Ageing and social change-programmet ges på engelska och startar hösten 2022. Utbildningen är tvåårig men kan också läsas på ett år. Här hittar du mer information.
Åldrande ur ett socialt förändringsperspektiv
Det nya utbildningsprogrammet är interdisciplinärt och ska ge möjlighet att studera åldrande utifrån flera olika perspektiv på global, nationell och regional nivå. Hur politik, välfärdsinstitutioner, befolkningsdynamik och den enskilda individens liv påverkar och är beroende av varandra är utbildningens kärna.
– Det finns så många aspekter av samhällsutveckling – från den enskilda individens beteende till hur olika institutioner kan utvecklas och hur strukturell förändring fungerar. Vi betonar förändrade institutionella miljöer och åldrande samhällens sociala strukturer, säger Andreas Motel-Klingebiel, professor i äldre och åldrande vid Linköpings universitet, i ett pressmeddelande.
Den interdisciplinära profilen innebär både samarbete med andra universitet och organisationer och att lärare med olika akademisk bakgrund och erfarenheter undervisar. Programmet går att följa både på plats och på distans.
– Genom föreläsningar, hybridseminarier och studiegrupper kommer man som student att arbeta ihop med sina kurskamrater, oavsett om man läser på campus eller online. Formen ger också möjlighet för fler lärare utanför Linköpings universitet att vara involverade, säger programkoordinatoren Indre Genelyte.
Programmet ska också ge studenterna möjlighet att specialisera sig utifrån sin egen ämnesbakgrund. Beslutsfattare, HR-specialist och forskare är några möjliga vägar efter examen.
– Det finns ett stort behov av experter som kan förstå och påverka de globala, nationella och regionala förändringarna som vi ser idag, och som är kopplade till en åldrande befolkning, säger Indre Genelyte,
Relaterat
Bonusbarnbarn sätter engagemanget främst
För den äldre generationen kan relationen till bonusbarnbarn vara komplicerad. Men barnen gör ingen större skillnad på biologisk eller bonusanknyting – engagemanget räknas,…
Hundraåringarna blir allt fler
Allt fler fyller hundra år, visar statistik från Statistiska centralbyrån (SCB). Det är fortfarande betydligt fler kvinnor än män som uppnår den höga…
Cyklar 80 mil för att sprida forskning
I vår ska forskaren Oskar Jonsson ge sig ut på en 80 mil lång föredragsturné om åldrande och hälsa – på tandemcykel. Målet…
Fler nyheter
Goda rutiner kan ge bättre munhälsa på särskilt boende
En ny studie har undersökt arbetet för god munhälsa på särskilt boende. Det finns verktyg som fungerar, men oklar ansvarsfördelning och bristande kunskap…
Högintensiv träning bra och säkert för äldre
Äldre personer gynnas och klarar av att träna högintensivt i korta intervaller. Trots att den totala träningstiden kan halveras, jämfört med konventionell träning,…
Samlad seniormottagning kan underlätta för alla
Att samla primärvård, rehab och biståndshandläggning i en seniormottagning kan underlätta för äldre personer som behöver stöd. Nestor FoU-center har utvärderat uppbyggnaden av…