Två personer sitter och fikar i ett ombonat hem.
Foto: Irina Velichkina/Mostphotos

Anknytning till hemmet bra för aktivt åldrande

I hela Sverige pågår arbetet för att underlätta ett hälsosamt och aktivt åldrande. Nu kastar en studie från CASE i Lund nytt ljus över hemmets betydelse för att stödja ett aktivt liv.

En forskningsstudie från CASE, vid Lunds universitet, har undersökt sambandet mellan hemmet och möjligheten att leva ett aktivt liv. I studien, som nu publicerats i den vetenskapliga tidskriften Aging clinical and experimental research, använde forskarna data från projektet RELOC-AGE, som kartlägger hur människor väljer att bo när de blir äldre. Drygt 800 personer över 55 år svarade på en enkät och deltog i en telefonintervju. Frågorna handlade dels om att delta i olika aktiviteter, dels om hur de upplevde sitt hem.

Ett resultat av studien var att känslan av att ha en meningsfull miljö i hemmet spelade roll för hur deltagarna påverkades av en minskad kroppsliga förmåga. Det gjorde däremot inte deras upplevelse av hur användbart hemmet var.

– Starkare personlig och känslomässig anknytning till hemmet tycks ge bättre förutsättningar och stödjer därmed ett aktivt åldrande. Den kroppsliga förmågan minskar med ökad ålder, men en bra utformad miljö kompenserar och stödjer ett fortsatt aktivt liv, säger artikelns huvudförfattare Björn Slaug i en nyhet på Lunds universitets hemsida.

Läs den vetenskapliga artikeln

Björn Slaug, Magnus Zingmark, Marianne Granbom, Jonas Björk, Taina Rantanen, Steven M. Schmidt och Susanne Iwarsson (2024). Meaning of home attenuates the relationship between functional limitations and active aging. Aging clinical and experimental research.

Relaterat

Äldre kvinnor står och sjunger

Körsång för välmåendet

Hur bra för välmåendet är det att sjunga i kör och kan det förhindra demens? Det studerar forskare från Linnéuniversitetet och Stockholms universitet…

En sköterska mäter blodtrycket på en äldre man.

Risken för demens kan öka med blodtrycket

Det finns många skäl att behandla högt blodtryck. Enligt en nypublicerad studie kan det även ger en ökad risk för demenssjukdom.

Hand som håller i två blodprover

Blodprov kan förutspå stroke

Ett enkelt blodprov kan återspegla hjärnhälsan och förutsäga vem som har störst risk att drabbas av stroke. Det visar forskning från Akademiska sjukhuset…

Fler nyheter

Forskningsprojekt ska minska depression hos äldre

Nedstämdhet och depression är vanligt bland äldre personer. Nu ska ett nytt forskningsprojekt i Eskilstuna bekämpa dessa tillstånd.

Kvinna hjälper äldre kvinna med rullator

Kommuner inte förberedda för framtida omsorgsbehov

Befolkningen har höga förväntningar på hälso- och sjukvården och äldreomsorgen i framtiden. För att möta dessa förväntningar behövs effektiviseringar och diskussioner mellan flera…

Tema Det digitala samhället i Äldre i Centrum #3/24

Allt fler aktiviteter i vardagen innehåller någon form av digitala inslag. Årets tredje nummer av Äldre i Centrum handlar bland annat om de…