2022 startade en geriatrisk fallpreventiv mottagning i Malmö, inom ramen för ett unikt forskningsprojekt i Sverige. Syftet var att utveckla en modell för att förebygga och minska antalet fallolyckor.
Ett halvår efter avslutade insatser minskade antalet fallolyckor i gruppen med 57 procent. Antal fall i högriskgruppen, de som fallit tre gånger eller fler det senaste halvåret, minskade med hela 82 procent. Efter projektet uppmättes även bättre muskelstyrka, balans och gångförmåga hos flera av patienterna.
– Även om alla fallriskfaktorer inte går att åtgärda, finns det många som är behandlingsbara. Gör man det får man kraftiga resultat! Det var lite som en aha-upplevelse att inse att även funktionerna hos våra mest skröpliga går att förbättra, säger Sölve Elmståhl i ett pressmeddelande från Lunds universitet.
136 patienter med en medelålder på 77 år som hade sökt till akuten för fallolycka ingick i studien. Av dessa hade majoriteten sju eller fler fallriskfaktorer. Vanliga fallriskfaktorer är bland annat nedsatt muskelstyrka, försämrad balans, inkontinens, yrsel, syn- eller hörselnedsättning, olämpliga läkemedel och tidigare fall.
Sölve Elmståhl, professor i geriatrik vid Lunds universitet och överläkare på Skånes universitetssjukhus. Foto: Lunds universitet
Deltagarna i studien bedömdes av läkare och fick hjälp med behandlingsbara fallriskfaktorer i kombination med ett åtta veckors träningsprogram i balans, styrka och gång under ledning av en fysioterapeut.
Hälsoekonomiska beräkningar visar att förebyggande åtgärder mot fallolyckor är kostnadseffektiva och innebär stora besparingar, enligt Sölve Emlståhl.
– Det här sparar väldigt mycket resurser i form av besök på akuten, röntgenundersökningar, inläggningar på ortopeden, för att inte tala om patientens eget lidande. Specialiserade geriatriska mottagningar borde vara en självklarhet för sjukvårdsregionerna, säger Sölve Elmståhl.
I både Danmark och Norge arbetar man idag förebyggande med den här typen av geriatriska mottagningar för att förhindra fallolyckor.
– Sverige är tyvärr ett utvecklingsland när det gäller fallprevention för denna sköra målgrupp. Men det är inte bristen på kunskap, för kompetensen har vi. Vi måste omsätta kunskapen i vården, säger Sölve Elmståhl.