Johan Frostegård, Agneta Åkesson, Emilie Helte, Fredrik Söderlund, Jun Su, Xiang Hua m fl (2024). Antibodies against phosphorylcholine in prediction of cardiovascular disease among women: A population-based prospective cohort study. Publicerad i Journal of American college of cardiology.
Detta kan öka risken för hjärt-kärlsjukdom hos äldre kvinnor
Hjärt-kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken för både kvinnor och män i Sverige. Men forskningen kring kvinnors hjärthälsa har historiskt sett varit eftersatt, trots att kvinnor drabbas senare i livet och har fler riskfaktorer som högt blodtryck, diabetes och hjärtsvikt.
Nu visar en studie av forskare på Karolinska institutet att låga nivåer av en viss antikropp, som verkar mot fettämnet fosforylkolin, kan vara en ny riskmarkör för hjärt-kärlsjukdom hos äldre kvinnor. Tidigare studier har visat att så är fallet hos äldre män.
Antikroppen har tidigare visat sig ha en antiinflammatorisk effekt, vilket gör att den skyddar mot åderförkalkning, som är en kronisk inflammation i kärlväggen, förklarar forskaren Johan Frostegård vid Karolinska institutet.
Studien har följt 932 kvinnor med en medelålder av 66 år, under 16 år. 113 personer utvecklade hjärt-kärlsjukdom, och kvinnor med en hög nivå av antikroppen hade 25 procent lägre risk att drabbas av kranskärlssjukdom och hjärtinfarkt. Men specifikt vilken nivå som skyddar kan studien inte visa.
– Nu behöver vi gå vidare för att kunna fastställa vilken nivå av antikroppen som kan användas som risknivå, på liknande sätt som de nivåer som finns för till exempel högt blodtryck. Vi arbetar nu med en ännu större studie som inkluderar både män och kvinnor där vi hoppas kunna fastställa en sådan nivå, säger Johan Frostegård i ett pressmeddelande.
Relaterat
Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning
Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar ny forskning.
Ny enkel metod räknar ut risken för höftfraktur
Med en ny beräkningsmodell kan forskarna med hög precision räkna ut hur stor risk en person har för att få en höftfraktur. Bäst av allt är att de inte ens behöver mäta bentätheten.
Miljoner till forskningsprojekt om aggressiv prostatacancer
Ett projekt för effektivare behandling av aggressiv prostatacancer får 21 miljoner kronor av Sjöbergsstiftelsen. Umeå universitet och Göteborgs universitet leder projektet där flera svenska lärosäten och universitetssjukhus ingår.
Fler nyheter
Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande
Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven doktor vid Linnéuniversitetet.
Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg
Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om utvärderingarna görs på dem som har lättast att ta till sig och använda digital teknik?
Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut
Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya studier från Göteborgs universitet och nya siffror från Socialstyrelsen.