Delta i FINGER-studie om coronapandemin

Med fokus på livsstilsfaktorer och hur de påverkar hjärnan och minnet, söker World wide FINGERS nu deltagare över 60 år till en studie om coronapandemins verkningar.

Den som är över 60 år kan nu ta chansen att dela med sig av hur coronapandemin påverkat ens livssituation. Det är forskare vid Karolinska institutet, under ledning av Miia Kivipelto, som nu genomför en internationell studie som fokuserar på livsstilsfaktorers inverkan på hjärnan och minnet. Studien ingår i det globala nätverket World-wide-FINGERS, som utvecklats ur den uppmärksammade FINGER-studien om kognitiv hälsa.

Målet är att rekrytera 1 000 personer som är över 60 år till studien. Deltagarna kommer att få besvara en digital enkät. Det spelar ingen roll om man haft covid-19 eller inte, huvudsaken är att man bor i Sverige.

Läs mer

Läs mer om studien och hur du anmäler dig på enkätens hemsida.

 

Läs Miia Kivipeltos och Krister Håkanssons artikel om World wide FINGERS som publicerades i Äldre i Centrum #2/20.

Relaterat

Våldsutsatta äldre söker sällan hjälp

Få personer över 65 år söker stöd efter att de blivit utsatta för våld, visar en omfattande undersökning från Sveriges kommuner och regioner och SU-Kvinnofrid. De befarar att det finns ett stort mörkertal bland äldre som inte söker hjälp.

En man springer på en väg.

Symptom, samsjuklighet och andra utmaningar för äldre med ADHD

En litteraturstudie från Hälsohögskolan i Jönköping har sammanställt forskningen om äldre personer med ADHD. De grundläggande symptomen består, men tar sig ofta andra uttryck och får en annan intensitet.

Nytt projekt ska förbättra återhämtning efter stroke

I ett internationellt samarbete ska forskare från bland annat Högskolan Dalarna öka kunskapen om att förbättra återhämtningen och livskvaliteten för äldre som drabbats av en stroke. Ett stort fokus är att stärka äldres möjligheter till att vårda sig själva i…

Fler nyheter

Sex miljoner kronor till hjärnforskning 

Hjärnfonden delade nyligen ut sex miljoner kronor i form av postdoktorala stipendier till tio forskare som är i början av sina karriärer. En av dem är Mattias Andréasson som forskar om Parkinsons sjukdom genom att studera nervtrådar i huden.

Tandhygienisterna är bäst på att upptäcka muntorrhet

En ny studie har undersökt hur muntorrhet, som är vanligt förekommande hos många seniorer, uppmärksammas inom den allmänna tandvården. Det visade sig att tandhygienister är något bättre på att upptäcka och förebygga muntorrhet i jämförelse med tandläkarna.

Två kvinnor sitter nära varandra i en soffa. De tittar på varandra och ler.

Bristande medvetenhet kring sexualitet på äldreboende

Kanske borde vi prata mer om sexuella behov och rättigheter inom äldreomsorgen. En ny vetenskaplig artikel har sammanställt forskningen om personal och hyresgästers attityder till sex på äldreboenden.