Med träningsprogram och olika förebyggande insatser kan fallolyckor minskas ordentligt, visar ny studie. Foto: Mostphotos
Med träningsprogram och olika förebyggande insatser kan fallolyckor minskas ordentligt, visar ny studie. Foto: Mostphotos

Så kan äldres fallolyckor förebyggas

Det finns relativt enkla sätt att minska antalet fallolyckor rejält, visar ny forskning vid Lunds universitet. Vården behöver ta ett helhetsgrepp kring dessa patienter, enligt Sölve Elmståhl, professor i geriatrik och ansvarig för studien.

2022 startade en geriatrisk fallpreventiv mottagning i Malmö, inom ramen för ett unikt forskningsprojekt i Sverige. Syftet var att utveckla en modell för att förebygga och minska antalet fallolyckor.

Ett halvår efter avslutade insatser minskade antalet fallolyckor i gruppen med 57 procent. Antal fall i högriskgruppen, de som fallit tre gånger eller fler det senaste halvåret, minskade med hela 82 procent. Efter projektet uppmättes även bättre muskelstyrka, balans och gångförmåga hos flera av patienterna.

– Även om alla fallriskfaktorer inte går att åtgärda, finns det många som är behandlingsbara. Gör man det får man kraftiga resultat! Det var lite som en aha-upplevelse att inse att även funktionerna hos våra mest skröpliga går att förbättra, säger Sölve Elmståhl i ett pressmeddelande från Lunds universitet.

136 patienter med en medelålder på 77 år som hade sökt till akuten för fallolycka ingick i studien. Av dessa hade majoriteten sju eller fler fallriskfaktorer. Vanliga fallriskfaktorer är bland annat nedsatt muskelstyrka, försämrad balans, inkontinens, yrsel, syn- eller hörselnedsättning, olämpliga läkemedel och tidigare fall.

Sölve Elmståhl, professor i geriatrik vid Lunds universitet och överläkare på Skånes universitetssjukhus. Foto: Lunds universitet

Sölve Elmståhl, professor i geriatrik vid Lunds universitet och överläkare på Skånes universitetssjukhus. Foto: Lunds universitet

Deltagarna i studien bedömdes av läkare och fick hjälp med behandlingsbara fallriskfaktorer i kombination med ett åtta veckors träningsprogram i balans, styrka och gång under ledning av en fysioterapeut.

Hälsoekonomiska beräkningar visar att förebyggande åtgärder mot fallolyckor är kostnadseffektiva och innebär stora besparingar, enligt Sölve Emlståhl.

– Det här sparar väldigt mycket resurser i form av besök på akuten, röntgenundersökningar, inläggningar på ortopeden, för att inte tala om patientens eget lidande. Specialiserade geriatriska mottagningar borde vara en självklarhet för sjukvårdsregionerna, säger Sölve Elmståhl.

I både Danmark och Norge arbetar man idag förebyggande med den här typen av geriatriska mottagningar för att förhindra fallolyckor.

– Sverige är tyvärr ett utvecklingsland när det gäller fallprevention för denna sköra målgrupp. Men det är inte bristen på kunskap, för kompetensen har vi. Vi måste omsätta kunskapen i vården, säger Sölve Elmståhl.

Fakta
Om fallolyckor
  • Över 270 000 personer besöker varje år akuten efter att ha skadats i en fallolycka.
  • Fallolyckor orsakar årligen mer än 2 000 dödsfall i Sverige och förutom lidande för patienten, kostar de årligen samhället 16,8 miljarder kronor.
  • Konsekvenser av fallolyckor är nedsatt funktionsförmåga, mindre självständighet och försämrad livskvalitet.

Källa: Lunds universitet

Relaterat

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…

Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut

Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…

Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning

Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar…

Fler nyheter

Äldre par cyklar genom skog

Lägre demensrisk med bra kondition

Människor med förhöjd demensrisk kan minska den med upp till en tredjedel genom att förbättra konditionen. Bättre kondition är också kopplat till bättre…

En person i vit rock håller en modell av en hjärna i sina händer.

Sjukdomstillstånd får hjärnan att åldras snabbare

Med hjälp av magnetkameraundersökningar har forskare jämfört 70-åringars biologiska hjärnålder. Det visade sig att kärlsjukdomar fick hjärnan att åldras snabbare, medan en hälsosam…

En äldre man sitter i en soffa och tittar på sin mobiltelefon.

Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg

Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…