Björn Olsen. Foto: Mikael Wallerstedt

Därför drabbar corona de äldre

Äldre personer är överrepresenterade bland döds­fallen i Covid 19-pandemin.

I mitten av mars hade sju corona-relaterade dödsfall rapporterats i Sverige. Samtliga var äldre personer med underliggande sjukdomar. De allra flesta som har infekterats är över 50 år, men det är framför allt de som är 70 år eller äldre och som är multi­sjuka som kan få allvarliga infektioner. Personer med hög ålder och bland annat högt blodtryck, hjärtkärlsjukdom, lungsjukdom eller diabetes är överrepresenterade bland de svåra fallen, enligt Folkhälsomyndigheten. Enligt tidiga studier från Kina ligger dödligheten för personer över 80 år på cirka femton procent.
– I takt med att man blir äldre så drar man på sig diverse sjukdomar, det är en av de stora farorna. Om man har gamla sjukdomar i potten, även om de är välreglerade med mediciner och behandling, har man oftast haft dem under en längre tid. Men om man sen får coronaviruset så kan det göra att man blir svårt sjuk eller helt enkelt dör, säger Björn Olsen, professor i infektionsmedicin vid Uppsala universitet.
– I och med att man blir äldre så är risken högre att man drabbas av åldersrelaterade sjukdomar såsom hjärtkärl- och lungsjukdom. Eftersom coronaviruset oftast sätter sig på dessa områden blir det svårare för äldre att återhämta sig när man väl insjuknat. Det vanligaste och allvarligaste är att de drabbas av lunginflammation, vilket får bägaren att rinna över.

För att inte bli smittade rekommenderas äldre att minimera sin kontakt med andra personer och att de håller god handhygien. Upplever man några sjukdomssymptom ska man direkt ta kontakt med sjukvården. Personer som jobbar med äldre ska absolut inte arbeta om de är sjuka.
– Vid minsta tecken på förkylning, feber eller luftvägsinfektion så ska man hålla sig borta. Det är förvisso svårt att skilja coronaviruset från den vanliga säsongsinfluensan, men det är lika bra att vara extra försiktig, säger Björn Olsen.

Relaterat

Högutbildade får mer prostatacancervård

Prostatacancervården i Sverige är ojämlik på flera sätt. Män med högre utbildning och högre inkomst får mer vård och behandling för prostatacancervård. Dessutom…

Över 15 miljoner kronor till forskning om prostatacancer

Svensk forskning om prostatacancer har under de senaste åren medfört viktiga rön om bland annat screening. Nu får forskningen om cancerformen en finansiell…

Ny behandling kan stärka benvävnad efter höftfraktur

Patienter med benskörhet och som drabbas av höftfrakturer kan få problem med implantat. Men om ett material som stimulerar ny benbildning tillsätts vid…

Fler nyheter

Nytt projekt ska förbättra återhämtning efter stroke

I ett internationellt samarbete ska forskare från bland annat Högskolan Dalarna öka kunskapen om att förbättra återhämtningen och livskvaliteten för äldre som drabbats…

Tandhygienisterna är bäst på att upptäcka muntorrhet

En ny studie har undersökt hur muntorrhet, som är vanligt förekommande hos många seniorer, uppmärksammas inom den allmänna tandvården. Det visade sig att…

Två kvinnor sitter nära varandra i en soffa. De tittar på varandra och ler.

Bristande medvetenhet kring sexualitet på äldreboende

Kanske borde vi prata mer om sexuella behov och rättigheter inom äldreomsorgen. En ny vetenskaplig artikel har sammanställt forskningen om personal och hyresgästers…