Foto: Mostphotos/Doug Olson

Fler vill fortsätta arbeta efter pension

Fyra av tio planerar att bli jobbonärer när de börjar ta ut sin pension. Men få känner till de nya reglerna kring den höjda pensionsåldern. Det visar en undersökning från Pensionsmyndigheten.

Det blir allt vanligare att fortsätta arbeta samtidigt som man börjar ta ut pension, och fler planerar för att göra så i framtiden. Under 2022 fanns det cirka 261 000 jobbonärer i Sverige, de flesta i åldersgrupperna 65 och 66 år.

Pensionssparare fick i en undersökning från Pensionsmyndigheten svara på om de tror att de kommer att sluta arbeta helt när de börjar ta ut pension eller fortsätta arbeta samtidigt som de tar ut pension. Fyra av tio svarade att de ska arbeta och ta ut pension samtidigt, vilket är en ökning jämfört med 2021 då en tredjedel svarade att de planerade göra det. I undersökningen svarade drygt en av tre att de planerar att sluta att arbeta helt när de börjar ta ut sin pension.

Trots att så många hade planer för sin framtid som jobbonär eller heltidspensionär var det få som kände till de nya reglerna och begreppen för pension.

Från år 2026 införs en så kallad riktålder som tar hänsyn till den ökande medellivslängden i Sverige. Riktåldern styr vid vilken ålder man kan få de olika delarna inom den allmänna pensionen. Det är för att motverka att pensionerna blir lägre i takt med den ökande medellivslängden som riksdagen har fattat beslut om att höja pensionsåldrarna genom att införa en så kallad riktålder. Den så kallade LAS-åldern (lagen om anställningsskydd) har höjts succesivt och är nu 69 år.

Endast åtta procent av de tillfrågade i undersökningen kände till begreppet riktålder ganska eller mycket väl, och 22 procent kände till besluten om höjd pensionsålder ganska eller mycket väl. Drygt hälften hade aldrig hört begreppet riktålder och en fjärdedel känner inte till besluten om höjd pensionsålder.

Åtta procent av de som svarade i undersökningen angav 69 år som svar på frågan i vilken ålder man tror att man har rätt att arbeta till i dag.

Relaterat

”Inte världsrekord i ensamhet”

Ensamheten bland äldre har inte ökat i närtid, utan förekom också förr, skriver forskarna Gerdt Sundström och Maria Ángeles Tortosa i en kommentar.…

Äldre kvinna räknar sina pengar

65-åringar tar inte ut tjänstepensionen livet ut

En rapport från Jönköping university visar att enbart fyra av tio 65-åringar planerar för att få tjänstepensionen utbetald livet ut. Oroväckande resultat, anser…

Så upplever äldre sin sömn

Äldre upplever oro och rädsla som påverkar nattsömnen. Även störningar från personalens håll kan förekomma på särskilda boenden, visar en ny studie vid…

Fler nyheter

Optiker undersöker äldre kvinnas syn

God hörsel och syn förbättrar hjärnans funktion

När vi blir äldre försämras vår kognitiva förmåga. Men god hörsel och syn kanske är nyckeln till att bromsa försämringen. Det visar en…

”Dans för Parkinson” ger god effekt

Aktiviteten ”Dans för Parkinson” påverkar de sjuka positivt, visar en ny studie. Dansen kan vara en av fler hälsoaktiviteter som kan komplettera den…

ÄiC-podden, avsnitt 27: Om boendemiljö och aktivt åldrande

Nu startar vi en ny serie i Äldre i Centrum-podden, där vi presenterar nya avhandlingar inom äldre- och åldrandeforskningens fält. Först ut i…