Inspiration i arbetet med sociala problem
Ett välkommet tillskott i bokhyllan hos alla socionomstudenter och yrkesverksamma socialarbetare. Så beskriver recensenten Maria Sjölund den nya boken Sociala problem efter 65.
Ungefär var tredje 60-plussare är eller planerar att bli en jobbonär, vilket är pensionärer som fortsätter att arbeta. Några av de vanligaste anledningar till ett fortsatt yrkesliv är att man vill känna sig behövd och en oro över att pensionen inte räcker till. Detta visar en rapport som Jönköping university gjort på uppdrag av pensionsplattformen Minpension.
Rapporten, som bygger på en enkätundersökning, visar också att intresset för jobbonärslivet var relativt lika stort inom gruppen pensionärer.
– Det fanns inga tydliga skillnader mellan inkomst eller utbildning. Det är därmed intressant hur det faktiska utfallet i befolkningen skiljer sig från det intresse som enkätsvaren visade. Möjligtvis väljer individer annorlunda när det är dags att pensionera sig, säger Ivar Wahlstein, forskare vid Jönköping university, i ett pressmeddelande.
I dag arbetar fler än 400 000 personer 65 år och äldre, ofta i kombination med pensionsuttag. Cirka fyra av tio 67-åringar har fortfarande inkomst från arbete, och andelen 80-åringar som förvärvsarbetar är fem procent av kvinnorna och tolv procent av männen. Och det mesta talar för att trenden mot senare utträde ur arbetslivet kommer att fortsätta.
– Arbetsinkomsterna spelar en allt viktigare roll för pensionärers samlade inkomst. Utvecklingen drivs främst av höginkomsttagare och personer med eftergymnasial utbildning. Den ökade inkomstojämlikheten bland pensionärer, som tidigare studier har visat, kan därför till största delen hänföras till ökade arbetsinkomster, säger Johannes Hagen vid Jönköping university.
Ett välkommet tillskott i bokhyllan hos alla socionomstudenter och yrkesverksamma socialarbetare. Så beskriver recensenten Maria Sjölund den nya boken Sociala problem efter 65.
Sociologen Didier Eribon skildrar sin mammas ålderdom och drar en lans för att ge sköra äldre en röst. Men det kanske också krävs…
Vi kommer att leva längre än vi tror. Medellivslängden, som vi ofta utgår ifrån, kan vara missvisande. Nu visar Pensionsmyndighetens siffror att varannan…
En studie från polisregion Öst visar att det finns fem faktorer som ökar risken för att personer med demens ska skadas när de…
Ett individanpassat rehabiliteringsprogram, kombinerat med utbildning och stöd för närstående, kan öka social delaktighet för personer med demenssjukdom. Det visar en ny avhandling…
Äldre personer som är mindre digitalt aktiva har oftast mer besvär med ensamhet, jämfört med äldre som är digitalt aktiva. Det visar en…