Association of acute myocardial infarction with influenza: A nationwide observational study. Publicerad i Plos one.

Hjärtforskare uppmanar alla 65+ att ta influensaspruta
– Vår studie visar att ju större spridning influensan får, desto fler behöver sjukhusvård för hjärtinfarkt. Alla över 65 år och riskgrupper för hjärt-/kärlsjukdom bör därför ta sin spruta – speciellt nu under coronapandemin, säger Ole Fröbert, professor i kardiologi vid Örebro universitet och en av forskarna bakom studien.
Enligt tidigare studier är risken att dö av covid-19 dubbelt så stor om man samtidigt har influensan.
I den nya studien ingick data från totalt 133 562 patienter med hjärtinfarkt mellan 2009 och 2016. Forskarna jämförde tidpunkterna då patienterna insjuknat med nationella register över antalet bekräftade influensafall. De fann en tydlig koppling mellan insjuknande i influensa och att drabbas hjärtinfarkt.
– En hjärtinfarkt kan vara dödlig och Ole Fröberts forskning signalerar att vi antagligen på ett mycket enkelt sätt kan rädda liv. Låt oss alla hjälpas åt att uppmana riskpersoner i vår närhet att vaccinera sig mot influensa, dels för att minska risken för lidande och förtida död, men också för att det är viktigt att i coronatider dämpa trycket på sjukvårdssystemet, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden, som har gett stöd till studien.
Relaterat

Bostadsområde var inte avgörande för dödligheten i covid
Under coronapandemin kunde man se en högre dödlighet i socioekonomiskt svaga områden. En ny studie ifrågasätter nu om det verkligen är ett mönster…

Covid-19 ökade risken för hjärt-kärlsjukdom
En ny avhandling från Umeå universitet visar att covidsjuka har ökad risk för hjärt-kärlsjukdom så länge som sex månader efter infektionen.

Så anpassade sig Europas äldre till pandemin
En ny studie från Umeå universitet har undersökt hur Europas äldre befolkning anpassade sitt liv till covid-19-pandemin. Det visar sig att mönstren var…
Fler nyheter

Europeiskt projekt ska skapa bättre vård för äldre
Det blir allt vanligare att digitala verktyg ingår i olika delar av vården. Nu ska ett nystartat europeiskt projekt förbättra vården för äldre…

Ensamhet kopplas till ökade hälsoproblem
Var tionde person över 75 år uppger att ensamhet påverkar deras mående negativt. Det visar en avhandling från Lunds universitet som även pekar…

Anhöriga som vårdar behöver stöd
Äldre som vårdar sina närstående intensivt, upplever vissa hälsoproblem i högre grad än andra, visar en ny studie vid ARC, Karolinska institutet. Dessa…