Gamlebo – en plats för äldre missbrukare
På Gamlebo får äldre med aktivt missbruk stöd av personal. Den här typen av boenden brottas med många utmaningar och behöver följas upp bättre, enligt forskare i Lund. De har kartlagt drygt tjugo boenden.
Med Äldreomsorgslyftet ville regeringen stödja omsorgen med fortbildning och utökade möjligheter till rekrytering. Anställda och nyanställda skulle kunna utbilda sig till vårdbiträde och undersköterska, samtidigt som staten finansierade kostnaden som de var frånvarande.
Nu går regeringen vidare med Äldreomsorgslyftet och inkluderar även första linjens chefer inom äldreomsorgen. I sitt uppdrag till Socialstyrelsen skriver man:
”Hur vården och omsorgen om äldre är organiserad har stor betydelse för kvaliteten i verksamheterna och här har första linjens chefer en nyckelroll. Vid implementering av ny kunskap är första linjens chefers roll avgörande. För att verksamheterna ska kunna erbjuda insatser med god kvalitet måste chefer också ha förutsättningar, liksom rätt kompetens, att kunna leda, handleda och stödja sina medarbetare. Regeringen vill därför öka möjligheterna även för första linjens chefer att utbilda sig på arbetstid för att stärka förutsättningarna för verksamheterna att tillhandahålla god ledning, planering,styrning och systematisk implementering av ny kunskap.”
Omsorgschefer får nu alltså möjlighet att utbilda sig på arbetstid. När det gäller själva utbildningen hänvisar regeringen till den nationella ledarskapsutbildning som Socialstyrelsen upphandlade under 2013-2015. Den berättigade till högskolepoäng och omfattade till exempel värdegrund, lagstiftning, ledarskap och uppföljning.
På Gamlebo får äldre med aktivt missbruk stöd av personal. Den här typen av boenden brottas med många utmaningar och behöver följas upp bättre, enligt forskare i Lund. De har kartlagt drygt tjugo boenden.
Ett välkommet tillskott i bokhyllan hos alla socionomstudenter och yrkesverksamma socialarbetare. Så beskriver recensenten Maria Sjölund den nya boken Sociala problem efter 65.
Vi kommer att leva längre än vi tror. Medellivslängden, som vi ofta utgår ifrån, kan vara missvisande. Nu visar Pensionsmyndighetens siffror att varannan kvinna som är 66 år i dag väntas bli 90 år.
Känsla av meningsfullhet är centralt för livskvaliteten bland äldre personer med smärta. Det visar en studie från Örebro universitet.
En studie från polisregion Öst visar att det finns fem faktorer som ökar risken för att personer med demens ska skadas när de försvinner. Förhoppningen är att resultaten kan leda till ett mer effektivt och säkrare sökningsarbete.
Ett individanpassat rehabiliteringsprogram, kombinerat med utbildning och stöd för närstående, kan öka social delaktighet för personer med demenssjukdom. Det visar en ny avhandling från Umeå universitet.