Fysisk aktivitet kanske inte riktigt så effektivt som vi tror
Studier visar att fysisk aktivitet är ett effektivt sätt att undvika tidig död. Men nu visar en ny avhandling från Umeå universitet att forskningen kanske överdriver de goda effekterna.
En studie som leds av forskare vid Umeå universitet ska undersöka immunförsvaret efter vaccination mot covid-19. Studiedeltagarna är framför allt personer som bor på äldreboenden.
– Vi behöver mer kunskap om hur lång tid immunitet finns kvar hos äldre personer, säger Anders Johansson, universitetslektor i infektionssjukdomar och koordinator för studien, i ett pressmeddelande.
1 900 personer i Västerbotten, Örebro och Jämtland-Härjedalen har redan genomgått sina första provtagningar. Testerna kommer att upprepas var tredje månad, och forskarna undersöker nu om de kan utvidga studien och få med fler områden i landet.
– Vi är mycket glada över att studien mottas med så stor entusiasm på äldreboenden, alla vill hjälpa till och bidra. Vi har fått ett fantastiskt gensvar från boende, anhöriga och anställda på äldreboenden, säger Anders Johansson.
Studien är en del av den större vaccinstudien Covacc, som genomförs vid Umeå universitet i samarbete med Folkhälsomyndigheten, Scilife laboratories och Vetenskapsrådet. Sammanställningar av de första testerna är planerade att publiceras i slutet av oktober.
Studier visar att fysisk aktivitet är ett effektivt sätt att undvika tidig död. Men nu visar en ny avhandling från Umeå universitet att forskningen kanske överdriver de goda effekterna.
Kan personer med långvarig smärta få hjälp av musikterapi och hur går det till? Det ska forskare på Mälardalens universitet ta reda på i en ny studie med hjälp av den så kallade FMT-metoden.
I sin utlysning Kunskap och arbetssätt för ett mer jämlikt, värdigt och delaktigt åldrande delar Forte nu ut 160 miljoner kronor till forskning om äldres hälsa och välbefinnande.
Personer med neurodegenerativa sjukdomar, exempelvis parkinson, går långsammare, tar kortare steg och har mer varierad gångstil än de som är friska. Det visar resultat i Magnus Lindh-Rengifos avhandling som lagts fram vid Lunds universitet.
Personer som tränar fyra timmar i veckan efter en stroke uppnår bättre fysisk funktion på ett halvår, jämfört med dem som inte tränar. Det visar en studie från Göteborgs universitet som bygger på data från 1 500 patienter.
Vi tar lätt för givet att det är ett problem att äta ensam. Men är det verkligen så enkelt? En ny svensk studie från Uppsala universitet hittar nyanser i äldre personers inställning till ensamätande.