Förebyggande hembesök fyller en viktig funktion

En ny avhandling från Astrid Fjell vid Karolinska institutet går på djupet med förebyggande hembesök.

Astrid Fjell, doktorand på Karolinska institutet och kopplad till forskarskolan SWEAH i Lund, har lagt fram sin avhandling Preventive home visits among older people: Risk assessment, self-rated health and experiences of healthy ageing.

I avhandlingen har Astrid Fjell studerat förebyggande hembesök hos äldre personer. Målet med arbetet har varit att skapa underlag för riskprevention och hälsofrämjande aktiviteter bland för äldre. Arbetet har skett i tre olikstora kommuner i Norge och bygger på frågeformulär med personer över 75 år som fått hembesök och fokusgruppsintervjuer med personer över 65 år om förebyggande hembesök.

Det vanligaste skälet till att tacka nej till ett hembesök var att man kände sig för frisk. Av dem som tog emot besök hade en tredjedel fem eller fler läkemedel utskrivna och hos mer än var tionde fanns risk för fallolyckor eller undernäring. Självskattad hälsa hade ett samband med flera kritiska områden som berörde de äldres liv och därför kan självskattningar vara en bra startpunkt för förebyggande hembesök.

Resultaten från Astrid Fjells avhandling pekar också på att det är viktigt att prata om sociala behov under hembesöken. Samtidigt visar intervjuerna att de som kände sig vid god hälsa inte var intresserade av kontakt med hälsovården, något som kan göra det svårare att få komma på besök i deras hem.

Läs avhandlingen

Avhandling

Avhandlingsartiklar

Relaterat

Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut

Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya studier från Göteborgs universitet och nya siffror från Socialstyrelsen.

Nu finns ett nytt diskussionsmaterial som stöd i arbetet med våldsutsatta äldre. Foto: Mostphotos

Nytt stöd i arbetet med våldsutsatta äldre

Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer i olika former.

Stenen blir ett föremål som kan få en stor ­betydelse för användaren, enligt forskarna i projektet. Foto: Rise

Digitala stenar väcker berättelser till liv

Ett taktilt koncept för att aktivera och tillgängliggöra livsberättelser. Det har forskare utvecklat i form av stenliknande objekt med en ­digital kärna. Det nya verktyget når bortom diagnoserna.

Fler nyheter

En person i vit rock håller en modell av en hjärna i sina händer.

Sjukdomstillstånd får hjärnan att åldras snabbare

Med hjälp av magnetkameraundersökningar har forskare jämfört 70-åringars biologiska hjärnålder. Det visade sig att kärlsjukdomar fick hjärnan att åldras snabbare, medan en hälsosam livsstil gjorde åldrandet saktade ner.

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven doktor vid Linnéuniversitetet.

En äldre man sitter i en soffa och tittar på sin mobiltelefon.

Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg

Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om utvärderingarna görs på dem som har lättast att ta till sig och använda digital teknik?