Besöksförbudet på äldreboendena har tagit hårt på de äldre. Foto: Pixabay

Fler på äldreboenden känner sig ensamma och oroliga

En större andel personer på äldreboenden upplever besvär av oro och ensamhet jämfört med tidigare på grund av besöksförbudet. Det visar Socialstyrelsens enkätundersökning som undersöker vad äldre personer tycker om äldreomsorgen.

Årets resultat av Socialstyrelsens årliga enkät om äldreomsorgen visar bland annat att en större andel personer på äldreboenden besväras av oro, ängslan, ångest och ensamhet.

– Vi har fått signaler från bland annat personal inom äldreomsorgen och från närstående att covid-19-pandemin, och specifikt besöksförbudet, har ökat de här besvären, säger Michaela Prochazka, samordnare för äldrefrågor på Socialstyrelsen.

De som har svarat att de har besvär av ängslan, oro eller ångest har ökat från 48 procent till 51 procent sedan förra året. Andelen som upplever svåra besvär ligger på tolv procent, samma nivå som tidigare. Även de som upplever problem med ensamhet har också ökat, från 47 procent till 50 procent.

Men i år har färre personer svarat på enkäten, något som kan vara på grund av att det är många som inte har kunnat få hjälp av anhöriga att svara. Av dem med hemtjänst har 57 procent svarat, medan motsvarande siffra för dem på äldreboenden är 40 procent. Och det finns en risk att personer med sämre hälsa är underrepresenterade i årets undersökning.

– Det är en större andel äldre personer som har svarat själva utan hjälp och de som svarar själva har ofta ett bättre allmänt hälsotillstånd. De som har god hälsa svarar generellt också mer positivt på frågorna, säger Michaela Prochazka.

Fakta
ENKÄTUNDERSÖKNINGEN

Undersökningen ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?” har genomförts årligen sedan 2013. Enkäten, som skickas till personer från 65 år och uppåt som bor i ordinärt boende med stöd av hemtjänst eller på ett särskilt boende för äldre, kunde i år besvaras mellan mars och maj.

Ladda ner rapporten

Relaterat

Utbilda personalen mot fördomar

Sexualitet är en viktig del av livet och en mänsklig rättighet. Varje människa, även personer som drabbats av demenssjukdom, har rätt till sexuell…

Tom korridor på äldreboende med Stör ej-skylt på ett dörrhandtag

Äldres sexuella behov får inte ignoreras

Genom att erkänna sexualitet som en viktig del av hälsan, kan personal på särskilda boenden skapa en trygg och stöttande miljö som främjar…

Ensam äldre kvinna vid ett köksbord

Avhandling undersöker varför vård uteblir

Antalet äldre personer ökar i Sverige, vilket också innebär att vårdbehovet gör det. I sin avhandling undersöker Ingrid Andersson vilken vård som inte…

Fler nyheter

Äldre kan ha grön starr utan att misstänka det

Tidig upptäckt av grön starr, som också kallas för glaukom, är viktigt för att synen inte ska skadas. Men en studie från Göteborgs…

Äldre i Centrum #3/23: Sex och närhet

I detta tema bjuder vi på något som brukar väcka extra nyfikenhet: sex. Äldre personer är, trots sin ålder och eventuella sjukdomar, sexuella…

Äldre man sitter med benen i kors på en yogamatta i ett vitt vardagsrum.

Bästa träningsformen för den kognitiva funktionen

Ett samarbete mellan Jönköping university och Region Jönköpings län har sammanställt forskningen om påverkan av fysisk träning på kognitiv funktion. Yoga tycks ha…