Forskare undersöker nyttan med välfärdsteknik

Allt fler kommuner och vårdbolag använder tekniska hjälpmedel för att öka livskvaliteten för bland annat äldre personer. Men hur stor nytta gör den egentligen? Det ska forskarna Ingela Ernestam och Mona Jonsson undersöka i en förstudie.

Runt om i landet används välfärdsteknik på olika vård- och serviceboenden. Det handlar om digitala hjälpmedel som används för att behålla eller öka trygghet, aktivitet, delaktighet och självständighet för äldre personer.

Men det saknas verktyg och underlag för att se vilken nytta tekniken egentligen gör på landets testbäddar. Forskarna Ingela Ernestam, ansvarig för hälsa, vård och omsorg vid Alfred Nobel Science park, och Mona Jonsson på forskningsinstitutet Rise ska i ett nytt forskningsprojekt kartlägga välfärdstekniken som används.

– Först ska vi genomföra en uppdaterad omvärldsanalys för att se vilka verktyg och metoder som finns i dag. Sedan ska vi göra en behovsanalys hos de aktörer som genomför tester av välfärdsteknik, säger Ingela Ernestam.

Målet med studien är att presentera materialet för nationella organisationer som kan vara intresserade av att äga, förvalta och utveckla en kommande digital tjänst.

– Det finns många nationella aktörer som till viss del verkar inom området. Nu gäller det att hitta någon som vill och kan ta ansvar för uppdateringar och support av en tjänst, säger Ingela Ernestam.

Projektet har fått namnet VisaTestNytta och pågår till sista juni 2021. Det finansieras med en halv miljon kronor från innovationsmyndigheten Vinnova. Förutom Alfred Nobel Science park och Rise deltar en referensgrupp med deltagare från Örebro universitet och Örebro kommun.

Relaterat

En äldre man sitter i en soffa och tittar på sin mobiltelefon.

Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg

Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…

Stenen blir ett föremål som kan få en stor ­betydelse för användaren, enligt forskarna i projektet. Foto: Rise

Digitala stenar väcker berättelser till liv

Ett taktilt koncept för att aktivera och tillgängliggöra livsberättelser. Det har forskare utvecklat i form av stenliknande objekt med en ­digital kärna. Det…

AI ska på sikt hjälpa vårdpersonal att upptäcka hälsoproblem hos äldre i ett tidigare skede. Foto: Mostphotos

AI ska upptäcka sjukdomar i god tid

I ett nytt forskningsprojekt ska data från äldre analyseras med hjälp av AI, för att upptäcka hälsoproblem i god tid. Den nya tekniken…

Fler nyheter

En person i vit rock håller en modell av en hjärna i sina händer.

Sjukdomstillstånd får hjärnan att åldras snabbare

Med hjälp av magnetkameraundersökningar har forskare jämfört 70-åringars biologiska hjärnålder. Det visade sig att kärlsjukdomar fick hjärnan att åldras snabbare, medan en hälsosam…

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…

Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut

Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…