Foto: Yuri Arcurs/Mostphotos

Äldre mår sämre

När Folkhälsomyndigheten redovisar data om svenska folkets psykiska hälsa är åldersgruppen över 84 för första gången med.

Folkhälsomyndigheten har publicerat en rapport som sammanställer data från olika källor om svenska folkets psykiska hälsa. Över lag tycks landets invånare må bra, men några grupper utmärker sig med större psykisk ohälsa, däribland de äldre åldersgrupperna.

I sin egen nyhet lyfter Folkhälsomyndigheten fram den äldsta åldersgruppen. I sin folkhälsoenkät har de för första gången tagit med personer över 84 år, vilket gör att de kan visa att den gruppen skiljer sig en del från åldersgruppen 65–84 år. Exempelvis är det bara 40 procent av de äldre som tycker att de har en god hälsa, jämfört med 62 procent i den något yngre gruppen. De ännu yngre vuxna landar på upp emot 80 procent.

Ett annat exempel är att dubbelt så många kvinnor över 85 uppger att de känner en allvarlig psykisk påfrestning, jämfört med dem i åldern 65-85 år. Där har också drygt var tredje kvinna och var fjärde man fått antidepressiva läkemedel.

– Med ökad ålder följer omständigheter som kan utmana vår psykiska hälsa, så som när vänner eller närstående dör, försämrad kroppslig hälsa och minskad funktionsförmåga. Att närma sig livets slut kan också väcka existentiella tankar kring livet och döden. Samtidigt är det en hög andel av de äldsta som har ett gott psykiskt välbefinnande. Det visar att statistiken är komplex, säger Hillevi Busch, som är utredare på Folkhälsomyndigheten.

Relaterat

Äldre kvinnor håller i stolar och tränar balansen

Bättre förståelse för balans minskar fallrisken

Fallolyckor är en av de vanligaste orsakerna till skador hos äldre personer. En bättre förståelse för hur balans fungerar och hur man tränar…

Äldre man sitter på sängen och håller om sin nacke

Mening med livet viktigt för äldre med smärta

Känsla av meningsfullhet är centralt för livskvaliteten bland äldre personer med smärta. Det visar en studie från Örebro universitet.

Så gamla väntas vi bli

Vi kommer att leva längre än vi tror. Medellivslängden, som vi ofta utgår ifrån, kan vara missvisande. Nu visar Pensionsmyndighetens siffror att varannan…

Fler nyheter

Kollage med silhuetter på huvuden

Ny prognos: Så många får demens

Runt en kvarts miljon personer uppskattas ha en demenssjukdom i Sverige år 2050. En ny rapport från Karolinska institutet ger även prognos på…

Kvinna håller i en transflagga

Osäkerhet i mötet med äldre transpersoner

Socialsekreterare har begränsad kunskap om äldre transpersoners erfarenheter och behov, och är oroliga över att ställa fel frågor om könsidentitet. Det visar en…

Äldre man sitter och tittar på sin smarttelefon

55 miljoner kronor till forskning om bättre livskvalitet för äldre

Familjen Kamprads stiftelse har beviljat över 50 miljoner kronor till forskning som ska förbättra livskvaliteten hos äldre personer. Digital trygghet på nätet och…