Hela poddavsnittet kan du lyssna på via Soundcloud, iTunes eller Spotify – eller direkt i spelaren nedanför.
ÄiC-podden avsnitt 26: Anhörig vid livets slut
Vi ska alla dö, men ändå upplever många att det är svårt att prata om den sista tiden i livet med sina närstående.
I det här avsnittet av Äldre i Centrum-podden samtalar vi bland annat om om hur det är att vara anhörig till någon som snart kommer att dö. Vi går igenom om vad palliativ vård är och hur den fungerar i dag, hur man kan tänka för att initiera samtal om döden, vad man kan göra när det känns särskilt tungt och vilken hjälp man kan få av samhället i svåra stunder som dessa.
Gäster i detta avsnitt är Anette Alvariza som är professor i palliativ vård och specialistsjuksköterska inom cancervård vid Marie Cederschiölds högskola, men även arbetar på uppdrag åt Stockholms sjukhem med att förändra palliativ omvårdnad, samt är vetenskaplig ledare vid Palliativt Kunskapscentrum och Mikaela Luthman som började som läkare inom invärtesmedicin och hematologi men sedan 20 år arbetar på Stockholms sjukhem som överläkare inom palliativ vård.
Relaterat
Digitala stenar väcker berättelser till liv
Ett taktilt koncept för att aktivera och tillgängliggöra livsberättelser. Det har forskare utvecklat i form av stenliknande objekt med en digital kärna. Det…
Anhöriga får stöd på ny webbsida
En ny webbsida hjälper närstående att förbereda sig för att vårda och ge stöd till en person med cancer. Det visar studier av…
Rut-tjänster för äldre – en växande marknad under lupp
Äldre är en stor kundgrupp för rut-tjänster. Samtidigt finns det också äldre som extraknäcker i branschen, berättar forskaren Terese Anving vid Lunds universitet.…
Fler nyheter
Studie undersöker rörelseförmågans koppling till demens
Att tidigt upptäcka personer med ökad risk för kognitiv försämring är avgörande för att kunna ge stöd och behandling i tid. En ny…
Stor potential i äldreomsorgens personal
Hur ska äldreomsorgen klara kompetensförsörjningen? Det finns stor potential i den personal som redan är anställd, visar Socialstyrelsens nya rapport.
Så kan äldres fallolyckor förebyggas
Det finns relativt enkla sätt att minska antalet fallolyckor rejält, visar ny forskning vid Lunds universitet. Vården behöver ta ett helhetsgrepp kring dessa…