Foto: Engin Akyurt/Pixabay

Åldrande ur ett socialt förändringsperspektiv

Ett nytt masterprogram på Linköpings universitet sätter möjligheter och utmaningar kring en allt äldre befolknings välbefinnande i centrum.

Det nya utbildningsprogrammet är interdisciplinärt och ska ge möjlighet att studera åldrande utifrån flera olika perspektiv på global, nationell och regional nivå. Hur politik, välfärdsinstitutioner, befolkningsdynamik och den enskilda individens liv påverkar och är beroende av varandra är utbildningens kärna.

– Det finns så många aspekter av samhällsutveckling – från den enskilda individens beteende till hur olika institutioner kan utvecklas och hur strukturell förändring fungerar. Vi betonar förändrade institutionella miljöer och åldrande samhällens sociala strukturer, säger Andreas Motel-Klingebiel, professor i äldre och åldrande vid Linköpings universitet, i ett pressmeddelande.

Den interdisciplinära profilen innebär både samarbete med andra universitet och organisationer och att lärare med olika akademisk bakgrund och erfarenheter undervisar. Programmet går att följa både på plats och på distans.

– Genom föreläsningar, hybridseminarier och studiegrupper kommer man som student att arbeta ihop med sina kurskamrater, oavsett om man läser på campus eller online. Formen ger också möjlighet för fler lärare utanför Linköpings universitet att vara involverade, säger programkoordinatoren Indre Genelyte.

Programmet ska också ge studenterna möjlighet att specialisera sig utifrån sin egen ämnesbakgrund. Beslutsfattare, HR-specialist och forskare är några möjliga vägar efter examen.

– Det finns ett stort behov av experter som kan förstå och påverka de globala, nationella och regionala förändringarna som vi ser idag, och som är kopplade till en åldrande befolkning, säger Indre Genelyte,

FAKTA
Mer om den nya masterutbildningen

Ageing and social change-programmet ges på engelska och startar hösten 2022. Utbildningen är tvåårig men kan också läsas på ett år. Här hittar du mer information.

Relaterat

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…

Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut

Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…

Nu finns ett nytt diskussionsmaterial som stöd i arbetet med våldsutsatta äldre. Foto: Mostphotos

Nytt stöd i arbetet med våldsutsatta äldre

Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer…

Fler nyheter

En äldre man sitter i en soffa och tittar på sin mobiltelefon.

Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg

Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…

Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning

Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar…

Allt fler blir jobbonärer

När Pensionsmyndigheten publicerar en ny rapport om jobbonärer står det klart att de blir allt fler. Hur många som väljer att jobba efter…