Björn Slaug, Magnus Zingmark, Marianne Granbom, Jonas Björk, Taina Rantanen, Steven M. Schmidt och Susanne Iwarsson (2024). Meaning of home attenuates the relationship between functional limitations and active aging. Aging clinical and experimental research.

Anknytning till hemmet bra för aktivt åldrande
En forskningsstudie från CASE, vid Lunds universitet, har undersökt sambandet mellan hemmet och möjligheten att leva ett aktivt liv. I studien, som nu publicerats i den vetenskapliga tidskriften Aging clinical and experimental research, använde forskarna data från projektet RELOC-AGE, som kartlägger hur människor väljer att bo när de blir äldre. Drygt 800 personer över 55 år svarade på en enkät och deltog i en telefonintervju. Frågorna handlade dels om att delta i olika aktiviteter, dels om hur de upplevde sitt hem.
Ett resultat av studien var att känslan av att ha en meningsfull miljö i hemmet spelade roll för hur deltagarna påverkades av en minskad kroppsliga förmåga. Det gjorde däremot inte deras upplevelse av hur användbart hemmet var.
– Starkare personlig och känslomässig anknytning till hemmet tycks ge bättre förutsättningar och stödjer därmed ett aktivt åldrande. Den kroppsliga förmågan minskar med ökad ålder, men en bra utformad miljö kompenserar och stödjer ett fortsatt aktivt liv, säger artikelns huvudförfattare Björn Slaug i en nyhet på Lunds universitets hemsida.
Relaterat

Bättre förståelse för balans minskar fallrisken
Fallolyckor är en av de vanligaste orsakerna till skador hos äldre personer. En bättre förståelse för hur balans fungerar och hur man tränar…

Mening med livet viktigt för äldre med smärta
Känsla av meningsfullhet är centralt för livskvaliteten bland äldre personer med smärta. Det visar en studie från Örebro universitet.

Så gamla väntas vi bli
Vi kommer att leva längre än vi tror. Medellivslängden, som vi ofta utgår ifrån, kan vara missvisande. Nu visar Pensionsmyndighetens siffror att varannan…
Fler nyheter

Ny prognos: Så många får demens
Runt en kvarts miljon personer uppskattas ha en demenssjukdom i Sverige år 2050. En ny rapport från Karolinska institutet ger även prognos på…

Osäkerhet i mötet med äldre transpersoner
Socialsekreterare har begränsad kunskap om äldre transpersoners erfarenheter och behov, och är oroliga över att ställa fel frågor om könsidentitet. Det visar en…

55 miljoner kronor till forskning om bättre livskvalitet för äldre
Familjen Kamprads stiftelse har beviljat över 50 miljoner kronor till forskning som ska förbättra livskvaliteten hos äldre personer. Digital trygghet på nätet och…