Delta i FINGER-studie om coronapandemin

Med fokus på livsstilsfaktorer och hur de påverkar hjärnan och minnet, söker World wide FINGERS nu deltagare över 60 år till en studie om coronapandemins verkningar.

Den som är över 60 år kan nu ta chansen att dela med sig av hur coronapandemin påverkat ens livssituation. Det är forskare vid Karolinska institutet, under ledning av Miia Kivipelto, som nu genomför en internationell studie som fokuserar på livsstilsfaktorers inverkan på hjärnan och minnet. Studien ingår i det globala nätverket World-wide-FINGERS, som utvecklats ur den uppmärksammade FINGER-studien om kognitiv hälsa.

Målet är att rekrytera 1 000 personer som är över 60 år till studien. Deltagarna kommer att få besvara en digital enkät. Det spelar ingen roll om man haft covid-19 eller inte, huvudsaken är att man bor i Sverige.

Läs mer

Läs mer om studien och hur du anmäler dig på enkätens hemsida.

 

Läs Miia Kivipeltos och Krister Håkanssons artikel om World wide FINGERS som publicerades i Äldre i Centrum #2/20.

Relaterat

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven doktor vid Linnéuniversitetet.

Nu finns ett nytt diskussionsmaterial som stöd i arbetet med våldsutsatta äldre. Foto: Mostphotos

Nytt stöd i arbetet med våldsutsatta äldre

Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer i olika former.

Steg för steg kan personalen lära sig mer om att förebygga hälsorisker hos äldre, med ­Kunskapstrappan som hjälp. Illustrationen är ­hämtad från avhandlingens omslag – se ref.

Kunskapstrappa förebygger hälsorisker

En ny utbildningsmodell kan hjälpa till att förebygga hälsorisker som trycksår, under­näring och dålig munhälsa hos äldre. Forskare och omsorgspersonal har utvecklat den tillsammans.

Fler nyheter

En äldre man sitter i en soffa och tittar på sin mobiltelefon.

Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg

Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om utvärderingarna görs på dem som har lättast att ta till sig och använda digital teknik?

Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut

Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya studier från Göteborgs universitet och nya siffror från Socialstyrelsen.

Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning

Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar ny forskning.