De studerar äldres immunitet efter vaccination

Hur reagerar äldre personers immunförsvar efter vaccination mot covid-19, och hur länge håller sig immuniteten? Det ska man undersöka i en större studie som leds av forskare vid Umeå universitet.

En studie som leds av forskare vid Umeå universitet ska undersöka immunförsvaret efter vaccination mot covid-19. Studiedeltagarna är framför allt personer som bor på äldreboenden.

– Vi behöver mer kunskap om hur lång tid immunitet finns kvar hos äldre personer, säger Anders Johansson, universitetslektor i infektionssjukdomar och koordinator för studien, i ett pressmeddelande.

1 900 personer i Västerbotten, Örebro och Jämtland-Härjedalen har redan genomgått sina första provtagningar. Testerna kommer att upprepas var tredje månad, och forskarna undersöker nu om de kan utvidga studien och få med fler områden i landet.

– Vi är mycket glada över att studien mottas med så stor entusiasm på äldreboenden, alla vill hjälpa till och bidra. Vi har fått ett fantastiskt gensvar från boende, anhöriga och anställda på äldreboenden, säger Anders Johansson.

Studien är en del av den större vaccinstudien Covacc, som genomförs vid Umeå universitet i samarbete med Folkhälsomyndigheten, Scilife laboratories och Vetenskapsrådet. Sammanställningar av de första testerna är planerade att publiceras i slutet av oktober.

Relaterat

Så kan munvården bli bättre för personal och äldre personer

Munhälsa är en viktig del för äldres välbefinnande och allmänhälsa, men munvården brister ofta. En avhandling från Högskolan i Skövde visar att en digital utbildning ökar vårdpersonalens kunskap om äldres munhälsa – men det viktigaste är att personalen får lära…

Så kan äldreboenden hantera värmeböljor

Klimatkrisen kan komma att slå hårt mot äldre personer, och värme ställer redan till problem på äldreboenden runt om i landet. Nu publicerar tre länsstyrelser resultaten från ett projekt som ska höja kunskapen om risker och möjliga åtgärder.

Våldsutsatta äldre söker sällan hjälp

Få personer över 65 år söker stöd efter att de blivit utsatta för våld, visar en omfattande undersökning från Sveriges kommuner och regioner och SU-Kvinnofrid. De befarar att det finns ett stort mörkertal bland äldre som inte söker hjälp.

Fler nyheter

Goda råd inför framtidens finansiering av demensvården

Det behövs en tydlig plan, ökat samarbete och nya betalningsmodeller för att samhället ska kunna betala för behandling och förebyggande insatser av kognitiv svikt och demenssjukdomar när kostnaderna förväntas öka alltmer.

Äldre man håller händerna på sin fru.

Partnervårdare till demenssjuka drar det tyngsta lasset

Med sin doktorsavhandling kastar Marcus Falk Johansson nytt ljus över partnervårdare till demenssjuka, en grupp som gör ett stort jobb för sina närmaste.

Sex miljoner kronor till hjärnforskning 

Hjärnfonden delade nyligen ut sex miljoner kronor i form av postdoktorala stipendier till tio forskare som är i början av sina karriärer. En av dem är Mattias Andréasson som forskar om Parkinsons sjukdom genom att studera nervtrådar i huden.