Elin Ekblom Bak m fl (2021). En litteraturöversikt av golfens fysiologi och hälsoeffekter i vid bemärkelse. Gymnastik- och idrottshögskolan.

Förläng livet med golf
En ny litteraturstudie från Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, visar att regelbundet golfspelande bland annat kan bidra till att bibehålla eller öka konditionen, framför allt hos äldre, och hjälpa till att bryta ensamhet. Under en genomsnittlig golfrunda tar spelare cirka 11 000 steg och uppåt, vilket innebär att man når de nationella riktlinjerna för fysisk aktivitet.
De olika momenten under en golfrunda innebär att kroppen belastas på ett varierat sätt, något som kan bidra till att balansen förbättras hos äldre och därmed minskar risken för fallskador.
I studien hänvisar forskarna till en rapport som visar att risken för död var 40 procent lägre, vilket motsvarar en livslängd på cirka fem år, bland golfare i Sverige, jämfört med icke-golfare. En nyare amerikansk studie från 2020 visar att äldre personer som golfade regelbundet hade en 40 procent lägre risk för förtida död.
– Det mest slående i vår rapport är att vi genom en till två golfrundor per vecka till stora delar når upp till de nationella riktlinjerna för fysisk aktivitet och du tänker inte ens på att du gör det, säger Elin Ekblom Bak, docent vid GIH som har lett studien, i ett pressmeddelande.
Litteraturstudien gjordes på uppdrag av Svenska golfförbundet.
Relaterat

Följ med på stormig tandemturné
Oskar Jonsson, Lunds universitet, har cyklat 120 mil för att sprida forskning om åldrande och hälsa. Äldre i Centrums chefredaktör följde med på…

Ny kartläggning: Så ser utemiljön ut
Tillgången till utemiljö vid landets särskilda boenden brister. För första gången har dessa kartlagts på nationell nivå, inom ramen för en ny doktorsavhandling…

Även lite fysisk aktivitet är bra för hälsan
Fysisk aktivitet hos äldre personer skyddar mot många sjukdomar. Vinsten för hälsan gäller även dem som rör sig mindre än vad som är…
Fler nyheter

Så kan digital teknik förstärka och motverka orättvisor
Det finns två sidor till den tekniska utvecklingen. Den kan underlätta vardagen, men också stänga ute vissa grupper från viktiga samhällstjänster. Det visar…

Få studenter lär sig om åldrandet
Dagens socionomstudenter får bristfällig utbildning i social omsorg. Enbart 15 procent väljer kurser om åldrandet, visar en ny studie vid Örebro universitet.

Tema SoL i Äldre i Centrum #2/25
1 juli 2025 träder den nya socialtjänstlagen i kraft. Vad kommer den att innebära för äldreomsorgen? Det handlar temat i kommande nummer av…