Med hjälp av enkäter och intervjuer ska livskvaliteten undersökas hos äldre som överlevt den allvarligaste formen av hudcancer. Foto: Pikist

Canceröverlevares livskvalitet undersöks

Med hjälp av intervjuer ska forskare undersöka livskvaliteten hos äldre personer som har överlevt den allvarligaste formen av hudcancer, malignt melanom. Resultatet ska sedan användas för att ta fram en app som innehåller råd på vart man ska vända sig vid behov.

Över 80 procent av de som drabbas av malignt melanom överlever sjukdomen i dag, mycket tack vare bättre diagnostik och effektivare behandling. Vissa lever ett bra liv efter sjukdomen, medan andra har svårt att hitta tillbaka till vardagslivet.

Akademiskt primärvårdscentrum, Apc, har startat ett nytt forskningsprojekt som ska förbättra livskvaliteten för medelålders och äldre personer som har överlevt cancern. Med hjälp av djupintervjuer och enkäter ska forskarna också ta fram hälsovårdstjänster för symptomövervakning, behandling och rehabilitering.

– Cancer är främst de äldres sjukdom. Ändå ingår de sällan i vetenskapliga studier och är inte heller en homogen grupp utifrån ålder, utan bör bemötas utifrån sina individuella behov. Därför är djupintervjuerna viktiga, säger Emmanouil Kokoroskos, som tillsammans med forskaren Panos Papachristou designar och samordnar projektet.

Resultatet ska mynna ut i en app där artificiell intelligens, AI, används för att exempelvis kunna ge råd och tala om vart man kan vända sig om man behöver komma i kontakt med vården.

– Deltagarna kommer få individuellt anpassad information med egenvårdsråd och rekommendationer på hur de själva kan justera exempelvis fysisk aktivitet eller UV-exponering, något som förknippas med sämre livskvalitet, säger Panos Papachristou.

Relaterat

Kära dagbok …

Personer med parkinson får hjälp att bryta ensamhet

En ny app kan hjälpa personer med Parkinsons sjukdom att bryta isolering och ensamhet. Forskaren Gomathi Thangavel, Örebro universitet, har utvecklat tekniken tillsammans…

”Cancer angår oss alla”

Cancer finns nära oss alla, de flesta känner någon som har drabbats. Tidningens chefredaktör Enikö Arnell-Szurkos gör personliga reflektioner och presenterar sig också…

Fler nyheter

Äldre par sitter i soffa där kvinnan är ledsen, men inte mannen

Så kan demens påverka empatiförmågan

Patienter med frontallobsdemens saknar ofta förmågan till att känna empati. En ny studie visar att dessa patienter inte har samma aktivitet i hjärnan…

Äldre kvinna borstar tänderna med en eltandborste framför spegeln

Bättre livskvalitet med smart tandborste

Med hjälp av sensorer kan en smart, intelligent eltandborste göra stor skillnad för äldre personers munhälsa och livskvalitet. Det visar en avhandling från…

Många kommuner delar upp arbetet i hemtjänsten

Att dela upp arbetet i mer och mindre kvalificerade uppgifter kan vara en lösning på problemen med kompetensförsörjningen i äldreomsorgen. Socialstyrelsen har kartlagt…