.

Det senaste numret av tidningen bjuder på ett tema om samverkan, det som sägs vara lösningen på allt inom välfärden, men som trots allt är svårt att faktiskt införa. Redaktionen presenterar de fyra temaartiklarna kortfattat.

Vi bjuder också på två intervjuer: en med Susanne Iwarsson om ett nytt unikt nätverk, och som även skrivit en recension av boken A multidisciplinary approach to capability in age and ageing, och en med Martin Hyde från Swansea University om forskares närvaro på sociala medier.

Redaktören Mai Engström berättar om sitt reportage om det spännande samverkansprojektet Isolde som drivs av Maria Wolmesjö vid Högskolan i Borås, vars syfte är att öka tryggheten för personer med demens som försvinner fysiskt från sina hem. Hon har även intervjuat Lars-Christer Hydén, professor i socialpsykologi vid Linköpings universitet, under vinjetten Forskaren i fokus.

Mikael Mildén har träffat Carin Lennartsson vid Aging research center, ARC, på Karolinska institutet och Stockholms universitet. Äldre i Centrums chefredaktör Lotta Segelberg har intervjuat den nybakade doktorn Lame Maatla Kenalemang-Palm som har lagt fram en avhandling som undersöker varför kvinnligt åldrande inte får synas i reklamvärlden.

Det och mycket mer i det senaste avsnittet av Äldre i Centrum-podden!

Avsnitt 19: Samverkan – och annat socialt

Hela poddavsnittet kan du lyssna på via Soundcloud, Spotify eller iTunes – eller direkt i spelaren nedanför.

Här kan du hitta fler avsnitt av Äldre i Centrum-podden. 

Relaterat

Kollage med silhuetter på huvuden

Ny prognos: Så många får demens

Runt en kvarts miljon personer uppskattas ha en demenssjukdom i Sverige år 2050. En ny rapport från Karolinska institutet ger även prognos på…

Äldre man sitter och tittar på sin smarttelefon

55 miljoner kronor till forskning om bättre livskvalitet för äldre

Familjen Kamprads stiftelse har beviljat över 50 miljoner kronor till forskning som ska förbättra livskvaliteten hos äldre personer. Digital trygghet på nätet och…

Äldre kvinnor håller i stolar och tränar balansen

Bättre förståelse för balans minskar fallrisken

Fallolyckor är en av de vanligaste orsakerna till skador hos äldre personer. En bättre förståelse för hur balans fungerar och hur man tränar…

Fler nyheter

Anhöriga som vårdar behöver stöd

Äldre som vårdar sina närstående intensivt, upplever vissa hälsoproblem i högre grad än andra, visar en ny studie vid ARC, Karolinska institutet. Dessa…

Porträttbild på Dennis Fahlgren

Historisk avhandling ger insikter om äldres ekonomi i dag

Många äldre personer fastnade i lågavlönade branscher och förlorade viktiga familjenätverk under början av 1900-talet. Det visar en avhandling som har undersökt äldres…

Syskon och föräldrar till 108-åringar lever längre

Föräldrar och syskon till personer som blir 108 år, lever också längre än genomsnittet. Det visar Jimmy Lindberg, doktorand vid Linköpings universitet, i…