Enkäten skickades ut till 1 000 invånare i Skövde kommun. 45 procent svarade. Det fanns en variation i kön och utbildningsnivå bland deltagarna, men en mindre andel var över 85 år och få bodde på särskilda boenden eller hade hemtjänst.

Ensamhet vanligare hos digitalt otrygga äldre
I ett samarbete mellan Skövde kommun och Högskolan i Skövde fick personer 55 år och äldre svara på en enkät om digital kompetens, delaktighet och social gemenskap. Resultaten visar att digitaliseringen spelar en viktig roll i äldre personers vardag, men att det finns utmaningar.
Majoriteten av deltagarna svarade att de hade god tillgång till digitala verktyg och använde dessa självständigt. Många använde digitala tjänster som bank-id, e-post och betalappar dagligen, och över hälften hade tillgång till sociala medier och videosamtal.
Men de som inte var digitalt aktiva hade svårare att kontakta vården självständigt. Totalt 17 procent kände sig ibland eller ofta ensamma. Ensamhet var vanligare bland dem med sämre fysisk och psykisk hälsa, de som bodde ensamma och de som var mindre digitalt aktiva.
– När man tolkar resultat från den här formen av studier, måste man vara medveten om att den största andelen av de som svarar är piggare och friskare äldre personer. Det innebär att problem som ofrivillig ensamhet och digitalt utanförskap sannolikt är större än vad studien visar, säger Anna Dahl Aslan, professor i hälsovetenskap vid Högskolan i Skövde, i ett pressmeddelande.
Enligt undersökningen är trygghet på internet en central fråga. En stor del av deltagarna undvek att exempelvis handla på internet eller chatta med okända av rädsla för att bli lurade. Många rapporterade att de hade blivit utsatta för bedrägeriförsök.
Dessutom visar det sig att äldre personer sällan använde digitala verktyg för att skapa nya kontakter, delvis på grund av bristande säkerhet på internet. Endast en liten andel uttryckte intresse för att lära sig mer om att interagera socialt på nätet.
– Äldre personer som inte är digitala i sin vardag har en ökad risk för att lämnas utanför samhället, såväl socialt som att kunna ta del av olika samhällstjänster. Därför måste det finnas stöd för äldre personer att tillägna sig digital kompetens, men det måste också finnas alternativ för de som inte vill eller kan använda sig av datorer eller smarta telefoner, säger Anna Dahl Aslan.
Relaterat

Bättre förståelse för balans minskar fallrisken
Fallolyckor är en av de vanligaste orsakerna till skador hos äldre personer. En bättre förståelse för hur balans fungerar och hur man tränar…

Mening med livet viktigt för äldre med smärta
Känsla av meningsfullhet är centralt för livskvaliteten bland äldre personer med smärta. Det visar en studie från Örebro universitet.

Så gamla väntas vi bli
Vi kommer att leva längre än vi tror. Medellivslängden, som vi ofta utgår ifrån, kan vara missvisande. Nu visar Pensionsmyndighetens siffror att varannan…
Fler nyheter

Studie kartlägger personer med demens som försvinner
En studie från polisregion Öst visar att det finns fem faktorer som ökar risken för att personer med demens ska skadas när de…

Skräddarsydd rehabilitering förbättrar livet vid demenssjukdom
Ett individanpassat rehabiliteringsprogram, kombinerat med utbildning och stöd för närstående, kan öka social delaktighet för personer med demenssjukdom. Det visar en ny avhandling…

65-åringar tar inte ut tjänstepensionen livet ut
En rapport från Jönköping university visar att enbart fyra av tio 65-åringar planerar för att få tjänstepensionen utbetald livet ut. Oroväckande resultat, anser…