Besöksförbudet på äldreboendena har tagit hårt på de äldre. Foto: Pixabay

Fler på äldreboenden känner sig ensamma och oroliga

En större andel personer på äldreboenden upplever besvär av oro och ensamhet jämfört med tidigare på grund av besöksförbudet. Det visar Socialstyrelsens enkätundersökning som undersöker vad äldre personer tycker om äldreomsorgen.

Årets resultat av Socialstyrelsens årliga enkät om äldreomsorgen visar bland annat att en större andel personer på äldreboenden besväras av oro, ängslan, ångest och ensamhet.

– Vi har fått signaler från bland annat personal inom äldreomsorgen och från närstående att covid-19-pandemin, och specifikt besöksförbudet, har ökat de här besvären, säger Michaela Prochazka, samordnare för äldrefrågor på Socialstyrelsen.

De som har svarat att de har besvär av ängslan, oro eller ångest har ökat från 48 procent till 51 procent sedan förra året. Andelen som upplever svåra besvär ligger på tolv procent, samma nivå som tidigare. Även de som upplever problem med ensamhet har också ökat, från 47 procent till 50 procent.

Men i år har färre personer svarat på enkäten, något som kan vara på grund av att det är många som inte har kunnat få hjälp av anhöriga att svara. Av dem med hemtjänst har 57 procent svarat, medan motsvarande siffra för dem på äldreboenden är 40 procent. Och det finns en risk att personer med sämre hälsa är underrepresenterade i årets undersökning.

– Det är en större andel äldre personer som har svarat själva utan hjälp och de som svarar själva har ofta ett bättre allmänt hälsotillstånd. De som har god hälsa svarar generellt också mer positivt på frågorna, säger Michaela Prochazka.

Fakta
ENKÄTUNDERSÖKNINGEN

Undersökningen ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?” har genomförts årligen sedan 2013. Enkäten, som skickas till personer från 65 år och uppåt som bor i ordinärt boende med stöd av hemtjänst eller på ett särskilt boende för äldre, kunde i år besvaras mellan mars och maj.

Ladda ner rapporten

Relaterat

Äldre man sitter och tittar på sin smarttelefon

55 miljoner kronor till forskning om bättre livskvalitet för äldre

Familjen Kamprads stiftelse har beviljat över 50 miljoner kronor till forskning som ska förbättra livskvaliteten hos äldre personer. Digital trygghet på nätet och…

Medelålders man tittar in i kamera från en dörröppning

Gamlebo – en plats för äldre missbrukare

På Gamlebo får äldre med aktivt missbruk stöd av personal. Den här ­typen av boenden brottas med många utmaningar och behöver följas upp…

Inspiration i arbetet med sociala problem

Ett välkommet tillskott i bokhyllan hos alla socionomstudenter och yrkesverksamma socialarbetare. Så beskriver recensenten­ Maria Sjölund den nya boken Sociala problem efter 65.

Fler nyheter

Ensamhet kopplas till ökade hälsoproblem

Var tionde person över 75 år uppger att ensamhet påverkar deras mående negativt. Det visar en avhandling från Lunds universitet som även pekar…

Anhöriga som vårdar behöver stöd

Äldre som vårdar sina närstående intensivt, upplever vissa hälsoproblem i högre grad än andra, visar en ny studie vid ARC, Karolinska institutet. Dessa…

Porträttbild på Dennis Fahlgren

Historisk avhandling ger insikter om äldres ekonomi i dag

Många äldre personer fastnade i lågavlönade branscher och förlorade viktiga familjenätverk under början av 1900-talet. Det visar en avhandling som har undersökt äldres…