Med hjälp av enkäter och intervjuer ska livskvaliteten undersökas hos äldre som överlevt den allvarligaste formen av hudcancer. Foto: Pikist

Canceröverlevares livskvalitet undersöks

Med hjälp av intervjuer ska forskare undersöka livskvaliteten hos äldre personer som har överlevt den allvarligaste formen av hudcancer, malignt melanom. Resultatet ska sedan användas för att ta fram en app som innehåller råd på vart man ska vända sig vid behov.

Över 80 procent av de som drabbas av malignt melanom överlever sjukdomen i dag, mycket tack vare bättre diagnostik och effektivare behandling. Vissa lever ett bra liv efter sjukdomen, medan andra har svårt att hitta tillbaka till vardagslivet.

Akademiskt primärvårdscentrum, Apc, har startat ett nytt forskningsprojekt som ska förbättra livskvaliteten för medelålders och äldre personer som har överlevt cancern. Med hjälp av djupintervjuer och enkäter ska forskarna också ta fram hälsovårdstjänster för symptomövervakning, behandling och rehabilitering.

– Cancer är främst de äldres sjukdom. Ändå ingår de sällan i vetenskapliga studier och är inte heller en homogen grupp utifrån ålder, utan bör bemötas utifrån sina individuella behov. Därför är djupintervjuerna viktiga, säger Emmanouil Kokoroskos, som tillsammans med forskaren Panos Papachristou designar och samordnar projektet.

Resultatet ska mynna ut i en app där artificiell intelligens, AI, används för att exempelvis kunna ge råd och tala om vart man kan vända sig om man behöver komma i kontakt med vården.

– Deltagarna kommer få individuellt anpassad information med egenvårdsråd och rekommendationer på hur de själva kan justera exempelvis fysisk aktivitet eller UV-exponering, något som förknippas med sämre livskvalitet, säger Panos Papachristou.

Relaterat

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…

En äldre man sitter i en soffa och tittar på sin mobiltelefon.

Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg

Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…

Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut

Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…

Fler nyheter

Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning

Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar…

Allt fler blir jobbonärer

När Pensionsmyndigheten publicerar en ny rapport om jobbonärer står det klart att de blir allt fler. Hur många som väljer att jobba efter…

Nu finns ett nytt diskussionsmaterial som stöd i arbetet med våldsutsatta äldre. Foto: Mostphotos

Nytt stöd i arbetet med våldsutsatta äldre

Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer…