Äldreomsorgens chefer ska med i lyftet
Med Äldreomsorgslyftet ville regeringen stödja omsorgen med fortbildning och utökade möjligheter till rekrytering. Anställda och nyanställda skulle kunna utbilda sig till vårdbiträde och undersköterska, samtidigt som staten finansierade kostnaden som de var frånvarande.
Nu går regeringen vidare med Äldreomsorgslyftet och inkluderar även första linjens chefer inom äldreomsorgen. I sitt uppdrag till Socialstyrelsen skriver man:
”Hur vården och omsorgen om äldre är organiserad har stor betydelse för kvaliteten i verksamheterna och här har första linjens chefer en nyckelroll. Vid implementering av ny kunskap är första linjens chefers roll avgörande. För att verksamheterna ska kunna erbjuda insatser med god kvalitet måste chefer också ha förutsättningar, liksom rätt kompetens, att kunna leda, handleda och stödja sina medarbetare. Regeringen vill därför öka möjligheterna även för första linjens chefer att utbilda sig på arbetstid för att stärka förutsättningarna för verksamheterna att tillhandahålla god ledning, planering,styrning och systematisk implementering av ny kunskap.”
Omsorgschefer får nu alltså möjlighet att utbilda sig på arbetstid. När det gäller själva utbildningen hänvisar regeringen till den nationella ledarskapsutbildning som Socialstyrelsen upphandlade under 2013-2015. Den berättigade till högskolepoäng och omfattade till exempel värdegrund, lagstiftning, ledarskap och uppföljning.
Relaterat
![](https://aldreicentrum.se/wp-content/uploads/2025/01/mp35642302-elderly-woman-using-a-digital-tablet.jpg)
Personer med parkinson får hjälp att bryta ensamhet
En ny app kan hjälpa personer med Parkinsons sjukdom att bryta isolering och ensamhet. Forskaren Gomathi Thangavel, Örebro universitet, har utvecklat tekniken tillsammans med målgruppen.
![](https://aldreicentrum.se/wp-content/uploads/2025/01/mp32973631-asian-woman-with-vacuum-cleaner-at-home-652x550.jpg)
Många kommuner delar upp arbetet i hemtjänsten
Att dela upp arbetet i mer och mindre kvalificerade uppgifter kan vara en lösning på problemen med kompetensförsörjningen i äldreomsorgen. Socialstyrelsen har kartlagt hur kommunerna använder arbetsdifferentiering.
Fler nyheter
![](https://aldreicentrum.se/wp-content/uploads/2025/02/mp53637789-handheld-shot-of-old-man-lifting-weights-and-training-1-652x550.jpg)
Protein och styrketräning hjälper åldrande muskel
Äldre behåller förmågan att bevara muskelmassa och funktion. Styrketräning och intag av proteiner ger god effekt i den processen, visar en ny avhandling vid Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH.
![Äldre par sitter i soffa där kvinnan är ledsen, men inte mannen](https://aldreicentrum.se/wp-content/uploads/2025/02/mp57645275-elderly-couple-stress-after-conflict-sad-news-or-fight-652x550.jpg)
Så kan demens påverka empatiförmågan
Patienter med frontallobsdemens saknar ofta förmågan till att känna empati. En ny studie visar att dessa patienter inte har samma aktivitet i hjärnan som friska personer när de bevittnar andras smärta.
![Äldre kvinna borstar tänderna med en eltandborste framför spegeln](https://aldreicentrum.se/wp-content/uploads/2025/01/mp46054338-electric-toothbrush-used-by-senior-woman-652x550.jpg)
Bättre livskvalitet med smart tandborste
Med hjälp av sensorer kan en smart, intelligent eltandborste göra stor skillnad för äldre personers munhälsa och livskvalitet. Det visar en avhandling från Blekinge tekniska högskola.