Två personer sitter och fikar i ett ombonat hem.
Foto: Irina Velichkina/Mostphotos

Anknytning till hemmet bra för aktivt åldrande

I hela Sverige pågår arbetet för att underlätta ett hälsosamt och aktivt åldrande. Nu kastar en studie från CASE i Lund nytt ljus över hemmets betydelse för att stödja ett aktivt liv.

En forskningsstudie från CASE, vid Lunds universitet, har undersökt sambandet mellan hemmet och möjligheten att leva ett aktivt liv. I studien, som nu publicerats i den vetenskapliga tidskriften Aging clinical and experimental research, använde forskarna data från projektet RELOC-AGE, som kartlägger hur människor väljer att bo när de blir äldre. Drygt 800 personer över 55 år svarade på en enkät och deltog i en telefonintervju. Frågorna handlade dels om att delta i olika aktiviteter, dels om hur de upplevde sitt hem.

Ett resultat av studien var att känslan av att ha en meningsfull miljö i hemmet spelade roll för hur deltagarna påverkades av en minskad kroppsliga förmåga. Det gjorde däremot inte deras upplevelse av hur användbart hemmet var.

– Starkare personlig och känslomässig anknytning till hemmet tycks ge bättre förutsättningar och stödjer därmed ett aktivt åldrande. Den kroppsliga förmågan minskar med ökad ålder, men en bra utformad miljö kompenserar och stödjer ett fortsatt aktivt liv, säger artikelns huvudförfattare Björn Slaug i en nyhet på Lunds universitets hemsida.

Läs den vetenskapliga artikeln

Björn Slaug, Magnus Zingmark, Marianne Granbom, Jonas Björk, Taina Rantanen, Steven M. Schmidt och Susanne Iwarsson (2024). Meaning of home attenuates the relationship between functional limitations and active aging. Aging clinical and experimental research.

Relaterat

Med träningsprogram och olika förebyggande insatser kan fallolyckor minskas ordentligt, visar ny studie. Foto: Mostphotos

Så kan äldres fallolyckor förebyggas

Det finns relativt enkla sätt att minska antalet fallolyckor rejält, visar ny forskning vid Lunds universitet. Vården behöver ta ett helhetsgrepp kring dessa…

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…

Nu finns ett nytt diskussionsmaterial som stöd i arbetet med våldsutsatta äldre. Foto: Mostphotos

Nytt stöd i arbetet med våldsutsatta äldre

Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer…

Fler nyheter

Studie undersöker rörelseförmågans koppling till demens

Att tidigt upptäcka personer med ökad risk för kognitiv försämring är avgörande för att kunna ge stöd och behandling i tid. En ny…

Stor potential i äldreomsorgens personal

Hur ska äldreomsorgen klara kompetensförsörjningen? Det finns stor potential i den personal som redan är anställd, visar Socialstyrelsens nya rapport.

Äldre par cyklar genom skog

Lägre demensrisk med bra kondition

Människor med förhöjd demensrisk kan minska den med upp till en tredjedel genom att förbättra konditionen. Bättre kondition är också kopplat till bättre…