Bild på hjärta och hjärna
Att inte söka vård för stroke och hjärtinfarkt kan leda till högre dödlighet och funktionsnedsättning, säger Socialstyrelsens utredare Anastasia Simi. Foto: Unsplash

Färre inrapporterade fall av stroke och hjärtinfarkt under pandemin

Antalet fall av stroke och hjärtinfarkt som har registrerats har minskat årets första halvår, jämfört med samma period förra året. Det visar en rapport från Socialstyrelsen. En av orsakerna kan vara att man har undvikit att söka akut vård för att inte belasta vården.

Antalet personer 70+ som rapporterats få strokebehandling på sjukhus sjönk med tio procent under mars och juni i år, jämfört med samma period året innan. Samma trend sågs vid antalet rapporterade fall av hjärtinfarkt bland 70+ där nedgången var 18 procent mellan mars och maj.

En av orsakerna bakom minskningen kan vara att personer med lindriga symptom, speciellt i gruppen 70 år och äldre, har undvikit att söka akut vård. Dels för att minska risken för att bli smittade, dels för att de inte velat belasta sjukvården, förklarar Anastasia Simi, utredare på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

– Det kan också bero på en lägre grad eller en eftersläpning av inrapportering till berörda register. Ytterligare en orsak kan vara att patientflödet på en del sjukhus har förändrats och att patienter har placerats på andra vårdavdelningar än på speciella strokeenheter och hjärtavdelningar, säger hon.

Socialstyrelsen skriver också att de kommer att fortsätta följa utvecklingen av stroke- och hjärtinfarktfallen.

– Det är viktigt att ta reda på vad minskningen beror på och om siffrorna har börjat återgå till mer normala nivåer. Att inte söka vård eller hamna fel i vården vid dessa allvarliga tillstånd kan på sikt leda till en högre dödlighet och funktionsnedsättning, säger Anastasia Simi.

Relaterat

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…

Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut

Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…

Nu finns ett nytt diskussionsmaterial som stöd i arbetet med våldsutsatta äldre. Foto: Mostphotos

Nytt stöd i arbetet med våldsutsatta äldre

Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer…

Fler nyheter

En äldre man sitter i en soffa och tittar på sin mobiltelefon.

Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg

Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…

Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning

Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar…

Allt fler blir jobbonärer

När Pensionsmyndigheten publicerar en ny rapport om jobbonärer står det klart att de blir allt fler. Hur många som väljer att jobba efter…