Elin Ekblom Bak m fl (2021). En litteraturöversikt av golfens fysiologi och hälsoeffekter i vid bemärkelse. Gymnastik- och idrottshögskolan.

Förläng livet med golf
En ny litteraturstudie från Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, visar att regelbundet golfspelande bland annat kan bidra till att bibehålla eller öka konditionen, framför allt hos äldre, och hjälpa till att bryta ensamhet. Under en genomsnittlig golfrunda tar spelare cirka 11 000 steg och uppåt, vilket innebär att man når de nationella riktlinjerna för fysisk aktivitet.
De olika momenten under en golfrunda innebär att kroppen belastas på ett varierat sätt, något som kan bidra till att balansen förbättras hos äldre och därmed minskar risken för fallskador.
I studien hänvisar forskarna till en rapport som visar att risken för död var 40 procent lägre, vilket motsvarar en livslängd på cirka fem år, bland golfare i Sverige, jämfört med icke-golfare. En nyare amerikansk studie från 2020 visar att äldre personer som golfade regelbundet hade en 40 procent lägre risk för förtida död.
– Det mest slående i vår rapport är att vi genom en till två golfrundor per vecka till stora delar når upp till de nationella riktlinjerna för fysisk aktivitet och du tänker inte ens på att du gör det, säger Elin Ekblom Bak, docent vid GIH som har lett studien, i ett pressmeddelande.
Litteraturstudien gjordes på uppdrag av Svenska golfförbundet.
Relaterat

”Dans för Parkinson” ger god effekt
Aktiviteten ”Dans för Parkinson” påverkar de sjuka positivt, visar en ny studie. Dansen kan vara en av fler hälsoaktiviteter som kan komplettera den…

Bättre sömn med tyngdtäcke
Tyngdtäcken kan vara ett effektivt alternativ för att förbättra sömn och livskvalitet hos sköra äldre. Dock är det viktigt att användningen anpassas individuellt,…

ÄiC-podden, avsnitt 27: Om boendemiljö och aktivt åldrande
Nu startar vi en ny serie i Äldre i Centrum-podden, där vi presenterar nya avhandlingar inom äldre- och åldrandeforskningens fält. Först ut i…
Fler nyheter

God hörsel och syn förbättrar hjärnans funktion
När vi blir äldre försämras vår kognitiva förmåga. Men god hörsel och syn kanske är nyckeln till att bromsa försämringen. Det visar en…

Nytt nummer: Om boendemiljö, tema hbtq, nya avhandlingar och forskningsrön
Äldre i Centrums nya nummer har just kommit från tryckeriet. Vi bjuder på många spännande nyheter inom äldreforskningens område. Läs mer om tidningens…

Risker med blodförtunnande minskar över tid
Blodförtunnande läkemedel som ges efter en blodpropp i ben eller lunga ökar initialt blödningsrisken, särskilt hos kvinnor och äldre personer. Men nu visar…