Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande
Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…
Det blir allt vanligare att fortsätta arbeta samtidigt som man börjar ta ut pension, och fler planerar för att göra så i framtiden. Under 2022 fanns det cirka 261 000 jobbonärer i Sverige, de flesta i åldersgrupperna 65 och 66 år.
Pensionssparare fick i en undersökning från Pensionsmyndigheten svara på om de tror att de kommer att sluta arbeta helt när de börjar ta ut pension eller fortsätta arbeta samtidigt som de tar ut pension. Fyra av tio svarade att de ska arbeta och ta ut pension samtidigt, vilket är en ökning jämfört med 2021 då en tredjedel svarade att de planerade göra det. I undersökningen svarade drygt en av tre att de planerar att sluta att arbeta helt när de börjar ta ut sin pension.
Trots att så många hade planer för sin framtid som jobbonär eller heltidspensionär var det få som kände till de nya reglerna och begreppen för pension.
Från år 2026 införs en så kallad riktålder som tar hänsyn till den ökande medellivslängden i Sverige. Riktåldern styr vid vilken ålder man kan få de olika delarna inom den allmänna pensionen. Det är för att motverka att pensionerna blir lägre i takt med den ökande medellivslängden som riksdagen har fattat beslut om att höja pensionsåldrarna genom att införa en så kallad riktålder. Den så kallade LAS-åldern (lagen om anställningsskydd) har höjts succesivt och är nu 69 år.
Endast åtta procent av de tillfrågade i undersökningen kände till begreppet riktålder ganska eller mycket väl, och 22 procent kände till besluten om höjd pensionsålder ganska eller mycket väl. Drygt hälften hade aldrig hört begreppet riktålder och en fjärdedel känner inte till besluten om höjd pensionsålder.
Åtta procent av de som svarade i undersökningen angav 69 år som svar på frågan i vilken ålder man tror att man har rätt att arbeta till i dag.
Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…
Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…
Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer…
Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…
Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar…
När Pensionsmyndigheten publicerar en ny rapport om jobbonärer står det klart att de blir allt fler. Hur många som väljer att jobba efter…