AI ska upptäcka sjukdomar i god tid
I ett nytt forskningsprojekt ska data från äldre analyseras med hjälp av AI, för att upptäcka hälsoproblem i god tid. Den nya tekniken…
Fotoskolans och ARC:s Art & science-projekt inleddes hösten 2019 och innebar att 20 studenter vid Fotoskolans yrkeshögskoleutbildning till fotograf fick tolka den forskning om äldre och åldrande som bedrivs vid ARC. Viktigt var också att med utgångspunkt från egna erfarenheter och referenser porträttera äldre personer och deras vardagsliv i Sverige.
Samarbetet utforskar enligt de ansvariga bland annat ”hur korsbefruktningen mellan ’objektiv’ forskning och ’subjektivt’ fotografiskt gestaltande kan ta sig uttryck. Det exemplifierar också hur forskningen kan nå ut i nya former.
– Det är ett fint exempel på hur okomplicerat mötet mellan forskning och konsten kan vara och vilket mervärde det ger i form av arbetslust och meningsfullhet för alla inblandade. Dessutom tillgängliggörs forskningsresultaten för en bredare allmänhet och fotografiet får en samhällelig innebörd som berör oss alla – eftersom vi alla åldras och blir äldre, säger Isabelle von Saenger, projektledare på ARC.
Projektet når nu sin kulmen med en fotoutställning och två föreläsningskvällar, där både samarbetsprocessen och den forskning som ligger till grund för bilderna lyfts fram.
– Vad jag vet så är det här en av de första gångerna som forskning tolkas på det här sättet. Med tanke på hur mycket spännande forskning som bedrivs så är det märkligt att inte mer tolkas i olika konstnärliga discipliner. Att tolka forskningen gör den självklart också mer lättillgänglig för allmänheten, säger Mikael Cronwall, utbildningsansvarig på Fotoskolan.
Fotoutställningen visas på Folkuniversitetet på Kungstensgatan 45 i Stockholm under vecka 9–11. Föreläsningarna äger rum på samma plats den 25 februari och den 4 mars kl 18-19.30, med rubriken Vem är äldre idag? respektive Ålderism och äldre personers röster. Vid föreläsningarna ges också en introduktion till samarbetet mellan Fotoskolan och ARC. Både föreläsningar och utställning är gratis.
I ett nytt forskningsprojekt ska data från äldre analyseras med hjälp av AI, för att upptäcka hälsoproblem i god tid. Den nya tekniken…
För den äldre generationen kan relationen till bonusbarnbarn vara komplicerad. Men barnen gör ingen större skillnad på biologisk eller bonusanknyting – engagemanget räknas,…
En ny studie har undersökt arbetet för god munhälsa på särskilt boende. Det finns verktyg som fungerar, men oklar ansvarsfördelning och bristande kunskap…
Äldre personer gynnas och klarar av att träna högintensivt i korta intervaller. Trots att den totala träningstiden kan halveras, jämfört med konventionell träning,…
Att samla primärvård, rehab och biståndshandläggning i en seniormottagning kan underlätta för äldre personer som behöver stöd. Nestor FoU-center har utvärderat uppbyggnaden av…
SBU har granskat fem sammanställningar av forskningen kring insatser mot ensamhet. De konstaterar att forskningen är spretig, men att det finns saker att…