Bild på hjärta och hjärna
Att inte söka vård för stroke och hjärtinfarkt kan leda till högre dödlighet och funktionsnedsättning, säger Socialstyrelsens utredare Anastasia Simi. Foto: Unsplash

Färre inrapporterade fall av stroke och hjärtinfarkt under pandemin

Antalet fall av stroke och hjärtinfarkt som har registrerats har minskat årets första halvår, jämfört med samma period förra året. Det visar en rapport från Socialstyrelsen. En av orsakerna kan vara att man har undvikit att söka akut vård för att inte belasta vården.

Antalet personer 70+ som rapporterats få strokebehandling på sjukhus sjönk med tio procent under mars och juni i år, jämfört med samma period året innan. Samma trend sågs vid antalet rapporterade fall av hjärtinfarkt bland 70+ där nedgången var 18 procent mellan mars och maj.

En av orsakerna bakom minskningen kan vara att personer med lindriga symptom, speciellt i gruppen 70 år och äldre, har undvikit att söka akut vård. Dels för att minska risken för att bli smittade, dels för att de inte velat belasta sjukvården, förklarar Anastasia Simi, utredare på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

– Det kan också bero på en lägre grad eller en eftersläpning av inrapportering till berörda register. Ytterligare en orsak kan vara att patientflödet på en del sjukhus har förändrats och att patienter har placerats på andra vårdavdelningar än på speciella strokeenheter och hjärtavdelningar, säger hon.

Socialstyrelsen skriver också att de kommer att fortsätta följa utvecklingen av stroke- och hjärtinfarktfallen.

– Det är viktigt att ta reda på vad minskningen beror på och om siffrorna har börjat återgå till mer normala nivåer. Att inte söka vård eller hamna fel i vården vid dessa allvarliga tillstånd kan på sikt leda till en högre dödlighet och funktionsnedsättning, säger Anastasia Simi.

Relaterat

Äldre man sitter på kafé och pratar i telefon

Inspiration i arbetet med sociala problem

Ett välkommet tillskott i bokhyllan hos alla socionomstudenter och yrkesverksamma socialarbetare. Så beskriver recensenten­ Maria Sjölund den nya boken Sociala problem efter 65.

Porträttbild på medelålders man som håller i sina glasögon

Åldrandets oundviklighet

Sociologen Didier Eribon skildrar sin mammas ålderdom och drar en lans för att ge sköra äldre en röst. Men det kanske också krävs…

Så gamla väntas vi bli

Vi kommer att leva längre än vi tror. Medellivslängden, som vi ofta utgår ifrån, kan vara missvisande. Nu visar Pensionsmyndighetens siffror att varannan…

Fler nyheter

Äldre man sitter på sängen och håller om sin nacke

Mening med livet viktigt för äldre med smärta

Känsla av meningsfullhet är centralt för livskvaliteten bland äldre personer med smärta. Det visar en studie från Örebro universitet.

Polis i uniform som står framför polisskylt

Studie kartlägger personer med demens som försvinner

En studie från polisregion Öst visar att det finns fem faktorer som ökar risken för att personer med demens ska skadas när de…

Äldre kvinna står med utsträcka armar

Skräddarsydd rehabilitering förbättrar livet vid demenssjukdom

Ett individanpassat rehabiliteringsprogram, kombinerat med utbildning och stöd för närstående, kan öka social delaktighet för personer med demenssjukdom. Det visar en ny avhandling…