Rapporten Har bostadstillägget inverkan på hyran och avgiften för äldreomsorg för pensionärer? kan laddas ner direkt från Pensionsmyndighetens hemsida.
Bostadstillägget styr inte hyran
Pensionsmyndigheten har publicerat en rapport som reder ut sambandet mellan hyresnivåer och taket för boendekostnaden i pensionärers bostadstillägg. I en av delarna i rapporten har man tittat närmare på den höjning av takets nivå som genomfördes 2018. Det tycks dock som om dess påverkan på hyrorna var liten.
– När vi studerar höjningen av bostadstilläggets tak för boendekostnad som infördes 2018 syns ingen större generell påverkan på hyresnivåer. Överlag har hyreshöjningarna för de med bostadstillägg inte varit anmärkningsvärt höga under senare år, säger Stefan Granbom, analytiker på Pensionsmyndigheten, i ett pressmeddelande.
I rapporten noterar dock Pensionsmyndigheten att fastighetsägare i några kommuner och län faktiskt tycks anpassa pensionärers hyra efter taket i bostadstillägget. Där kan man se att många pensionärer har en hyra just vid taknivån, både för 2017 och 2019, trots att takets nivå ändrats mellan åren. Samtidigt är ändringen inte mer dramatisk än att hyreshöjningarna i dessa kommuner legat i nivå med landet i övrigt.
När det gäller äldreomsorgsavgiften påverkas den inte heller i någon högre grad av bostadstillägget. Där är skälet enkelt: De flesta med bostadstillägg betalar redan maxavgiften, så den styrs för de flesta av andra mekanismer.
Relaterat
Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut
Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…
Nytt stöd i arbetet med våldsutsatta äldre
Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer…
Digitala stenar väcker berättelser till liv
Ett taktilt koncept för att aktivera och tillgängliggöra livsberättelser. Det har forskare utvecklat i form av stenliknande objekt med en digital kärna. Det…
Fler nyheter
Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande
Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…
Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg
Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…
Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning
Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar…