Vårdrelaterade infektioner på säbo ökar
De senaste åren har antalet vårdrelaterade infektioner på särskilda boenden minskat – fram tills nu. Det visar en mätning från Folkhälsomyndigheten.
I mitten av mars hade sju corona-relaterade dödsfall rapporterats i Sverige. Samtliga var äldre personer med underliggande sjukdomar. De allra flesta som har infekterats är över 50 år, men det är framför allt de som är 70 år eller äldre och som är multisjuka som kan få allvarliga infektioner. Personer med hög ålder och bland annat högt blodtryck, hjärtkärlsjukdom, lungsjukdom eller diabetes är överrepresenterade bland de svåra fallen, enligt Folkhälsomyndigheten. Enligt tidiga studier från Kina ligger dödligheten för personer över 80 år på cirka femton procent.
– I takt med att man blir äldre så drar man på sig diverse sjukdomar, det är en av de stora farorna. Om man har gamla sjukdomar i potten, även om de är välreglerade med mediciner och behandling, har man oftast haft dem under en längre tid. Men om man sen får coronaviruset så kan det göra att man blir svårt sjuk eller helt enkelt dör, säger Björn Olsen, professor i infektionsmedicin vid Uppsala universitet.
– I och med att man blir äldre så är risken högre att man drabbas av åldersrelaterade sjukdomar såsom hjärtkärl- och lungsjukdom. Eftersom coronaviruset oftast sätter sig på dessa områden blir det svårare för äldre att återhämta sig när man väl insjuknat. Det vanligaste och allvarligaste är att de drabbas av lunginflammation, vilket får bägaren att rinna över.
För att inte bli smittade rekommenderas äldre att minimera sin kontakt med andra personer och att de håller god handhygien. Upplever man några sjukdomssymptom ska man direkt ta kontakt med sjukvården. Personer som jobbar med äldre ska absolut inte arbeta om de är sjuka.
– Vid minsta tecken på förkylning, feber eller luftvägsinfektion så ska man hålla sig borta. Det är förvisso svårt att skilja coronaviruset från den vanliga säsongsinfluensan, men det är lika bra att vara extra försiktig, säger Björn Olsen.
De senaste åren har antalet vårdrelaterade infektioner på särskilda boenden minskat – fram tills nu. Det visar en mätning från Folkhälsomyndigheten.
Nedstämdhet och depression är vanligt bland äldre personer. Nu ska ett nytt forskningsprojekt i Eskilstuna bekämpa dessa tillstånd.
Befolkningen har höga förväntningar på hälso- och sjukvården och äldreomsorgen i framtiden. För att möta dessa förväntningar behövs effektiviseringar och diskussioner mellan flera…
Möjligheten att bo kvar i den egna bostaden som äldre person har varit den officiella policyn länge. Nu visar en studie från Luleå…
Sommarkommuner är kommuner som har en inflyttning av invånare under sommaren som huvudsakligen bor i andra kommuner. En undersökning från SKR visar att…
Forskare vid Stockholms sjukhem och Karolinska institutet har undersökt hur mycket extern vård boende på säbo får, och vad den kostar regionen. Hypotesen…