Delta i FINGER-studie om coronapandemin

Med fokus på livsstilsfaktorer och hur de påverkar hjärnan och minnet, söker World wide FINGERS nu deltagare över 60 år till en studie om coronapandemins verkningar.

Den som är över 60 år kan nu ta chansen att dela med sig av hur coronapandemin påverkat ens livssituation. Det är forskare vid Karolinska institutet, under ledning av Miia Kivipelto, som nu genomför en internationell studie som fokuserar på livsstilsfaktorers inverkan på hjärnan och minnet. Studien ingår i det globala nätverket World-wide-FINGERS, som utvecklats ur den uppmärksammade FINGER-studien om kognitiv hälsa.

Målet är att rekrytera 1 000 personer som är över 60 år till studien. Deltagarna kommer att få besvara en digital enkät. Det spelar ingen roll om man haft covid-19 eller inte, huvudsaken är att man bor i Sverige.

Läs mer

Läs mer om studien och hur du anmäler dig på enkätens hemsida.

 

Läs Miia Kivipeltos och Krister Håkanssons artikel om World wide FINGERS som publicerades i Äldre i Centrum #2/20.

Relaterat

Äldre kvinna fläktar sig med en solfjäder

Värmeböljor kan ge farliga saltrubbningar hos äldre

Den globala uppvärmningen i samband med en åldrande befolkning kan leda till en kraftig ökning av människor med allvarliga saltrubbningar i blodet. Det visar en studie från Karolinska institutet.

Proteiner och styrketräning hjälper åldrande muskler

Äldre behåller förmågan att bevara muskelmassa och funktion. Styrketräning och intag av proteiner ger god effekt i den processen, visar en ny avhandling vid Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH.

Med träningsprogram och olika förebyggande insatser kan fallolyckor minskas ordentligt, visar ny studie. Foto: Mostphotos

Så kan äldres fallolyckor förebyggas

Det finns relativt enkla sätt att minska antalet fallolyckor rejält, visar ny forskning vid Lunds universitet. Vården behöver ta ett helhetsgrepp kring dessa patienter, enligt Sölve Elmståhl, professor i geriatrik och ansvarig för studien.

Fler nyheter

En man sitter i soffan och mäter sitt blodtryck.

Fler och fler använder egenvårdsintyget

En ny studie från Stockholm konstaterar att antalet egenvårdsintyg har ökat med 600 procent mellan 2015 och 2022 i länet. Men samverkan mellan region och kommuner har vissa brister.

Äldre kvinna sitter och äter mat ensam

Kommuner tar ut matavgifter – trots maxtaxan

Det är stora skillnader mellan vad som ingår i kommunernas äldreomsorg. Ungefär fyra av tio kommuner tar ut en avgift för matdistribution, trots att detta borde ingå i maxtaxan. Det visar en kartläggning från Socialstyrelsen.

Tidig hembaserad palliativ vård ger bättre livskvalitet

Palliativ vård som inleds redan när en person diagnostiserats med en dödlig sjukdom kan få en avgörande roll för att förbättra patientens livskvalitet. Det visar en avhandling från Lunds universitet.