Besöksförbudet på äldreboendena har tagit hårt på de äldre. Foto: Pixabay

Fler på äldreboenden känner sig ensamma och oroliga

En större andel personer på äldreboenden upplever besvär av oro och ensamhet jämfört med tidigare på grund av besöksförbudet. Det visar Socialstyrelsens enkätundersökning som undersöker vad äldre personer tycker om äldreomsorgen.

Årets resultat av Socialstyrelsens årliga enkät om äldreomsorgen visar bland annat att en större andel personer på äldreboenden besväras av oro, ängslan, ångest och ensamhet.

– Vi har fått signaler från bland annat personal inom äldreomsorgen och från närstående att covid-19-pandemin, och specifikt besöksförbudet, har ökat de här besvären, säger Michaela Prochazka, samordnare för äldrefrågor på Socialstyrelsen.

De som har svarat att de har besvär av ängslan, oro eller ångest har ökat från 48 procent till 51 procent sedan förra året. Andelen som upplever svåra besvär ligger på tolv procent, samma nivå som tidigare. Även de som upplever problem med ensamhet har också ökat, från 47 procent till 50 procent.

Men i år har färre personer svarat på enkäten, något som kan vara på grund av att det är många som inte har kunnat få hjälp av anhöriga att svara. Av dem med hemtjänst har 57 procent svarat, medan motsvarande siffra för dem på äldreboenden är 40 procent. Och det finns en risk att personer med sämre hälsa är underrepresenterade i årets undersökning.

– Det är en större andel äldre personer som har svarat själva utan hjälp och de som svarar själva har ofta ett bättre allmänt hälsotillstånd. De som har god hälsa svarar generellt också mer positivt på frågorna, säger Michaela Prochazka.

Fakta
ENKÄTUNDERSÖKNINGEN

Undersökningen ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?” har genomförts årligen sedan 2013. Enkäten, som skickas till personer från 65 år och uppåt som bor i ordinärt boende med stöd av hemtjänst eller på ett särskilt boende för äldre, kunde i år besvaras mellan mars och maj.

Ladda ner rapporten

Relaterat

Kvinna i arbetskläder kör runt en äldre person i rullstol

Närhet till personal lockar äldre att flytta till boende

Trots att äldre personer i Sverige förväntas bo hemma så länge som möjligt, väljer många att ansöka om att flytta till ett särskilt…

Utmaningar för äldre par att fortsätta bo hemma

Möjligheten att bo kvar i den egna bostaden som äldre person har varit den officiella policyn länge. Nu visar en studie från Luleå…

Äldre kvinna som går med en rullator

Hemtjänst för sommargäster ett problem för kommuner

Sommarkommuner är kommuner som har en inflyttning av invånare under sommaren som huvudsakligen bor i andra kommuner. En undersökning från SKR visar att…

Fler nyheter

Fortfarande är det långt fler kvinnor än män som blir 100 år och äldre. Foto: Mostphotos

Hundraåringarna blir allt fler

Allt fler fyller hundra år, visar statistik från Statistiska centralbyrån (SCB). Det är fortfarande betydligt fler kvinnor än män som uppnår den höga…

Skärmdump från forskarnas hemsida med ett formulär, där man kan skriva in sin ålder och klicka i vilka riskfaktorer man har.

Ny enkel metod räknar ut risken för höftfraktur

Med en ny beräkningsmodell kan forskarna med hög precision räkna ut hur stor risk en person har för att få en höftfraktur. Bäst…

Cyklar 80 mil för att sprida forskning

I vår ska forskaren Oskar Jonsson ge sig ut på en 80 mil lång föredragsturné om åldrande och hälsa – på tandemcykel. Målet…