Foto: Mostphotos/Wavebreakmedia

Arbetets mening för äldre sjuksköterskor och vårdbiträden

I intervjuer med forskare vid Stockholms universitet har sjuksköterskor och vårdbiträden nära och efter pensionen berättat om vad som skapar mening i deras arbete. Sociala kontakter och känslan av att ha ett syfte var två viktiga faktorer.

Forskare vid Stockholms universitet har i ett större projekt genomfört intervjuer med sjuksköterskor i intensivvården, samt vårdbiträden på sjukhus och i äldreomsorgen i åldrarna 55-75 år, om att planera den senare delen av sitt arbetsliv och att gå i pension. Under intervjuerna berättade de även om vad som skapar mening i deras arbete, ett material som nu blivit till en egen artikel publicerad i Journal of aging studies. Det visade sig nämligen att känslan av meningsfullhet spelade en viktig roll när de funderade på om de skulle fortsätta arbeta.

Intervjusvaren som relaterade till meningsskapande pekade mot att arbetet var en källa till (1) den personliga identiteten, (2) känslan av att ha ett syfte och att bidra, (3) kompetens och prestation, (4) sociala kontakter och känslan av att höra till, (5) aktivitet, rutiner och att använda tiden på ett värdefullt sätt, samt (6) ekonomisk trygghet och frihet.

Att arbetet kändes meningsfullt var en av de viktigaste delarna i studiedeltagarnas positiva erfarenheter av att fortsätta arbeta. Studiens författare konstaterar att deras resultat skulle kunna användas när man vill uppmuntra vårdpersonal att arbeta längre, något som är viktigt inte minst när det saknas personal i välfärdsyrkena.

Läs den vetenskapliga artikeln

Marta Sousa-Ribeiro, Katinka Knudsen, Linda Persson, Petra Lindfors och Magnus Sverke (2024). Meaning of working for older nurses and nursing assistants in Sweden: A qualitative study. Journal of aging studies.

Relaterat

Äldre man sitter och tittar på sin smarttelefon

55 miljoner kronor till forskning om bättre livskvalitet för äldre

Familjen Kamprads stiftelse har beviljat över 50 miljoner kronor till forskning som ska förbättra livskvaliteten hos äldre personer. Digital trygghet på nätet och…

Medelålders man tittar in i kamera från en dörröppning

Gamlebo – en plats för äldre missbrukare

På Gamlebo får äldre med aktivt missbruk stöd av personal. Den här ­typen av boenden brottas med många utmaningar och behöver följas upp…

Inspiration i arbetet med sociala problem

Ett välkommet tillskott i bokhyllan hos alla socionomstudenter och yrkesverksamma socialarbetare. Så beskriver recensenten­ Maria Sjölund den nya boken Sociala problem efter 65.

Fler nyheter

Anhöriga som vårdar behöver stöd

Äldre som vårdar sina närstående intensivt, upplever vissa hälsoproblem i högre grad än andra, visar en ny studie vid ARC, Karolinska institutet. Dessa…

Porträttbild på Dennis Fahlgren

Historisk avhandling ger insikter om äldres ekonomi i dag

Många äldre personer fastnade i lågavlönade branscher och förlorade viktiga familjenätverk under början av 1900-talet. Det visar en avhandling som har undersökt äldres…

Syskon och föräldrar till 108-åringar lever längre

Föräldrar och syskon till personer som blir 108 år, lever också längre än genomsnittet. Det visar Jimmy Lindberg, doktorand vid Linköpings universitet, i…