Marina Sjöberg. Foto: Kerstin Weman Thornell

Existentiell ensamhet – äldres upplevelser och patientjournaler

LONE-studien, som drivs av forskare vid Högskolan Kristianstad och Malmö universitet, tar upp olika perspektiv på existentiell ensamhet. Nu har projektets tredje doktorand gått i mål.

I december disputerade Marina Sjöberg och presenterade sin avhandling Existentiell ensamhet hos sköra äldre personer – Äldre personers upplevelser samt dokumentation i patientjournalen. Där har hon studerat både hur de äldre själva upplever existentiell ensamhet, och hur den dokumenteras i patientjournalerna.

– Nästan alla upplever det, mer eller mindre. Sedan kanske man beskriva det på olika sätt. Vissa säger att de känner sig djupt ensamma, andra att de befinner sig i ett vakuum, säger marina Sjöberg i en intervju på Högskolan Kristianstads webbsajt.

Men de äldre berättade också om hur de hanterade ensamhetskänslorna, det kunde vara genom Gud, musik eller tillsammans med andra människor.

I sitt arbete med journaler kunde Marina Sjöberg konstatera att vårdpersonalen framför allt noterar det medicinska arbetet.

– Det betyder förstås inte att vårdpersonalen aldrig handskas med existentiella frågor. I vissa fall kan det snarare handla om att personalen väljer att inte notera dessa samtal, då de kanske upplevs som alltför privata.

När journalerna innehöll beskrivningar av existentiell ensamhet handlade det om oro, ångest, förtvivlan och smärta. Men det fanns också nämnt i andra sammanhang, de gånger en patient upplevdes som rofylld i stället.

– Det fanns båda delar, och man kan se sambanden mellan patientens känslor och personalens interventioner. Det växlade mellan ensamhet och gemenskap, oro och lugn, förtvivlan och hopp. Om man, som vårdpersonal, är medveten om detta kan man också bemöta den äldre med värdighet och respekt, säger Marina Sjöberg.

Hennes förslag är att självskattningsformulär i vården ska börja fokusera mer på känslorna vid sidan av de fysiska åkommorna. Det skulle kunna hjälpa personalen att upptäcka existentiell ensamhet.

Tidigare avhandlingar i LONE-studien

Relaterat

Medelålders man tittar in i kamera från en dörröppning

Gamlebo – en plats för äldre missbrukare

På Gamlebo får äldre med aktivt missbruk stöd av personal. Den här ­typen av boenden brottas med många utmaningar och behöver följas upp…

Äldre man sitter på sängen och håller om sin nacke

Mening med livet viktigt för äldre med smärta

Känsla av meningsfullhet är centralt för livskvaliteten bland äldre personer med smärta. Det visar en studie från Örebro universitet.

Polis i uniform som står framför polisskylt

Studie kartlägger personer med demens som försvinner

En studie från polisregion Öst visar att det finns fem faktorer som ökar risken för att personer med demens ska skadas när de…

Fler nyheter

Äldre kvinna står med utsträcka armar

Skräddarsydd rehabilitering förbättrar livet vid demenssjukdom

Ett individanpassat rehabiliteringsprogram, kombinerat med utbildning och stöd för närstående, kan öka social delaktighet för personer med demenssjukdom. Det visar en ny avhandling…

Så gamla väntas vi bli

Vi kommer att leva längre än vi tror. Medellivslängden, som vi ofta utgår ifrån, kan vara missvisande. Nu visar Pensionsmyndighetens siffror att varannan…

Äldre man tittar frustrerat på en surfplatta

Ensamhet vanligare hos digitalt otrygga äldre

Äldre personer som är mindre digitalt aktiva har oftast mer besvär med ensamhet, jämfört med äldre som är digitalt aktiva. Det visar en…