Karta över förekomsten av coronasymtom i Sverige.
Illustration: Lunds universitet

För få äldre i appbaserad covid-19-symptomstudie

Sannolikt har mellan tre och 3,5 procent av befolkningen i åldrarna 20–69 år haft covid-19-symtom i de län som är värst drabbade. Men för personer över 70 år är deltagandet för litet för att göra beräkningar på åldersgruppen. Det visar forskningsstudien Covid symptom study vid Lunds universitet där deltagare via en app dagligen rapporterar hur de mår.

Sedan lanseringen av appen deltar mer än 130 000 svenskar med dagliga rapporter om sitt välmående. Syftet med appen är att följa förekomsten av covid-19-symtom och den är även lanserad även i Storbritannien och USA. Nu har den första sammanställningen av de svenska analyserna gjorts på data från personer mellan 20 och 69 år.

De län där flest personer sannolikt har covid-19 är Stockholms, Södermanlands, Västmanlands, Gävleborgs och Dalarnas län. Uppskattningsvis är tre till tre och en halv procent av befolkningen i dessa län smittade av viruset. De län med lägst andel sannolikt smittade är Skåne, Kronoberg, Jönköping och Västernorrland, med en och en halv till två procent infekterade.

– Vi kommer göra fortlöpande analyser för att undersöka hur trenderna i Sverige förändras över tid. Vi kommer också jämföra med data från andra kartläggningar av covid-19 i Sverige, säger Paul Franks, professor vid Lunds universitet och initiativtagare till den svenska delen av studien.

I nuläget är det för få äldre personer som deltar i studien för att man ska kunna göra säkra beräkningar på åldersgruppen. Därför välkomnas särskilt personer över 70 år att skaffa appen.

Relaterat

En äldre man sitter i en soffa och tittar på sin mobiltelefon.

Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg

Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…

Stenen blir ett föremål som kan få en stor ­betydelse för användaren, enligt forskarna i projektet. Foto: Rise

Digitala stenar väcker berättelser till liv

Ett taktilt koncept för att aktivera och tillgängliggöra livsberättelser. Det har forskare utvecklat i form av stenliknande objekt med en ­digital kärna. Det…

AI ska på sikt hjälpa vårdpersonal att upptäcka hälsoproblem hos äldre i ett tidigare skede. Foto: Mostphotos

AI ska upptäcka sjukdomar i god tid

I ett nytt forskningsprojekt ska data från äldre analyseras med hjälp av AI, för att upptäcka hälsoproblem i god tid. Den nya tekniken…

Fler nyheter

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…

Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut

Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…

Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning

Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar…