Personer över 70 år oroade sig mindre för ekonomin och undvek social kontakt med andra i större utsträckning. Foto: Pexels

Bättre välbefinnande trots pandemin

Cirka 1 000 personer mellan 65 och 71 år har i en studie uppgett att deras välbefinnande ökade i början av coronapandemin, jämfört med samma period föregående fem år. Det är framförallt den självskattade hälsan som har ökat.

Studien från Göteborgs universitet mätte fyra aspekter som utgör välbefinnande: livstillfredsställelse, ensamhet, ekonomisk tillfredsställelse och självskattad hälsa. Och den största skillnaden sågs i den självskattade hälsan.

– Studien visar en gradvis nedgång i självskattad hälsa mellan 2015 och 2019, men en ökning i årets mätningar. Det betyder att deltagarna skattade sin hälsa på motsvarande nivå som för fem år sedan, säger Isabelle Hansson, forskare vid AgeCap på Göteborgs universitet och en av författarna bakom studien.

En av anledningarna kan vara den så kallade kontrasteffekten som innebär att äldre kanske jämför med hur dålig hälsan hade kunnat vara om de till exempel hade covid-19. Det leder till att de i stället upplever att de mår ganska bra.

Dessutom visade studien att de över 70 oroade sig mindre för sin ekonomi och undvek social kontakt med andra i större utsträckning än de 65–69 år. Däremot fanns inga skillnader mellan dem över och under 70 vad gäller oro för den egna eller närståendes hälsa.

– Det är viktigt att poängtera att de som är över 70 inte sitter hemma och är rädda. De oroar sig faktiskt mindre och de gör mer för att inte bli smittade, säger Pär Bjälkebring, forskare vid AgeCap.

Men framtida studier kommer att behövas för att se om det finns långsiktiga effekter eftersom denna studie enbart ger en översiktsbild av de tidiga effekterna av pandemin. Siffrorna nästa år kanske inte är desamma, säger Isabelle Hansson.

– Kanske får vi se någon form av känslomässig utmattning när människor inte orkar vara oroliga eller börjar må dåligt av en lång tids isolering.

Fakta
Majoriteten av de tillfrågade oroade sig för covid-19 på något sätt
  • 44,9 procent oroade sig för sin eller sina näras hälsa.
  • 69,5 procent oroade sig för att viktiga samhällsfunktioner skulle påverkas.
  • 25,1 procent oroade sig för sin eller sina näras ekonomi.
  • 86,4 procent sa att covid-19 innebar en stor risk för människors hälsa, säkerhet och välmående
  • 42,3 procent trodde att risken att bli sjuk var hög.
  • 71,2 procent sa att de undviker kontakter med andra i syfte att minska smittspridningen.

Mer oro för hälsa och ekonomi var relaterat till lägre välbefinnande. Samtidigt rapporterade de som oroade sig mer för de samhälleliga konsekvenserna högre välbefinnande än de som oroade sig i mindre utsträckning. Även de som angav att de undviker nära kontakter med andra hade högre välbefinnande jämfört med de som inte hade minskat sina kontakter med andra.

Ladda ner rapporten

Relaterat

Bostadsområde var inte avgörande för dödligheten i covid

Under coronapandemin kunde man se en högre dödlighet i socioekonomiskt svaga områden. En ny studie ifrågasätter nu om det verkligen är ett mönster…

Covid-19 ökade risken för hjärt-kärlsjukdom

En ny avhandling från Umeå universitet visar att covidsjuka har ökad risk för hjärt-kärlsjukdom så länge som sex månader efter infektionen.

Så anpassade sig Europas äldre till pandemin

En ny studie från Umeå universitet har undersökt hur Europas äldre befolkning anpassade sitt liv till covid-19-pandemin. Det visar sig att mönstren var…

Fler nyheter

AI ska på sikt hjälpa vårdpersonal att upptäcka hälsoproblem hos äldre i ett tidigare skede. Foto: Mostphotos

AI ska upptäcka sjukdomar i god tid

I ett nytt forskningsprojekt ska data från äldre analyseras med hjälp av AI, för att upptäcka hälsoproblem i god tid. Den nya tekniken…

Foto på en tandborste

Goda rutiner kan ge bättre munhälsa på särskilt boende

En ny studie har undersökt arbetet för god munhälsa på särskilt boende. Det finns verktyg som fungerar, men oklar ansvarsfördelning och bristande kunskap…

Äldre par på träningscykel

Högintensiv träning bra och säkert för äldre

Äldre personer gynnas och klarar av att träna högintensivt i korta intervaller. Trots att den totala träningstiden kan halveras, jämfört med konventionell träning,…