Förebyggande hembesök fyller en viktig funktion

En ny avhandling från Astrid Fjell vid Karolinska institutet går på djupet med förebyggande hembesök.

Astrid Fjell, doktorand på Karolinska institutet och kopplad till forskarskolan SWEAH i Lund, har lagt fram sin avhandling Preventive home visits among older people: Risk assessment, self-rated health and experiences of healthy ageing.

I avhandlingen har Astrid Fjell studerat förebyggande hembesök hos äldre personer. Målet med arbetet har varit att skapa underlag för riskprevention och hälsofrämjande aktiviteter bland för äldre. Arbetet har skett i tre olikstora kommuner i Norge och bygger på frågeformulär med personer över 75 år som fått hembesök och fokusgruppsintervjuer med personer över 65 år om förebyggande hembesök.

Det vanligaste skälet till att tacka nej till ett hembesök var att man kände sig för frisk. Av dem som tog emot besök hade en tredjedel fem eller fler läkemedel utskrivna och hos mer än var tionde fanns risk för fallolyckor eller undernäring. Självskattad hälsa hade ett samband med flera kritiska områden som berörde de äldres liv och därför kan självskattningar vara en bra startpunkt för förebyggande hembesök.

Resultaten från Astrid Fjells avhandling pekar också på att det är viktigt att prata om sociala behov under hembesöken. Samtidigt visar intervjuerna att de som kände sig vid god hälsa inte var intresserade av kontakt med hälsovården, något som kan göra det svårare att få komma på besök i deras hem.

Läs avhandlingen

Avhandling

Avhandlingsartiklar

Relaterat

Äldre man sitter och tittar på sin smarttelefon

55 miljoner kronor till forskning om bättre livskvalitet för äldre

Familjen Kamprads stiftelse har beviljat över 50 miljoner kronor till forskning som ska förbättra livskvaliteten hos äldre personer. Digital trygghet på nätet och hemrehabilitering för äldre personer är några exempel på projekt som har fått pengar.

Medelålders man tittar in i kamera från en dörröppning

Gamlebo – en plats för äldre missbrukare

På Gamlebo får äldre med aktivt missbruk stöd av personal. Den här ­typen av boenden brottas med många utmaningar och behöver följas upp bättre, enligt forskare i Lund. De har kartlagt drygt tjugo boenden.

Inspiration i arbetet med sociala problem

Ett välkommet tillskott i bokhyllan hos alla socionomstudenter och yrkesverksamma socialarbetare. Så beskriver recensenten­ Maria Sjölund den nya boken Sociala problem efter 65.

Fler nyheter

Anhöriga som vårdar behöver stöd

Äldre som vårdar sina närstående intensivt, upplever vissa hälsoproblem i högre grad än andra, visar en ny studie vid ARC, Karolinska institutet. Dessa informella vårdare behöver mer stöd, enligt forskarna bakom studien.

Porträttbild på Dennis Fahlgren

Historisk avhandling ger insikter om äldres ekonomi i dag

Många äldre personer fastnade i lågavlönade branscher och förlorade viktiga familjenätverk under början av 1900-talet. Det visar en avhandling som har undersökt äldres ekonomiska utsatthet under historien och om liknande problem finns i dag.

Syskon och föräldrar till 108-åringar lever längre

Föräldrar och syskon till personer som blir 108 år, lever också längre än genomsnittet. Det visar Jimmy Lindberg, doktorand vid Linköpings universitet, i en ny studie, för första gången i svensk kontext.