Foto: Pixabay

Förläng livet med golf

Ökad kondition, minskad risk för fallskador och bättre muskelstyrka är några av fördelarna äldre personer kan förvänta sig om de spelar golf varje vecka. Dessutom kan det förlänga livet.

En ny litteraturstudie från Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, visar att regelbundet golfspelande bland annat kan bidra till att bibehålla eller öka konditionen, framför allt hos äldre, och hjälpa till att bryta ensamhet. Under en genomsnittlig golfrunda tar spelare cirka 11 000 steg och uppåt, vilket innebär att man når de nationella riktlinjerna för fysisk aktivitet. 

De olika momenten under en golfrunda innebär att kroppen belastas på ett varierat sätt, något som kan bidra till att balansen förbättras hos äldre och därmed minskar risken för fallskador. 

I studien hänvisar forskarna till en rapport som visar att risken för död var 40 procent lägre, vilket motsvarar en livslängd på cirka fem år, bland golfare i Sverige, jämfört med icke-golfare. En nyare amerikansk studie från 2020 visar att äldre personer som golfade regelbundet hade en 40 procent lägre risk för förtida död.

– Det mest slående i vår rapport är att vi genom en till två golfrundor per vecka till stora delar når upp till de nationella riktlinjerna för fysisk aktivitet och du tänker inte ens på att du gör det, säger Elin Ekblom Bak, docent vid GIH som har lett studien, i ett pressmeddelande.

Litteraturstudien gjordes på uppdrag av Svenska golfförbundet.

Ladda ner studien

Elin Ekblom Bak m fl (2021). En litteraturöversikt av golfens fysiologi och hälsoeffekter i vid bemärkelse. Gymnastik- och idrottshögskolan.

Relaterat

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…

Nu finns ett nytt diskussionsmaterial som stöd i arbetet med våldsutsatta äldre. Foto: Mostphotos

Nytt stöd i arbetet med våldsutsatta äldre

Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer…

Steg för steg kan personalen lära sig mer om att förebygga hälsorisker hos äldre, med ­Kunskapstrappan som hjälp. Illustrationen är ­hämtad från avhandlingens omslag – se ref.

Kunskapstrappa förebygger hälsorisker

En ny utbildningsmodell kan hjälpa till att förebygga hälsorisker som trycksår, under­näring och dålig munhälsa hos äldre. Forskare och omsorgspersonal har utvecklat den…

Fler nyheter

En äldre man sitter i en soffa och tittar på sin mobiltelefon.

Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg

Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…

Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut

Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…

Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning

Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar…