Blomstrand P, Tesan D, Mueller Nylander E och Ramstrand N (2023). Mind body exercise improves cognitive function more than aerobic‑ and resistance exercise in healthy adults aged 55 years and older – an umbrella review. European review of aging and physical activity.
Bästa träningsformen för den kognitiva funktionen
En grupp forskare vid Hälsohögskolan på Jönköping university och Region Jönköpings län har genomfört en litteraturstudie som sammanställer effekterna av fysisk träning på kognitiva funktioner som global kognition, exekutiv funktion, minne, uppmärksamhet och bearbetningshastighet. Resultatet blev en sammanfattning av 300 studier med mer än 20000 deltagare över 55 år.
Det visade sig att styrke- och konditionsträning har en låg positiv effekt på kognitiv förmåga. Samtidigt står yoga ut i materialet, med en måttlig positiv effekt. Yogan har bättre potential att bromsa kognitiv nedgång med åldern.
– Yoga kombinerar andningskontroll med olika fysiska övningar, vilka påverkar autonoma nervsystemet och nedreglerar sympaticusaktiviteten. Det är helt enkelt en metod för att hantera och motverka stress vilket förbättrar emotionell kontroll, kroppskontroll, välbefinnandet samt förbättrar uppmärksamhet, minne och andra kognitiva funktioner, säger Peter Blomstrand, biträdande professor på Hälsohögskolan och överläkare i Region Jönköpings län, i ett pressmeddelande.
Studiens forskare ser gärna att exempelvis yoga, tai chi eller qigong blir en del av träningen hos äldre personer.
– För att få en förbättrad kroppslig, mental och kognitiv hälsa är det viktigt med en fysisk och aktiv ålderdom. Vi rekommenderar att träna både styrka, kondition och någon form av yoga för att ha ett friskt och hälsosamt åldrande, där yogan hjälper till att få en bra kognitiv hälsa, säger Nerrolyn Ramstrand, professor på Hälsohögskolan.
Relaterat
Digitala stenar väcker berättelser till liv
Ett taktilt koncept för att aktivera och tillgängliggöra livsberättelser. Det har forskare utvecklat i form av stenliknande objekt med en digital kärna. Det…
Miljoner till forskning om musik för personer med demens
Hur kan musikaliska gruppsessioner stärka livskvaliteten hos personer med demenssjukdom? Det kommer forskare nu att undersöka med hjälp av ett nytt forskningsanslag.
Risken för demens kan öka med blodtrycket
Det finns många skäl att behandla högt blodtryck. Enligt en nypublicerad studie kan det även ger en ökad risk för demenssjukdom.
Fler nyheter
Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande
Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…
Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg
Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…
Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut
Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…