Outcomes following primary total hip arthroplasty – With the focus on the surgeon & surgeons’ perceptions of feedback. Per Jolbäck, Sahlgrenska akademin, 2020.
Fler operationer per läkare ger bättre resultat vid artros
Varje år gör läkare i ortopedi i genomsnitt 23 förstagångsoperationer på patienter som ska få en höftprotes. Om antalet ökades med tio operationer skulle det leda till en tio procents mindre risk för komplikationer, enligt avhandlingen.
– Det här visar att sjukvårdshuvudmännen bör överväga att planera för en högre andel förstagångsoperationer per läkare, säger avhandlingens författare, Per Jolbäck, som disputerat vid Sahlgrenska akademin och som är sjuksköterska vid Skaraborgs sjukhus.
Avhandlingen bygger på uppgifter från 12 000 operationer som gjorts i offentlig sjukvård i Västra Götaland. Utgångspunkten var andelen operationer där det uppstod medicinska komplikationer, exempelvis lunginflammation, eller kirurgiska såsom sårinfektioner inom 90 dagar.
Patienterna hade genomgått en förstagångsoperation och fått höftprotes till följd av artros i höfterna. Enligt avhandlingen blev höftoperationerna bättre ju oftare en läkare hade opererat.
Hur länge läkaren varit en ortopedspecialist spelade ingen roll för patienternas hälsovinster eller smärta.
– Slutsatsen är att patienterna kan förvänta sig samma vinster i hälsa, smärta och nöjdhet med operationsresultatet oberoende av hur länge läkaren har varit specialist i ortopedi, säger Per Jolbäck.
Förutom fler förstagångsoperationer pekar Per Jolbäck också ut personlig feedback, med hjälp av exempelvis kvalitetsregister, som en pusselbit till bättre vård. Kvalitetsregister för höftprotesoperationer gör att läkare kan få återkoppling om sitt arbete på individnivå.
Relaterat
Ny enkel metod räknar ut risken för höftfraktur
Med en ny beräkningsmodell kan forskarna med hög precision räkna ut hur stor risk en person har för att få en höftfraktur. Bäst…
Miljoner till forskningsprojekt om aggressiv prostatacancer
Ett projekt för effektivare behandling av aggressiv prostatacancer får 21 miljoner kronor av Sjöbergsstiftelsen. Umeå universitet och Göteborgs universitet leder projektet där flera…
Detta kan öka risken för hjärt-kärlsjukdom hos äldre kvinnor
Forskare vid Karolinska institutet har identifierat en ny riskmarkör för hjärt-kärlsjukdom hos kvinnor i högre ålder. En ny studie visar att det kan…
Fler nyheter
AI ska upptäcka sjukdomar i god tid
I ett nytt forskningsprojekt ska data från äldre analyseras med hjälp av AI, för att upptäcka hälsoproblem i god tid. Den nya tekniken…
Goda rutiner kan ge bättre munhälsa på särskilt boende
En ny studie har undersökt arbetet för god munhälsa på särskilt boende. Det finns verktyg som fungerar, men oklar ansvarsfördelning och bristande kunskap…
Högintensiv träning bra och säkert för äldre
Äldre personer gynnas och klarar av att träna högintensivt i korta intervaller. Trots att den totala träningstiden kan halveras, jämfört med konventionell träning,…