Operationsvana är viktigare än hur länge man varit läkare, visar en ny avhandling från Sahlgrenska akademin. Foto: Pixabay

Fler operationer per läkare ger bättre resultat vid artros

En lång karriär som läkare är mindre avgörande för en lyckad höftoperation hos patienter med artros i höftleden. I stället är det viktigare att en läkare har gjort operationen ofta. Det visar en avhandling som också pekar på att personlig feedback till läkarna skulle kunna underlätta operationerna.

Varje år gör läkare i ortopedi i genomsnitt 23 förstagångsoperationer på patienter som ska få en höftprotes. Om antalet ökades med tio operationer skulle det leda till en tio procents mindre risk för komplikationer, enligt avhandlingen.

– Det här visar att sjukvårdshuvudmännen bör överväga att planera för en högre andel förstagångsoperationer per läkare, säger avhandlingens författare, Per Jolbäck, som disputerat vid Sahlgrenska akademin och som är sjuksköterska vid Skaraborgs sjukhus.

Avhandlingen bygger på uppgifter från 12 000 operationer som gjorts i offentlig sjukvård i Västra Götaland. Utgångspunkten var andelen operationer där det uppstod medicinska komplikationer, exempelvis lunginflammation, eller kirurgiska såsom sårinfektioner inom 90 dagar.

Patienterna hade genomgått en förstagångsoperation och fått höftprotes till följd av artros i höfterna. Enligt avhandlingen blev höftoperationerna bättre ju oftare en läkare hade opererat.

Hur länge läkaren varit en ortopedspecialist spelade ingen roll för patienternas hälsovinster eller smärta.

– Slutsatsen är att patienterna kan förvänta sig samma vinster i hälsa, smärta och nöjdhet med operationsresultatet oberoende av hur länge läkaren har varit specialist i ortopedi, säger Per Jolbäck.

Förutom fler förstagångsoperationer pekar Per Jolbäck också ut personlig feedback, med hjälp av exempelvis kvalitetsregister, som en pusselbit till bättre vård. Kvalitetsregister för höftprotesoperationer gör att läkare kan få återkoppling om sitt arbete på individnivå.

Relaterat

Äldre kvinna borstar tänderna med en eltandborste framför spegeln

Bättre livskvalitet med smart tandborste

Med hjälp av sensorer kan en smart, intelligent eltandborste göra stor skillnad för äldre personers munhälsa och livskvalitet. Det visar en avhandling från…

Med träningsprogram och olika förebyggande insatser kan fallolyckor minskas ordentligt, visar ny studie. Foto: Mostphotos

Så kan äldres fallolyckor förebyggas

Det finns relativt enkla sätt att minska antalet fallolyckor rejält, visar ny forskning vid Lunds universitet. Vården behöver ta ett helhetsgrepp kring dessa…

Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning

Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar…

Fler nyheter

Protein och styrketräning hjälper åldrande muskel

Äldre behåller förmågan att bevara muskelmassa och funktion. Styrketräning och intag av proteiner ger god effekt i den processen, visar en ny avhandling…

Äldre par sitter i soffa där kvinnan är ledsen, men inte mannen

Så kan demens påverka empatiförmågan

Patienter med frontallobsdemens saknar ofta förmågan till att känna empati. En ny studie visar att dessa patienter inte har samma aktivitet i hjärnan…

Personer med parkinson får hjälp att bryta ensamhet

En ny app kan hjälpa personer med Parkinsons sjukdom att bryta isolering och ensamhet. Forskaren Gomathi Thangavel, Örebro universitet, har utvecklat tekniken tillsammans…