Damian Dziak (2020). Detection and classification multi-sensor systems: Implementation of IoT and systematic design approaches. Blekinge tekniska högskola.
Avhandling utvecklar digitala system för personer med demens
I en ny avhandling vid Blekinge tekniska högskola, har Damian Dziak utvecklat så kallad internet of things-teknik. IoT-tekniken handlar om teknikföremål som är uppkopplade via internet, och i sin forskning i tillämpad signalbehandling har han bland annat arbetat med system för vård och omsorg.
Damian Dziaks system är designade för att kunna bedöma sakers egenskaper och människors färdigheter och beteenden. Med hjälp av flera uppkopplade sensorer utvecklade han ett system för att stödja personer med demens i hemmet. Med teknikens hjälp ska det gå att hitta symptom på demens och att upptäcka om någon faller eller gör något annat riskfyllt. Systemet larmar då till vårdgivaren.
För att utveckla denna teknik har Damian Dziak använt artificiell intelligens och maskininlärning. Hans metod bygger också på användardriven utveckling, där brukare och andra användare aktivt tar del i designprocessen. I avhandlingen konstaterar han att detta både kan korta utvecklingstiden, minska antalet fel och ge en bättre anpassad produkt i slutändan.
Relaterat
Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg
Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om utvärderingarna görs på dem som har lättast att ta till sig och använda digital teknik?
Digitala stenar väcker berättelser till liv
Ett taktilt koncept för att aktivera och tillgängliggöra livsberättelser. Det har forskare utvecklat i form av stenliknande objekt med en digital kärna. Det nya verktyget når bortom diagnoserna.
Miljoner till forskning om musik för personer med demens
Hur kan musikaliska gruppsessioner stärka livskvaliteten hos personer med demenssjukdom? Det kommer forskare nu att undersöka med hjälp av ett nytt forskningsanslag.
Fler nyheter
Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande
Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven doktor vid Linnéuniversitetet.
Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut
Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya studier från Göteborgs universitet och nya siffror från Socialstyrelsen.
Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning
Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar ny forskning.