De studerar äldres immunitet efter vaccination

Hur reagerar äldre personers immunförsvar efter vaccination mot covid-19, och hur länge håller sig immuniteten? Det ska man undersöka i en större studie som leds av forskare vid Umeå universitet.

En studie som leds av forskare vid Umeå universitet ska undersöka immunförsvaret efter vaccination mot covid-19. Studiedeltagarna är framför allt personer som bor på äldreboenden.

– Vi behöver mer kunskap om hur lång tid immunitet finns kvar hos äldre personer, säger Anders Johansson, universitetslektor i infektionssjukdomar och koordinator för studien, i ett pressmeddelande.

1 900 personer i Västerbotten, Örebro och Jämtland-Härjedalen har redan genomgått sina första provtagningar. Testerna kommer att upprepas var tredje månad, och forskarna undersöker nu om de kan utvidga studien och få med fler områden i landet.

– Vi är mycket glada över att studien mottas med så stor entusiasm på äldreboenden, alla vill hjälpa till och bidra. Vi har fått ett fantastiskt gensvar från boende, anhöriga och anställda på äldreboenden, säger Anders Johansson.

Studien är en del av den större vaccinstudien Covacc, som genomförs vid Umeå universitet i samarbete med Folkhälsomyndigheten, Scilife laboratories och Vetenskapsrådet. Sammanställningar av de första testerna är planerade att publiceras i slutet av oktober.

Relaterat

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell för att arbeta med förebyggande på särskilt boende.

Fler äldre lever längre efter operation

En omfattande studie från Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska institutet visar att samtidigt som allt fler multisjuka äldre personer blir opererade, är överlevnaden efter operation längre än tidigare.

Fler nyheter

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och kan fungera som inspiration för kommunerna i utformningen av insatser i omsorgen.

Att ge äldre personer plats i forskningen

Allt fler projekt ger utrymme för personer utanför den akademiska världen att delta i forskningsprocessen. En grupp som fortfarande har svårt att komma till tals är sköra äldre personer. Om detta handlar Isak Berges avhandling.

Ett ansvar som aldrig vilar!

–Stöd till anhöriga som vårdar en make, maka eller sambo med demenssjukdom i hemmet måste bli mer individanpassad och flexibel. Det konstaterar forskaren i vårdvetenskap, Marcus Falk Johansson i sin doktorsavhandling: ”For better and for worse, till death do us…