Äldre personer inte mer teknikfientliga än yngre

En studie från Lunds universitet spräcker myten om att äldre personer skulle vara teknikfientliga. Äldre vill hänga med i utvecklingen, men upplever att det är svårt och dyrt.

Forskare från forskningscentret CASE, Lunds universitet, har under coronapandemins första halvår undersökt tre generationers attityder till och användning av digital teknik. De tre generationerna har varit personer i åldersspannen 30–39, 50–59 respektive 70–79 år. 

Studien visar bland annat att den äldsta åldersgruppen inte var lika negativt ställd till teknik som 50-59-åringarna. Sofi Fristedt, docent i hälsa och vårdvetenskap och en av forskarna bakom studien, berättar att många äldre vill hänga med i utvecklingen, men att det finns vissa svårigheter. 

– Äldre vill gärna ha modern teknik, men utan massor av lull-lull. Enkelhet är viktigt. Ju fler tillbehör desto svårare och dyrare blir det, säger hon i ett pressmeddelande. 

GENERATION TECH

Studien är en del av Forte-finansierade projektet GenerationTech. Läs mer i en artikel ur temat Digital välfärd i ÄiC #4/20: Tre generationers perspektiv på teknik.

Äldre personer vet oftast inte vad de ska vara försiktiga med på internet och har till exempel svårt att värdera vilket steg vid handling på nätet som innebär en reell säkerhetsrisk. Dessutom var det inte ovanligt att ekonomin, tillsammans med svårigheten att hålla igång den digitala tekniken på egen hand, gjorde att man valde bort internet. 

– Bredband och wifi bör vara lika självklara i bostäder som el eller vatten. Riktade insatser till socioekonomiskt svaga hushåll kan därför behövas, något som politiker och beslutsfattare behöver fundera över, säger Sofi Fristedt. 

Relaterat

Äldre man sitter och tittar på sin smarttelefon

55 miljoner kronor till forskning om bättre livskvalitet för äldre

Familjen Kamprads stiftelse har beviljat över 50 miljoner kronor till forskning som ska förbättra livskvaliteten hos äldre personer. Digital trygghet på nätet och hemrehabilitering för äldre personer är några exempel på projekt som har fått pengar.

Äldre man tittar frustrerat på en surfplatta

Ensamhet vanligare hos digitalt otrygga äldre

Äldre personer som är mindre digitalt aktiva har oftast mer besvär med ensamhet, jämfört med äldre som är digitalt aktiva. Det visar en undersökning som Skövde kommun och Högskolan i Skövde har gjort.

Äldre kvinna sitter och tittar på en datorskärm

Webbsidor riskerar att utesluta äldre personer

Gränssnitten på offentliga verksamheters webbsidor ställer krav på att man är van att använda digitala plattformar, vilket riskerar att stänga ute personer med digital ovana, som till exempel äldre personer. Det visar en studie från Jönköping university.

Fler nyheter

Anhöriga som vårdar behöver stöd

Äldre som vårdar sina närstående intensivt, upplever vissa hälsoproblem i högre grad än andra, visar en ny studie vid ARC, Karolinska institutet. Dessa informella vårdare behöver mer stöd, enligt forskarna bakom studien.

Porträttbild på Dennis Fahlgren

Historisk avhandling ger insikter om äldres ekonomi i dag

Många äldre personer fastnade i lågavlönade branscher och förlorade viktiga familjenätverk under början av 1900-talet. Det visar en avhandling som har undersökt äldres ekonomiska utsatthet under historien och om liknande problem finns i dag.

Syskon och föräldrar till 108-åringar lever längre

Föräldrar och syskon till personer som blir 108 år, lever också längre än genomsnittet. Det visar Jimmy Lindberg, doktorand vid Linköpings universitet, i en ny studie, för första gången i svensk kontext.