Marta Sousa-Ribeiro, Katinka Knudsen, Linda Persson, Petra Lindfors och Magnus Sverke (2024). Meaning of working for older nurses and nursing assistants in Sweden: A qualitative study. Journal of aging studies.
Arbetets mening för äldre sjuksköterskor och vårdbiträden
Forskare vid Stockholms universitet har i ett större projekt genomfört intervjuer med sjuksköterskor i intensivvården, samt vårdbiträden på sjukhus och i äldreomsorgen i åldrarna 55-75 år, om att planera den senare delen av sitt arbetsliv och att gå i pension. Under intervjuerna berättade de även om vad som skapar mening i deras arbete, ett material som nu blivit till en egen artikel publicerad i Journal of aging studies. Det visade sig nämligen att känslan av meningsfullhet spelade en viktig roll när de funderade på om de skulle fortsätta arbeta.
Intervjusvaren som relaterade till meningsskapande pekade mot att arbetet var en källa till (1) den personliga identiteten, (2) känslan av att ha ett syfte och att bidra, (3) kompetens och prestation, (4) sociala kontakter och känslan av att höra till, (5) aktivitet, rutiner och att använda tiden på ett värdefullt sätt, samt (6) ekonomisk trygghet och frihet.
Att arbetet kändes meningsfullt var en av de viktigaste delarna i studiedeltagarnas positiva erfarenheter av att fortsätta arbeta. Studiens författare konstaterar att deras resultat skulle kunna användas när man vill uppmuntra vårdpersonal att arbeta längre, något som är viktigt inte minst när det saknas personal i välfärdsyrkena.
Relaterat
Stor potential i äldreomsorgens personal
Hur ska äldreomsorgen klara kompetensförsörjningen? Det finns stor potential i den personal som redan är anställd, visar Socialstyrelsens nya rapport.
Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut
Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…
Nytt stöd i arbetet med våldsutsatta äldre
Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer…
Fler nyheter
Studie undersöker rörelseförmågans koppling till demens
Att tidigt upptäcka personer med ökad risk för kognitiv försämring är avgörande för att kunna ge stöd och behandling i tid. En ny…
Så kan äldres fallolyckor förebyggas
Det finns relativt enkla sätt att minska antalet fallolyckor rejält, visar ny forskning vid Lunds universitet. Vården behöver ta ett helhetsgrepp kring dessa…
Lägre demensrisk med bra kondition
Människor med förhöjd demensrisk kan minska den med upp till en tredjedel genom att förbättra konditionen. Bättre kondition är också kopplat till bättre…