Besöksförbudet på äldreboendena har tagit hårt på de äldre. Foto: Pixabay

Fler på äldreboenden känner sig ensamma och oroliga

En större andel personer på äldreboenden upplever besvär av oro och ensamhet jämfört med tidigare på grund av besöksförbudet. Det visar Socialstyrelsens enkätundersökning som undersöker vad äldre personer tycker om äldreomsorgen.

Årets resultat av Socialstyrelsens årliga enkät om äldreomsorgen visar bland annat att en större andel personer på äldreboenden besväras av oro, ängslan, ångest och ensamhet.

– Vi har fått signaler från bland annat personal inom äldreomsorgen och från närstående att covid-19-pandemin, och specifikt besöksförbudet, har ökat de här besvären, säger Michaela Prochazka, samordnare för äldrefrågor på Socialstyrelsen.

De som har svarat att de har besvär av ängslan, oro eller ångest har ökat från 48 procent till 51 procent sedan förra året. Andelen som upplever svåra besvär ligger på tolv procent, samma nivå som tidigare. Även de som upplever problem med ensamhet har också ökat, från 47 procent till 50 procent.

Men i år har färre personer svarat på enkäten, något som kan vara på grund av att det är många som inte har kunnat få hjälp av anhöriga att svara. Av dem med hemtjänst har 57 procent svarat, medan motsvarande siffra för dem på äldreboenden är 40 procent. Och det finns en risk att personer med sämre hälsa är underrepresenterade i årets undersökning.

– Det är en större andel äldre personer som har svarat själva utan hjälp och de som svarar själva har ofta ett bättre allmänt hälsotillstånd. De som har god hälsa svarar generellt också mer positivt på frågorna, säger Michaela Prochazka.

Fakta
ENKÄTUNDERSÖKNINGEN

Undersökningen ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?” har genomförts årligen sedan 2013. Enkäten, som skickas till personer från 65 år och uppåt som bor i ordinärt boende med stöd av hemtjänst eller på ett särskilt boende för äldre, kunde i år besvaras mellan mars och maj.

Ladda ner rapporten

Relaterat

Webbinarium om hur sömn påverkar äldres hälsa

Välkommen till vårt webbinarium om sömn den 19 april. Forskare berättar om varför sömnen förändras när vi åldras och hur det går att…

Trygghetslarmet oftast första socialtjänstinsatsen för äldre

Trygghetslarm är det vanligaste stödet från socialtjänsten som äldre personer får, följt av hemtjänst och flytt till särskilt boende. Det visar en uppföljning…

Projektet Well care – Ökad samverkan mellan anhöriga och vård-…

Well Care är ett fyraårigt europeiskt forskningsprojekt med syfte att stärka den psykiska hälsan och möjlighet till återhämtning för anhöriga och vård- och…

Fler nyheter

Så många över 65 är hemlösa

Hemlöshet är ett stort samhällsproblem även bland äldre personer. I Socialstyrelsens senaste kartläggning har andelen hemlösa över 65 år ökat.

Stipendier till forskning om transplantationer

Läkare som forskar om hur äldre personer påverkas av njurtransplantioner har tilldelats pengar från Transplantationsfonden.

Tudelad syn på åldrandet

Hur ser vi egentligen på vår framtida ålderdom? Det har en ny rapport undersökt – en stor andel ser positivt på sitt åldrande,…