Karta över förekomsten av coronasymtom i Sverige.
Illustration: Lunds universitet

För få äldre i appbaserad covid-19-symptomstudie

Sannolikt har mellan tre och 3,5 procent av befolkningen i åldrarna 20–69 år haft covid-19-symtom i de län som är värst drabbade. Men för personer över 70 år är deltagandet för litet för att göra beräkningar på åldersgruppen. Det visar forskningsstudien Covid symptom study vid Lunds universitet där deltagare via en app dagligen rapporterar hur de mår.

Sedan lanseringen av appen deltar mer än 130 000 svenskar med dagliga rapporter om sitt välmående. Syftet med appen är att följa förekomsten av covid-19-symtom och den är även lanserad även i Storbritannien och USA. Nu har den första sammanställningen av de svenska analyserna gjorts på data från personer mellan 20 och 69 år.

De län där flest personer sannolikt har covid-19 är Stockholms, Södermanlands, Västmanlands, Gävleborgs och Dalarnas län. Uppskattningsvis är tre till tre och en halv procent av befolkningen i dessa län smittade av viruset. De län med lägst andel sannolikt smittade är Skåne, Kronoberg, Jönköping och Västernorrland, med en och en halv till två procent infekterade.

– Vi kommer göra fortlöpande analyser för att undersöka hur trenderna i Sverige förändras över tid. Vi kommer också jämföra med data från andra kartläggningar av covid-19 i Sverige, säger Paul Franks, professor vid Lunds universitet och initiativtagare till den svenska delen av studien.

I nuläget är det för få äldre personer som deltar i studien för att man ska kunna göra säkra beräkningar på åldersgruppen. Därför välkomnas särskilt personer över 70 år att skaffa appen.

Relaterat

En äldre kvinna står och tittar ner i sin mobiltelefon.

Fortfarande står fler äldre utanför den digitala världen

När Internetstiftelsen publicerar sin årliga rapport Svenskarna och internet är det återigen de äldre användarna och ickeanvändarna som sticker ut.

Tema Det digitala samhället i Äldre i Centrum #3/24

Allt fler aktiviteter i vardagen innehåller någon form av digitala inslag. Årets tredje nummer av Äldre i Centrum handlar bland annat om de…

Digital delaktighet för alla

Redaktör Mai Engström reflekterar över den digitala utvecklingen och vilka utmaningar den skapar för alla.

Fler nyheter

Foto på en tandborste

Goda rutiner kan ge bättre munhälsa på särskilt boende

En ny studie har undersökt arbetet för god munhälsa på särskilt boende. Det finns verktyg som fungerar, men oklar ansvarsfördelning och bristande kunskap…

Äldre par på träningscykel

Högintensiv träning bra och säkert för äldre

Äldre personer gynnas och klarar av att träna högintensivt i korta intervaller. Trots att den totala träningstiden kan halveras, jämfört med konventionell träning,…

Samlad seniormottagning kan underlätta för alla

Att samla primärvård, rehab och biståndshandläggning i en seniormottagning kan underlätta för äldre personer som behöver stöd. Nestor FoU-center har utvärderat uppbyggnaden av…