Besöksförbudet på äldreboendena har tagit hårt på de äldre. Foto: Pixabay

Fler på äldreboenden känner sig ensamma och oroliga

En större andel personer på äldreboenden upplever besvär av oro och ensamhet jämfört med tidigare på grund av besöksförbudet. Det visar Socialstyrelsens enkätundersökning som undersöker vad äldre personer tycker om äldreomsorgen.

Årets resultat av Socialstyrelsens årliga enkät om äldreomsorgen visar bland annat att en större andel personer på äldreboenden besväras av oro, ängslan, ångest och ensamhet.

– Vi har fått signaler från bland annat personal inom äldreomsorgen och från närstående att covid-19-pandemin, och specifikt besöksförbudet, har ökat de här besvären, säger Michaela Prochazka, samordnare för äldrefrågor på Socialstyrelsen.

De som har svarat att de har besvär av ängslan, oro eller ångest har ökat från 48 procent till 51 procent sedan förra året. Andelen som upplever svåra besvär ligger på tolv procent, samma nivå som tidigare. Även de som upplever problem med ensamhet har också ökat, från 47 procent till 50 procent.

Men i år har färre personer svarat på enkäten, något som kan vara på grund av att det är många som inte har kunnat få hjälp av anhöriga att svara. Av dem med hemtjänst har 57 procent svarat, medan motsvarande siffra för dem på äldreboenden är 40 procent. Och det finns en risk att personer med sämre hälsa är underrepresenterade i årets undersökning.

– Det är en större andel äldre personer som har svarat själva utan hjälp och de som svarar själva har ofta ett bättre allmänt hälsotillstånd. De som har god hälsa svarar generellt också mer positivt på frågorna, säger Michaela Prochazka.

Fakta
ENKÄTUNDERSÖKNINGEN

Undersökningen ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?” har genomförts årligen sedan 2013. Enkäten, som skickas till personer från 65 år och uppåt som bor i ordinärt boende med stöd av hemtjänst eller på ett särskilt boende för äldre, kunde i år besvaras mellan mars och maj.

Ladda ner rapporten

Relaterat

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell…

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och…

Stiftelsen Äldrecentrum får 24 miljoner i forskningsanslag

Hur kan vi utveckla hemtjänsten med hjälp av äldre personers kunskap? Det ska Stiftelsen Äldrecentrum undersöka i ett nytt forskningsprogram, som har fått…

Fler nyheter

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Att ge äldre personer plats i forskningen

Allt fler projekt ger utrymme för personer utanför den akademiska världen att delta i forskningsprocessen. En grupp som fortfarande har svårt att komma…

Ett ansvar som aldrig vilar!

–Stöd till anhöriga som vårdar en make, maka eller sambo med demenssjukdom i hemmet måste bli mer individanpassad och flexibel. Det konstaterar forskaren…