Projektet ska röra frågor om bland annat hot och våld, beröring och situationer som är tabubelagda. Foto: Bräcke diakoni

De ska underlätta vardagen för äldre anhöriga

Ett nytt arvfondsprojekt som startats av Bräcke diakoni ska bland annat synliggöra de äldre som vårdar sin partner i hemmet, lyfta fram deras behov och stärka deras tillit.

Äldre anhöriga som vårdar sin partner i hemmet drar ett tungt lass, men det är sällan de uppmärksammas och får tillräckligt med stöd i sin roll. En kartläggning från Anhörigas riksförbund visar att kommunernas stöd till anhöriga har minskat över tid. Under coronapandemin har många anhöriga förlorat sina möjligheter till avlastning och har förlorat sin ork.

Ett nytt projekt med namnet I nöd och lust har startats vid Bräcke diakoni för att underlätta vardagen för äldre anhöriga. Målet är att synliggöra de äldre som vårdar sin partner, lyfta deras behov, öka deras vårdkunskaper och stärka deras självtillit genom att utveckla information och handledning.

Frågor om bland annat hot och våld, beröring och det outsagda, det vill säga situationer, händelser och känslor som kan vara svåra att prata om och som inte sällan är tabubelagda, kommer att tas upp under projektets gång.

– Parrelationen förändras när man blir sjuk och äldre och det kan finnas mycket man inte talar om vare sig med sin partner eller med andra, säger Lisa Schjelde, projektledare.

I nöd och lust är ett treårigt projekt som Bräcke diakoni genomför tillsammans med Anhörigas riksförbund, Nationellt kompetenscentrum anhöriga och Spf seniorerna. Finansiering ges av Allmänna arvsfonden.

Relaterat

Så länge en "bonusförförälder" är engagerad betraktas hen som en riktig släkting i barnens ögon. Foto: Mostphotos

Bonusbarnbarn sätter engagemanget främst

För den äldre generationen kan relationen till bonusbarnbarn vara komplicerad. Men barnen gör ingen större skillnad på biologisk eller bonusanknyting – engagemanget räknas,…

Fortfarande är det långt fler kvinnor än män som blir 100 år och äldre. Foto: Mostphotos

Hundraåringarna blir allt fler

Allt fler fyller hundra år, visar statistik från Statistiska centralbyrån (SCB). Det är fortfarande betydligt fler kvinnor än män som uppnår den höga…

Äldre kvinnor står och sjunger

Körsång för välmåendet

Hur bra för välmåendet är det att sjunga i kör och kan det förhindra demens? Det studerar forskare från Linnéuniversitetet och Stockholms universitet…

Fler nyheter

Foto på en tandborste

Goda rutiner kan ge bättre munhälsa på särskilt boende

En ny studie har undersökt arbetet för god munhälsa på särskilt boende. Det finns verktyg som fungerar, men oklar ansvarsfördelning och bristande kunskap…

Äldre par på träningscykel

Högintensiv träning bra och säkert för äldre

Äldre personer gynnas och klarar av att träna högintensivt i korta intervaller. Trots att den totala träningstiden kan halveras, jämfört med konventionell träning,…

Samlad seniormottagning kan underlätta för alla

Att samla primärvård, rehab och biståndshandläggning i en seniormottagning kan underlätta för äldre personer som behöver stöd. Nestor FoU-center har utvärderat uppbyggnaden av…