ÄiC-podden avsnitt 26: Anhörig vid livets slut

I det här avsnittet av Äldre i Centrum-podden samtalar vi med Anette Alvariza, professor vid Marie Cederschiöld högskola och Mikaela Luthman, överläkare på Stockholms sjukhem som båda har lång erfarenhet av att möta och stötta anhöriga till någon som närmar sig livets slut.

Vi ska alla dö, men ändå upplever många att det är svårt att prata om den sista tiden i livet med sina närstående.

I det här avsnittet av Äldre i Centrum-podden samtalar vi bland annat om om hur det är att vara anhörig till någon som snart kommer att dö. Vi går igenom om vad palliativ vård är och hur den fungerar i dag, hur man kan tänka för att initiera samtal om döden, vad man kan göra när det känns särskilt tungt och vilken hjälp man kan få av samhället i svåra stunder som dessa.

Gäster i detta avsnitt är Anette Alvariza som är professor i palliativ vård och specialistsjuksköterska inom cancervård vid Marie Cederschiölds högskola, men även arbetar på uppdrag åt Stockholms sjukhem med att förändra palliativ omvårdnad, samt är vetenskaplig ledare vid Palliativt Kunskapscentrum och Mikaela Luthman som började som läkare inom invärtesmedicin och hematologi men sedan 20 år arbetar på Stockholms sjukhem som överläkare inom palliativ vård.

Äldre i Centrumpodden #26

Hela poddavsnittet kan du lyssna på via Soundcloud, iTunes eller Spotify – eller direkt i spelaren nedanför.

Här kan du hitta fler avsnitt av Äldre i Centrum-podden.

Relaterat

Stenen blir ett föremål som kan få en stor ­betydelse för användaren, enligt forskarna i projektet. Foto: Rise

Digitala stenar väcker berättelser till liv

Ett taktilt koncept för att aktivera och tillgängliggöra livsberättelser. Det har forskare utvecklat i form av stenliknande objekt med en ­digital kärna. Det…

Foto: Mostphotos

Anhöriga får stöd på ny webbsida

En ny webbsida hjälper närstående att förbereda sig för att vårda och ge stöd till en person med cancer. Det visar studier av…

Terese Anving, sociolog och lektor i genusvetenskap, letar nu efter fler äldre som kan delta i studien. Foto: Sarah Hirani

Rut-tjänster för äldre – en växande marknad under lupp

Äldre är en stor kundgrupp för rut-tjänster. Samtidigt finns det också äldre som extraknäcker i branschen, berättar forskaren Terese Anving vid Lunds universitet.…

Fler nyheter

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…

En äldre man sitter i en soffa och tittar på sin mobiltelefon.

Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg

Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…

Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut

Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…