Foto: Mostphotos/Wavebreakmedia

Arbetets mening för äldre sjuksköterskor och vårdbiträden

I intervjuer med forskare vid Stockholms universitet har sjuksköterskor och vårdbiträden nära och efter pensionen berättat om vad som skapar mening i deras arbete. Sociala kontakter och känslan av att ha ett syfte var två viktiga faktorer.

Forskare vid Stockholms universitet har i ett större projekt genomfört intervjuer med sjuksköterskor i intensivvården, samt vårdbiträden på sjukhus och i äldreomsorgen i åldrarna 55-75 år, om att planera den senare delen av sitt arbetsliv och att gå i pension. Under intervjuerna berättade de även om vad som skapar mening i deras arbete, ett material som nu blivit till en egen artikel publicerad i Journal of aging studies. Det visade sig nämligen att känslan av meningsfullhet spelade en viktig roll när de funderade på om de skulle fortsätta arbeta.

Intervjusvaren som relaterade till meningsskapande pekade mot att arbetet var en källa till (1) den personliga identiteten, (2) känslan av att ha ett syfte och att bidra, (3) kompetens och prestation, (4) sociala kontakter och känslan av att höra till, (5) aktivitet, rutiner och att använda tiden på ett värdefullt sätt, samt (6) ekonomisk trygghet och frihet.

Att arbetet kändes meningsfullt var en av de viktigaste delarna i studiedeltagarnas positiva erfarenheter av att fortsätta arbeta. Studiens författare konstaterar att deras resultat skulle kunna användas när man vill uppmuntra vårdpersonal att arbeta längre, något som är viktigt inte minst när det saknas personal i välfärdsyrkena.

Läs den vetenskapliga artikeln

Marta Sousa-Ribeiro, Katinka Knudsen, Linda Persson, Petra Lindfors och Magnus Sverke (2024). Meaning of working for older nurses and nursing assistants in Sweden: A qualitative study. Journal of aging studies.

Relaterat

”Språktester är inte hela lösningen”

Språkfrågan är viktig inom äldreomsorgen. Men det krävs mer än språktester för att få systemet att fungera. Personalen måste få utbildning och stöd,…

Foto på en tandborste

Goda rutiner kan ge bättre munhälsa på särskilt boende

En ny studie har undersökt arbetet för god munhälsa på särskilt boende. Det finns verktyg som fungerar, men oklar ansvarsfördelning och bristande kunskap…

Samlad seniormottagning kan underlätta för alla

Att samla primärvård, rehab och biståndshandläggning i en seniormottagning kan underlätta för äldre personer som behöver stöd. Nestor FoU-center har utvärderat uppbyggnaden av…

Fler nyheter

AI ska på sikt hjälpa vårdpersonal att upptäcka hälsoproblem hos äldre i ett tidigare skede. Foto: Mostphotos

AI ska upptäcka sjukdomar i god tid

I ett nytt forskningsprojekt ska data från äldre analyseras med hjälp av AI, för att upptäcka hälsoproblem i god tid. Den nya tekniken…

Äldre par på träningscykel

Högintensiv träning bra och säkert för äldre

Äldre personer gynnas och klarar av att träna högintensivt i korta intervaller. Trots att den totala träningstiden kan halveras, jämfört med konventionell träning,…

Så länge en "bonusförförälder" är engagerad betraktas hen som en riktig släkting i barnens ögon. Foto: Mostphotos

Bonusbarnbarn sätter engagemanget främst

För den äldre generationen kan relationen till bonusbarnbarn vara komplicerad. Men barnen gör ingen större skillnad på biologisk eller bonusanknyting – engagemanget räknas,…