Med träningsprogram och olika förebyggande insatser kan fallolyckor minskas ordentligt, visar ny studie. Foto: Mostphotos
Med träningsprogram och olika förebyggande insatser kan fallolyckor minskas ordentligt, visar ny studie. Foto: Mostphotos

Så kan äldres fallolyckor förebyggas

Det finns relativt enkla sätt att minska antalet fallolyckor rejält, visar ny forskning vid Lunds universitet. Vården behöver ta ett helhetsgrepp kring dessa patienter, enligt Sölve Elmståhl, professor i geriatrik och ansvarig för studien.

2022 startade en geriatrisk fallpreventiv mottagning i Malmö, inom ramen för ett unikt forskningsprojekt i Sverige. Syftet var att utveckla en modell för att förebygga och minska antalet fallolyckor.

Ett halvår efter avslutade insatser minskade antalet fallolyckor i gruppen med 57 procent. Antal fall i högriskgruppen, de som fallit tre gånger eller fler det senaste halvåret, minskade med hela 82 procent. Efter projektet uppmättes även bättre muskelstyrka, balans och gångförmåga hos flera av patienterna.

– Även om alla fallriskfaktorer inte går att åtgärda, finns det många som är behandlingsbara. Gör man det får man kraftiga resultat! Det var lite som en aha-upplevelse att inse att även funktionerna hos våra mest skröpliga går att förbättra, säger Sölve Elmståhl i ett pressmeddelande från Lunds universitet.

136 patienter med en medelålder på 77 år som hade sökt till akuten för fallolycka ingick i studien. Av dessa hade majoriteten sju eller fler fallriskfaktorer. Vanliga fallriskfaktorer är bland annat nedsatt muskelstyrka, försämrad balans, inkontinens, yrsel, syn- eller hörselnedsättning, olämpliga läkemedel och tidigare fall.

Sölve Elmståhl, professor i geriatrik vid Lunds universitet och överläkare på Skånes universitetssjukhus. Foto: Lunds universitet

Sölve Elmståhl, professor i geriatrik vid Lunds universitet och överläkare på Skånes universitetssjukhus. Foto: Lunds universitet

Deltagarna i studien bedömdes av läkare och fick hjälp med behandlingsbara fallriskfaktorer i kombination med ett åtta veckors träningsprogram i balans, styrka och gång under ledning av en fysioterapeut.

Hälsoekonomiska beräkningar visar att förebyggande åtgärder mot fallolyckor är kostnadseffektiva och innebär stora besparingar, enligt Sölve Emlståhl.

– Det här sparar väldigt mycket resurser i form av besök på akuten, röntgenundersökningar, inläggningar på ortopeden, för att inte tala om patientens eget lidande. Specialiserade geriatriska mottagningar borde vara en självklarhet för sjukvårdsregionerna, säger Sölve Elmståhl.

I både Danmark och Norge arbetar man idag förebyggande med den här typen av geriatriska mottagningar för att förhindra fallolyckor.

– Sverige är tyvärr ett utvecklingsland när det gäller fallprevention för denna sköra målgrupp. Men det är inte bristen på kunskap, för kompetensen har vi. Vi måste omsätta kunskapen i vården, säger Sölve Elmståhl.

Fakta
Om fallolyckor
  • Över 270 000 personer besöker varje år akuten efter att ha skadats i en fallolycka.
  • Fallolyckor orsakar årligen mer än 2 000 dödsfall i Sverige och förutom lidande för patienten, kostar de årligen samhället 16,8 miljarder kronor.
  • Konsekvenser av fallolyckor är nedsatt funktionsförmåga, mindre självständighet och försämrad livskvalitet.

Källa: Lunds universitet

Relaterat

Anhöriga som vårdar behöver stöd

Äldre som vårdar sina närstående intensivt, upplever vissa hälsoproblem i högre grad än andra, visar en ny studie vid ARC, Karolinska institutet. Dessa…

Porträttbild på Dennis Fahlgren

Historisk avhandling ger insikter om äldres ekonomi i dag

Många äldre personer fastnade i lågavlönade branscher och förlorade viktiga familjenätverk under början av 1900-talet. Det visar en avhandling som har undersökt äldres…

Syskon och föräldrar till 108-åringar lever längre

Föräldrar och syskon till personer som blir 108 år, lever också längre än genomsnittet. Det visar Jimmy Lindberg, doktorand vid Linköpings universitet, i…

Fler nyheter

Kollage med silhuetter på huvuden

Ny prognos: Så många får demens

Runt en kvarts miljon personer uppskattas ha en demenssjukdom i Sverige år 2050. En ny rapport från Karolinska institutet ger även prognos på…

Kvinna håller i en transflagga

Osäkerhet i mötet med äldre transpersoner

Socialsekreterare har begränsad kunskap om äldre transpersoners erfarenheter och behov, och är oroliga över att ställa fel frågor om könsidentitet. Det visar en…

Äldre man sitter och tittar på sin smarttelefon

55 miljoner kronor till forskning om bättre livskvalitet för äldre

Familjen Kamprads stiftelse har beviljat över 50 miljoner kronor till forskning som ska förbättra livskvaliteten hos äldre personer. Digital trygghet på nätet och…