Socialstyrelsen (2020). Hur Covid-19 har påverkat akut vård av äldre med stroke och hjärtinfarkt.

Färre inrapporterade fall av stroke och hjärtinfarkt under pandemin
Antalet personer 70+ som rapporterats få strokebehandling på sjukhus sjönk med tio procent under mars och juni i år, jämfört med samma period året innan. Samma trend sågs vid antalet rapporterade fall av hjärtinfarkt bland 70+ där nedgången var 18 procent mellan mars och maj.
En av orsakerna bakom minskningen kan vara att personer med lindriga symptom, speciellt i gruppen 70 år och äldre, har undvikit att söka akut vård. Dels för att minska risken för att bli smittade, dels för att de inte velat belasta sjukvården, förklarar Anastasia Simi, utredare på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.
– Det kan också bero på en lägre grad eller en eftersläpning av inrapportering till berörda register. Ytterligare en orsak kan vara att patientflödet på en del sjukhus har förändrats och att patienter har placerats på andra vårdavdelningar än på speciella strokeenheter och hjärtavdelningar, säger hon.
Socialstyrelsen skriver också att de kommer att fortsätta följa utvecklingen av stroke- och hjärtinfarktfallen.
– Det är viktigt att ta reda på vad minskningen beror på och om siffrorna har börjat återgå till mer normala nivåer. Att inte söka vård eller hamna fel i vården vid dessa allvarliga tillstånd kan på sikt leda till en högre dödlighet och funktionsnedsättning, säger Anastasia Simi.
Relaterat

Anhöriga som vårdar behöver stöd
Äldre som vårdar sina närstående intensivt, upplever vissa hälsoproblem i högre grad än andra, visar en ny studie vid ARC, Karolinska institutet. Dessa…

Historisk avhandling ger insikter om äldres ekonomi i dag
Många äldre personer fastnade i lågavlönade branscher och förlorade viktiga familjenätverk under början av 1900-talet. Det visar en avhandling som har undersökt äldres…

Syskon och föräldrar till 108-åringar lever längre
Föräldrar och syskon till personer som blir 108 år, lever också längre än genomsnittet. Det visar Jimmy Lindberg, doktorand vid Linköpings universitet, i…
Fler nyheter

Ny prognos: Så många får demens
Runt en kvarts miljon personer uppskattas ha en demenssjukdom i Sverige år 2050. En ny rapport från Karolinska institutet ger även prognos på…

Osäkerhet i mötet med äldre transpersoner
Socialsekreterare har begränsad kunskap om äldre transpersoners erfarenheter och behov, och är oroliga över att ställa fel frågor om könsidentitet. Det visar en…

55 miljoner kronor till forskning om bättre livskvalitet för äldre
Familjen Kamprads stiftelse har beviljat över 50 miljoner kronor till forskning som ska förbättra livskvaliteten hos äldre personer. Digital trygghet på nätet och…