Samtalet med Bengt Winblad kan du lyssna på i podden Hjälp, har jag Alzheimer?!
”Corona kan ge demenssymptom”
”Vi ser tyvärr att infektionen hos många drabbade patienter går upp i hjärnan med symtom som aggressivitet, minnesproblem och håglöshet”, säger Bengt Winblad i podden. ”Troligen handlar det om en inflammation i hjärnan orsakad av viruset.”
Han säger också att andningsproblemen som är förknippade med sjukdomen inte bara behöver bero på att lungorna är infekterade, utan också på att viruset troligen slår på hjärnstammen, där centrat för andning och blod sitter. Det här stämmer enligt Bengt Winblad väl överens med att många läkare på intensivvården rapporterar att patienterna är förvirrade när de kommer in till sjukhusen.
77-årige Bengt Winblad är en av Sveriges främsta geriatrikforskare och har skolat många av landets idag ledande forskare inom alzheimerområdet. 2019 fick han European grand prix for alzheimer research av Fondation pour la recherche sur alzheimer, Europas kanske finaste utmärkelse inom alzheimerforskningen. Även om mycket talar för att flertalet återhämtar sig från sin coronainfektion kommer forskare att studera om covid-19 även långsiktigt kan skada hjärnan och orsaka framtida demens.
Relaterat
![Stenen blir ett föremål som kan få en stor betydelse för användaren, enligt forskarna i projektet. Foto: Rise](https://aldreicentrum.se/wp-content/uploads/2024/11/I-Praktiken_a╠eldres-ha╠ender-med-Pepples-cmyk_webb-652x550.jpg)
Digitala stenar väcker berättelser till liv
Ett taktilt koncept för att aktivera och tillgängliggöra livsberättelser. Det har forskare utvecklat i form av stenliknande objekt med en digital kärna. Det nya verktyget når bortom diagnoserna.
![](https://aldreicentrum.se/wp-content/uploads/2024/11/Manchester-Camerata_Music-in-Mind-652x550.png)
Miljoner till forskning om musik för personer med demens
Hur kan musikaliska gruppsessioner stärka livskvaliteten hos personer med demenssjukdom? Det kommer forskare nu att undersöka med hjälp av ett nytt forskningsanslag.
![En sköterska mäter blodtrycket på en äldre man.](https://aldreicentrum.se/wp-content/uploads/2024/09/mp10023553-male-caretaker-measuring-blood-pressure-of-elderly-man-652x550.jpg)
Risken för demens kan öka med blodtrycket
Det finns många skäl att behandla högt blodtryck. Enligt en nypublicerad studie kan det även ger en ökad risk för demenssjukdom.
Fler nyheter
![](https://aldreicentrum.se/wp-content/uploads/2024/12/mp66222604-old-elderly-couple-is-sitting-on-a-bench-and-holding_webb-652x550.jpg)
Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande
Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven doktor vid Linnéuniversitetet.
![En äldre man sitter i en soffa och tittar på sin mobiltelefon.](https://aldreicentrum.se/wp-content/uploads/2024/12/mp43891637-old-man-busy-using-mobile-phone-at-home-while-sleeping-652x550.jpg)
Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg
Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om utvärderingarna görs på dem som har lättast att ta till sig och använda digital teknik?
![](https://aldreicentrum.se/wp-content/uploads/2024/12/mp11439949-close-up-of-male-hand-on-wheel-of-wheelchair_webb-652x550.jpg)
Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut
Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya studier från Göteborgs universitet och nya siffror från Socialstyrelsen.